Slaapproblemen bij kinderen: verkeerde slaapassociaties

Ouders weten niet altijd instinctmatig hoe ze een baby of kind in slaap moeten krijgen, en ook voor een kind is slapen niet altijd vanzelfsprekend. Als het te moeilijk wordt, nemen ouders vaak ter plekke hun toevlucht tot hulpmiddelen, zoals wiegen, strelen of naast het kind gaan liggen; of ze geven het kind iets tastbaars, zoals een speciaal dekentje of een knuffelbeest, of zingen een liedje. Een kind dat zonder hulp niet in slaap kan vallen en dat een van de ouders nodig heeft om weer in te kunnen slapen als hij s nachts wakker wordt, heeft verkeerde slaapassociaties.

Dit soort slaapproblemen komt relatief vaak voor:
ongeveer een vijfde van alle babys en peuters lukt het niet weer in slaap te vallen als ze s nachts wakker worden. Dit gebeurt vaker dan je zou denken, want de meeste kinderen worden vier tot vijf keer per nacht wakker, of bijna wakker.
Een kind kan zich vanaf de geboorte verkeerde slaapassociaties aanwennen, wat vaak gebeurt wanneer de ouders de baby altijd in slaap wiegen of voeden. De associaties duren dan voort omdat de ouders de baby door hun handelen afhankelijk houden. Verkeerde slaapassociaties kunnen echter ook beginnen na een plotselinge verandering of verstoring van de dagelijkse routine. Dit komt vaak voor na een vakantie, als het kind bij zijn ouders heeft geslapen, of na een ziekte.
Eenmaal aangeleerd duren deze associaties zelfs voort nadat de moeilijkheden waardoor ze begonnen, zijn verdwenen. Als ze niet worden aangepakt, kunnen ze andere slaapproblemen veroorzaken, zoals onwil om naar bed te gaan.

Tekenen van verkeerde slaapassociaties

Het kan moeilijk zijn te weten of een kind door verkeerde slaapassociaties wakker wordt of door iets anders. De tekenen van verkeerde slaapassociaties zijn:
  • pas tot rust kunnen komen nadat aan bepaalde voorwaarden is voldaan;
  • niet in kunnen slapen nadat hij 's nachts wakker is geworden;
  • snel inslapen nadat het knuffeldier weer bij hem is gelegd.
  • vaak 's nachts wakker worden;
  • huilen of om de ouders roepen als hij wakker wordt;

De associaties stoppen

Een kind met verkeerde slaapassociaties moet als het bedtijd is leren zelfstandig, zonder hulpmiddelen, in slaap te vallen. Ook moet hij wanneer hij s nachts wakker wordt vanzelf weer kunnen inslapen.
Wanneer u een gezond, regelmatig bedtijdritueel aanhoudt, kunt u uw kind helpen nieuwe slaapassociaties te krijgen.
Hierbij dient u in het begin rekening te houden met enkele moeilijke nachten. Als u volhoudt, zal dit zich echter lonen: zowel u als uw kind zullen veel beter slapen en een zekere onafhankelijkheid verkrijgen.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aromatherapie bij slaapproblemenAromatherapie bij slaapproblemenVeel mensen hebben last van slaapproblemen: onrustig slapen, nachtmerries, niet in slaap kunnen vallen et cetera. Een op…
Risicofactoren voor slaapproblemen bij kinderenVeel kinderen hebben een slaapprobleem. Zo heeft 25 tot 50% va de kinderen in de leeftijd van 1 t/m 3 jaar een slaapteko…
Slaapproblemen bij kinderen: 20 praktische tipsDe redenen waarom sommige kinderen niet slapen, zijn vaak heel simpel en praktisch. Weet u niet zeker waarom uw kind moe…
Slaapproblemen bij kinderen: goede slaapgewoonten bevorderenHet verdient altijd de voorkeur uw kind te laten wennen aan slapen in uw eigen huiselijke omgeving en zonder hulpmiddele…

Slaapproblemen bij kinderen: slaapstoornissenHoewel het voor ouders een zorgelijke periode is, groeien de meeste kinderen zonder problemen over hun slaapstoornis hee…
Slaapproblemen bij kinderen: tijden van veranderingOuders hebben vaak het gevoel dat het ergste achter de rug is zodra hun kind s nachts goed doorslaapt. Dit is tot op ze…
Bronnen en referenties
  • Bron: Bedtijd
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.