Tips om in slaap te vallen

Tips om in slaap te vallen Een groot deel van de bevolking heeft moeite met in slaap vallen. Dit vaak tot grote ergernis, want die persoon gaat vaak een dag vol ergernissen en vermoeidheid tegemoet. Gelukkig zijn er ook oplossingen voor slaapproblemen en genoeg acties die ondernomen kunnen worden om makkelijker in slaap te kunnen vallen.

Slaap

Er is niets dat je dag meer kan maken of breken dan de slaap die je de nacht daarvoor hebt gehad. Je motivatie, humeur, prestaties en nog veel meer zijn onder andere afhankelijk van de hoeveelheid slaap die je gehad hebt. Veel mensen kampen met slaapproblemen en hebben moeite met het in slaap vallen. Gelukkig zijn drastische maatregelen niet perse nodig om beter te slapen, hieronder staan wat tips die het slapen ook makkelijker zullen maken.

Routine

Een mens leeft beter bij het volgen van routines. Een lichaam gaat rekenen op dingen en zal zich daar ook aan aanpassen. Als jij elke ochtend een stevig ontbijt hebt, zul je 's ochtends sneller honger krijgen want je lichaam verwacht het ontbijt. Dit geldt ook voor slapen. Door elke dag, inclusief weekend, rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan zul je een routine creëren. Het volgen van deze routine zorgt ervoor dat je lichaam rond de bedtijd automatisch wilt slapen. Dit kan moeilijk zijn, zeker in het weekend, maar het zal toch helpen. Een regelmatig slaappatroon is erg belangrijk voor je biologische klok.

Slaapkamer

Jouw slaapkamer moet stil, donker, koel en comfortabel zijn. Een koele kamer zorgt voor makkelijker ademen en dit schijnt meer slaap op te roepen. Het donker en de stilte zorgen voor minder verstoringen, dit is echt belangrijk. Een slaapkamer hoort ook alleen maar voor slapen en seks te zijn. Geen televisie en er moet ook niet gewerkt worden. Op deze manier is er geen stress verbonden aan de slaapkamer. In de loop der tijd is de slaapkamer een kamer geworden waar van alles gedaan wordt. Er zijn vaak veel elektronische apparaten te vinden, maar dit verstoort eigenlijk het idee van de slaapkamer.

Cafeïne, nicotine en alcohol

De drie bovenstaande moeten vier tot zes uur voor bedtijd niet meer genuttigd worden. Cafeïne vind je in koffie, frisdrank en thee, maar ook in chocolade. Cafeïne stimuleert en houdt je geheid uit je slaap. Zelfs zes uur voor je gaat slapen zul je hier nog effect van hebben. Ook nicotine is een opwekkende stof. Alcohol zal je misschien het gevoel geven dat je slaperiger wordt, maar alcohol verstoord juist je slaappatroon.

Dutjes

Hoe langer je wakker bent, hoe liever je wilt gaan slapen. Een dutje verminderd dit juist. Het moment na het dutje voelt dit misschien als een lekkere verfrissing, maar uiteindelijk zorgt het ervoor dat je 's avonds weer minder slaap hebt. Slaap hoort 's nachts te gebeuren en niet overdag. Doe dus nooit een dutje.

Beweging

Beweging put je mentaal en fysiek uit en is dus perfect om beter in slaap te vallen 's avonds. Dit moet echter niet vier uur voor je gaat slapen nog gebeuren. Bewegen maakt je actief en wakker en je lichaam heeft voldoende tijd nodig om weer te kalmeren. Beweging moet ook niet overdreven worden, een stevige wandeling na het eten zal bijvoorbeeld

Kalm worden

Lezen is een goede manier om tot rust te komen voor het slapen. Bij lezen concentreer jij je puur op het boek en sluit jij je compleet af voor je omgeving. Dit verminderd stress en zorgt dus voor makkelijker in slaapvallen. In bad gaan is ook een goede en het luisteren naar rustige muziek helpt ook. Nadruk op rustige muziek, want van bepaalde muziek wordt je natuurlijk juist actief.

Woelen

Veel mensen hebben problemen met slapen en liggen vaak voor ze in slaapvallen uren te woelen en draaien. Als dit meerdere nachten gebeurd koppel jij je bed automatisch aan stress en het niet kunnen slapen. Als je niet binnen vijftien minuten in slaapt valt kun je beter ergens anders gaan liggen en zodra je bijna in slaapt valt weer in je eigen kamer gaan liggen.
© 2011 - 2024 Sfinx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapproblemen oplossen – Tips bij slapeloosheidSlaapproblemen oplossen – Tips bij slapeloosheidEen goede nachtrust is heel belangrijk voor onze gezondheid. Daarom moeten we onze slaap serieus nemen. Als je slaapprob…
Zes tips om beter te slapenZes tips om beter te slapenLig je uren naar het plafond te slapen, en lukt het maar niet om in slaap te vallen? Slaapproblemen zijn vervelend en he…
Slaapproblemen bij kinderen: verkeerde slaapassociatiesOuders weten niet altijd instinctmatig hoe ze een baby of kind in slaap moeten krijgen, en ook voor een kind is slapen n…

Hoe ontstaat rontgenstraling?De meeste mensen weten wel wat röntgen betekent. Door middel van röntgen kunnen we in het binnenste van de mens kijken,…
Stoppen met seroxat: hoe stop je met seroxat?Stoppen met seroxat is niet bepaald eenvoudig. In dit artikel wordt aangegeven hoe je dat doet zodat je de minste kans o…
Sfinx (51 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.