Wat is spit of lumbago: acute en chronische lage rugpijn

Wat is spit nu eigenlijk? Spit (oftewel lumbago) is een algemene term die refereert naar lage rugklachten. Spit komt wereldwijd bij erg veel mensen voor. Spit kan chronisch of acuut voorkomen. Het is vaak lastig om de oorzaak van spit te identificeren. Spit kan worden herkend aan pijn in het onderste gedeelte van de rug, welke meestal erger is bij beweging.

Wat is spit of lumbago?

Spit wordt ook wel lumbago genoemd. Spit is een algemene term die verwijst naar lage rugklachten. Het kan als milde tot ernstige pijn worden worden ervaren. De pijn kan acuut (plotseling en ernstig) of chronisch zijn als het meer dan drie maanden betreft. Veel mensen zullen lumbago ervaren op een bepaald punt in hun leven. Het kan op elke leeftijd voorkomen. Het is vooral een probleem bij mensen die veel fysieke inspanning leveren. Het is een aandoening die ervaren wordt door 80% van de mensen in de geïndustrialiseerde Westerse wereld (op enig moment in hun leven). In de meeste gevallen vestigt spit zich een paar weken maar voor sommigen mensen is het een hardnekkig en langdurig probleem.

De oorzaken van spit (lumbago)

In de meeste gevallen is het onmogelijk om de exacte oorzaak van de lage rugpijn te identificeren. Het kan bijvoorbeeld komen door kleine scheuren in de kleine spieren en ligamenten. Deze zijn echter moeilijk te lokaliseren binnen de complexe structuur van de menselijke rug.

De symptomen van spit (lumbago):

 1. Pijn in het onderste gedeelte van de rug, welke soms ook leidt tot pijn in de billen, de achterkant van de dij of de lies. De pijn is meestal erger bij beweging.
 2. Beperking in de beweging van de wervelkolom (vooral naar voren buigen naar en achterover leunen gaat lastig).
 3. Langdurig zitten wordt ervaren als pijnlijk.
 4. Gespannen spasmen van de spieren rond de wervelkolom die tot een stijve rug kunnen leiden.
 5. De pijn wordt soms vergezeld door een tintelend gevoel of gevoelloosheid in de rug, de billen of de benen. Dit tintelende gevoel kan soms naar de voeten doorstromen. Dit gevoel wordt ook wel "Schias" genoemd en duidt op irritatie van de Nervus Ischiadicus.

Wat kunt u doen bij acute lage rugpijn

Om de pijn te verminderen kunt u de volgende maatregelen nemen:
 1. Maak regelmatig gebruik van eenvoudige pijnstillers. Uw huisarts kan soms ook speciale geneesmiddelen voorschrijven die de spieren van de rug helpen te ontspannen.
 2. Activiteit is gunstig, blijf zoveel mogelijk actief. Ga verder met uw leven binnen de grenzen van uw pijn. Activiteit draagt bij aan het sterk houden van de spieren in de wervelkolom. Deze spieren kunnen stijfheid voorkomen.
 3. Zorg voor Warmte (zoals warmte crèmes). Tevens kunt u zwemmen in een warm zwembad.
 4. Rust en slaap liggend en indien mogelijk op een stevige vlakke ondergrond.
 5. Vermijd bukken, tillen en zitten op lage stoelen.

Wat kunt u doen bij chronische lage rugpijn

Wanneer u al langer last heeft van rugpijn is het ten eerste raadzaam om een bezoek te brengen aan uw arts. Helaas zal de arts geen gebruik maken van een röntgenfoto of ander type scan omdat deze zelden nuttig zijn.

Wanneer u langer dan 6 weken last heeft van lage rugpijn is het aan te raden om:
 1. Een gestructureerd trainingsprogramma te volgen. dat programma moet worden afgestemd op de u en bestaan uit maximaal 8 zittingen gedurende maximaal 12 weken.
 2. Een cursus van manuele therapie te volgen (zoals fysiotherapie of een behandeling van de osteopaat of chiropractor).
© 2015 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?Rugpijn door stress: wat kun je eraan doen?Een op de drie mensen heeft elk jaar wel eens last van een vervelende rugpijn. De rug is het lichaamsdeel dat ons de mee…
Rugklachten: spitMeer dan 70% van alle Nederlanders heeft wel eens last van zijn of haar rug. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voo…
Ischialgie (ischias): een vervelende rugpijnIschialgie (ischias): een vervelende rugpijnIschialgie, ook wel ischias genoemd, is een vervelende uitstralende zenuwpijn ter hoogte van de heup. Het begint in de r…

Ziekte van Wernicke/syndroom van KorsakovZiekte van Wernicke/syndroom van KorsakovDe ziekte van Wernicke is in veel gevallen de voorganger van het syndroom van Korsakov. Beiden ziekten hebben soortgelij…
Giardiasis, symptomen en behandelingGiardiasis, symptomen en behandelingGiardiasis is een ziekte die wordt veroorzaakt door de parasiet Giardia intestinalis. Deze parasiet wordt wereldwijd gez…
Bronnen en referenties
 • http://www.spitbehandeling.nl/wat-is-spit.html
Bankdrukker (80 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.