Muziek als oplossing voor je slaapprobleem

Muziek als oplossing voor je slaapprobleem Het luisteren naar muziek heeft zowel een geestelijk als lichamelijk effect op mensen. Het kan je stemming verbeteren, je heerlijk laten ontspannen en het heeft zelfs een werking op het vertragen van je hartslag. Door te luisteren naar sluimermuziek, kun je in de juiste stemming raken om heerlijk te gaan slapen. Zoek uit wekle muziek je het beste laat ontspannen. Dat hoeft niet per se rustige muziek te zijn. Hoe kun je muziek effectief gebruiken voor het oplossen van je slaapprobleem?

Muziek als medicijn

Muziek kan een krachtige uitwerking op het lichaam hebben, zowel fysiologisch als geestelijk. Om optimaal te ontspannen moet je naar muziek luisteren dat je mooi vindt, maar ook moet het rustig klinken zoals klassieke of new-agemuziek. De hersenen reageren op het geluid en het heeft invloed op de hartslag, ademhaling, bloeddruk en spierspanning. Er komen stoffen vrij in de hersenen die zelfs een pijnstillende werking kunnen geven. De juiste muziek kan daarom je ademhaling en hartslag vertragen, je spieren ontspannen en je in een goed humeur brengen. Neem je pols op bij verschillende soorten muziek en ontdek welke invloed het op je hartslag heeft. Bij langzamere muziek zal de hartslag omlaag worden gebracht.

Naar welke soort muziek luisteren?

Wat nu als je houdt van housemuziek of heavy metal? Deze muziek kun je prima luisteren, als je het niet gebruikt voor het slapengaan. Het werkt stimulerend en houdt je waarschijnlijk uit de slaap. Beter is om te luisteren naar rustige muziek in een laag tempo met weinig ritmische accenten. De hartslag zal bij rustige muziek verlagen tot een niveau dat gelijk is aan een hartslag in rusttoestand, de hersengolven gaan over van snelle bètagolven naar langzame alfagolven. Je adrenalineniveau dat het lichaam in een alerte toestand brengt, verlaagt en ook de stofwisseling vertraagt.

Muziek effectief gebruiken

Muziek zorgt ervoor dat je humeur verbetert. Zoek eens wat muziek uit dat past bij een gespannen of negatieve bui en probeer drie nummers te vinden. Probeer ook een aantal nummers te vinden die passen bij het gevoel zoals je jezelf wilt voelen en wat muziek die er tussenin zit. Zit dit op CD of op je MP3 speler. Als je gespannen bent voordat je gaat slapen, kun je geleidelijk aan van muziek wisselen totdat je bij de rustige en langzame nummers bent aangekomen. Zo word je van de gespannen toestand naar een relaxte toestand geloodst waardoor je makkelijker in slaap zult vallen.

Hoe aan muziek te komen

Als je zelf niet op zoek wilt gaan naar muziek, is er natuurlijk ook veel te koop. Dit kan gewoon in de winkel zijn, via het internet of misschien wel de bibliotheek. Of je kunt wat muziek van iemand lenen en kopiëren. Er bestaat speciale muziek die alleen bedoeld is om te ontspannen, of om stress en slapeloosheid te bestrijden. Als muziek je juist wakker houdt, probeer dan eens natuurgeluiden. Er is van alles verkrijgbaar zoals dolfijnmuziek, kwetterende vogeltjes of krekelgeluiden bij een zwoele zomeravond. Mocht je liever niet naar dieren luisteren, kun je ook geluiden zoeken zoals ruisende watervallen, golven die op het strand aanspoelen of stromend water. Er bestaan ook wekkerradio’s die zulke geluiden kunnen maken.

Als je niet van klassieke muziek houdt

Mochten rustgevende geluiden zoals mooie zangconcerten van vogels ontbreken in je slaapkamer, zoek dan een geluid waar je van houdt. Het kan zijn dat je een hekel hebt aan klassieke muziek. Dan zul je er niet van ontspannen en werkt het averechts. Mocht je alleen maar houden van een snelle beat en daar van kunnen ontspannen, dan zul je daar het beste naar kunnen luisteren. Je moet tenslotte wel van de muziek genieten. Als je van langzame muziek gaat piekeren of je eraan gaat irriteren, is dat zonde van de tijd. Er zijn mensen die nu eenmaal iets levendigers nodig om zich af te leiden.

Geluidstherapie

Er zijn mensen die baat hebben bij geluidstherapie. Dit is gebaseerd door een verlengde klinker een lange tijd op een bepaalde toon te laten klinken waardoor de spanning in je spieren kan afnemen. Kennelijk heeft elk orgaan in je lijf een bepaalde vibratie die uit balans kan raken. Door de juiste toon aan te slaan kan het evenwicht weer herstellen. Als je dit zelf wilt uitproberen kun je drie minuten een lange “o” (denk aan het woord opa) en een “a” (zoals aap) declameren. Concentreer je hierop waardoor vervuilende gedachten uit je hoofd verdwijnen.

Blijf luisteren als je in bed stapt

Als je eenmaal de ideale muziek gevonden hebt, ga je rustig in bed liggen en adem je regelmatig en diep. Probeer je gedachten los te laten en luister alleen naar de muziek. Komen er toch gedachten, houd ze dan niet tegen en laat ze gaan. Het bestrijden van deze gedachten kost alleen maar energie. Uiteindelijk kom je in een sluimertoestand waar je nergens meer aan denkt en waarin de muziek je overspoelt. Daardoor zullen je oogleden zwaar worden en dommel je weg.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapproblemen door nachtmerriesDoor een vervelende nachtmerrie kan je niet meer in slaap komen. Je bent vermoeid, schiet eerder in de stress en je hume…
Slaap: Rustgevende activiteiten voor het slapen gaanSlaap: Rustgevende activiteiten voor het slapen gaanAls je moeite hebt om in slaap te komen of je hebt een ander slaapprobleem, dan kunnen bepaalde activiteiten voor het sl…
De ontspannende kracht van muziekDe ontspannende kracht van muziekDe kalmerende kwaliteit van muziek werken goed tegen stress. Muziek verhoogt energie en brengt emoties in balans.
Tips om in slaap te vallenTips om in slaap te vallenEen groot deel van de bevolking heeft moeite met in slaap vallen. Dit vaak tot grote ergernis, want die persoon gaat vaa…

Lichaamsbeweging in buitenlucht voor gezondheid en nachtrustLichaamsbeweging in buitenlucht voor gezondheid en nachtrustIntensieve gezonde beweging in de buitenlucht is goed voor lichaam en geest. In alle jaargetijden je lichaam en beweging…
Yoga als ontspanningsmiddel voor een betere nachtrustYoga als ontspanningsmiddel voor een betere nachtrustSlaapproblemen hebben vaak spanning als oorzaak. Wanneer je in bed ligt raast allerlei informatie door je hoofd omdat je…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rinfoto0, Pixabay
  • Boek: 52 Briljante ideeën. Diep slapen. ISBN: 90-274-1802-0
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.