Gezondheid: Nachtzweten

Gezondheid: Nachtzweten We zweten allemaal, dat is niets nieuws en zo ook tijdens de nachtelijke uren. Zweten is niet verkeerd, hoewel we het niet altijd als prettig ervaren. Toch is het overmatig nachtelijk zweten behalve onwenselijk ook lastig en ronduit vervelend. Wat is de oorzaak, is het schadelijk, kan het voorkomen worden? Vragen waar in onderstaand artikel antwoord op gegeven wordt.

Zweten algemeen

Zweten doen we, zoals gezegd, allemaal waarbij ongeveer één liter per dag een redelijk gemiddelde is. Zweten is goed want door het zweten reguleert het lichaam zelfs haar temperatuur (door het loslaten van een chemische substantie zetten de bloedvaten van de huid uit). Als je lichaam af moet koelen, dan ga je zweten en als dit niet zou gebeuren, dan wordt je lichaamstemperatuur te hoog. Dit kan, als het langer aanhoud, ernstige gevolgen hebben voor het lichaam.

Nachtzweten

Nachtzweten gaat verder dan “normaal” zweten en kent ook diverse oorzaken. Teneinde te achterhalen waar de oorzaak ligt, om het vervolgens op te lossen, is het van belang “de gangen” na te gaan. Immers, nachtzweten kan ook ontstaan door zoiets simpels als een te warme deken op het bed te hebben liggen.

Omgevingstemperatuur

Echter, als dit niet het geval is, is het in de slaapkamer altijd van belang de temperatuur in de ruimte te monitoren. Los van het gegeven dat je in een koele, goed geventileerde ruimte beter slaapt, is het ook van belang te weten of het nachtzweten niet te maken heeft met een de warme ruimte. Een ideale temperatuur in de ruimte is niet hoger dan zo’n 17 graden celsius. Als het door de buitentemperatuur warmer is, zorg dan voor verkoeling. Een airco of ventilator tijdig aan te zetten voorkomt een te warme ruimte waar mogelijk nachtzweten door kan ontstaan en het slaapcomfort in zijn algemeenheid sterk afneemt.

Andere factoren

Maar, zoals gezegd, kunnen medicijnen het nachtzweten ook bevorderen. Van de anticonceptiepil, paracetamol en antidepressiva is het bekend dat zij ondermeer van invloed kunnen zijn. Naast medicijnen kunnen specifieke specerijen en het gebruik van alcohol van invloed zijn.

Spreekt haast voor zich dat koorts ook het nachtelijk zweten sterk kan beïnvloeden. Enerzijds is zweten goed, want door flink te zweten probeert het lichaam de te hoge temperatuur – door de koorts als uiting van bijv. een ontsteking – onder controle te krijgen. Echter, anderzijds is het nachtelijk zweten vaak storend voor het slaapcomfort en juist bij een ziek lichaam is voldoende slaap/rust, om te kunnen herstellen, van belang. Een ventilator recht op het lichaam is niet aan te raden, maar een prettige omgevingstemperatuur kan helpen. Verder is voldoende blijven drinken van belang.

De menopauze van de vrouw kan ook nachtzweten met zich meebrengen en het is niet aan te raden om middelen in te zetten deze fase van het leven te onderdrukken. Zo kan iets vergelijkbaars gebeuren met een vrouw die chemotherapie heeft gehad en om een andere reden een sterke afname van oestrogeen heeft. Voor mannen geldt bij een prostaatkankerbehandeling met antitestosterone therapie iets vergelijkbaars.

Wat te doen?

Enkele meer- en minder voor de hand liggende zaken waar je aan kunt denken:
  • Verkoeling van de ruimte en altijd goed te ventileren.
  • Minder alcohol en bepaalde kruiden.
  • Nachtkleding van natuurlijke materialen.
  • Met de huisarts afstemmen v.w.b. bepaalde medicijnen.
  • Beddengoed van natuurlijke materialen en ook geen synthetisch dekbed. Een 4-seizoenen dekbed wil nog wel eens helpen.
  • Badstof hoeslaken of badlaken om de ligplaats.
  • Wat melk drinken voor het slapen (bevat tryptophaan) of water. Een glas water bij het bed is prima, maar drink niet te veel.
  • Neem een lauwe douche vlak voor het slapen.
  • In geval van overgang zijn er wel natuurlijke middelen die eventueel soelaas kunnen bieden.
  • Bij aanhoudend nachtelijke zweten (en soms ook nog overdag) stem dan met je huisarts af om te kijken of er operatief wat aan te doen is (zenuwen die het signaal naar de zweetklieren transporteren worden dan doorgesneden). Het is ingrijpend en soms is botox een betere oplossing.

Tot slot

Soms is het relatief eenvoudig op te lossen en soms moet je de huisarts inschakelen. Maar als het de zo belangrijke nachtrust stagneert, dan is het de moeite mogelijk wel waard.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Botox in oksels tegen zwetenVeel mensen hebben last van overmatig zwetende oksels. Er zijn verschillende manieren om dit tegen te gaan, maar het ins…
Heeft u last van nachtelijke transpiratie?Nachtelijk transpireren, of makkelijker gezegd: zweten, is een erg vervelende aandoening waar veel mensen last van hebbe…
Overmatig zweten: zo kom je er vanaf!Overmatig zweten: zo kom je er vanaf!Overmatig zweten kan tot veel frustratie en onzekerheid leiden. "Kan ik dit shirtje wel aan? Heb ik zweetvlekken?" Hoe k…
Waarom is ventileren zo belangrijk?Veel mensen onderschatten het nut en de noodzaak van goede ventilatie in huis. Vaak wordt het gezien als een luxe in pla…

Zeequiz of naar zee voor dementerenden in verpleeghuisZeequiz of naar zee voor dementerenden in verpleeghuisVeel ouderen met dementie kunnen niet meer met een uitstapje mee. Weliswaar organiseren zorgcentra en verpleeghuizen dag…
Ischialgie (ischias): een vervelende rugpijnIschialgie (ischias): een vervelende rugpijnIschialgie, ook wel ischias genoemd, is een vervelende uitstralende zenuwpijn ter hoogte van de heup. Het begint in de r…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.