Slaapproblemen bij kinderen: 20 praktische tips
De redenen waarom sommige kinderen niet slapen, zijn vaak heel simpel en praktisch. Weet u niet zeker waarom uw kind moeite met slapen heeft of niet goed kan doorslapen, lees deze tips dan aandachtig. Misschien komt u erachter dat u een van de elementaire regels over het hoofd hebt gezien, en dat deze het probleem zou kunnen verhelpen.
Wat je wel moet doen
- Houd regelmatige bedtijden aan Hierdoor reguleert u de lichaamsklok van de baby en zorgt u voor een gezond slaap-waakritme.
- Vermijd stimulerende bezigheden in het uur voor bedtijd Als de baby 3 maanden is, kunt u beginnen uzelf een kort ritueel aan te wennen voordat uw kind gaat slapen. Maar wat u ook doet, houd het rustig.
- Houd een vast bedtijdritueel aan Een bedtijdritueel kan het volgende inhouden: een rustig spelletje, een bad, een verhaaltje; vervolgens doet u de lichten uit en wenst u uw kind een ‘welterusten’. Houd het relaxed en breng niet meer dan 45 minuten zo door.
- Houd u voor het slapengaan aan duidelijke grenzen Dit geldt zowel voor uzelf als voor uw kind! Hebt u hem beloofd dat hij een beker melk krijgt in bed, laat u dan niet overreden een tweede beker te halen. Wanneer er eenmaal grenzen worden overschreden, zijn de meeste kinderen niet meer te stoppen.
- Leg uw baby in zijn ledikantje als hij slaperig is maar nog niet slaapt Probeer dit zodra u de kans hebt. Als uw baby eraan gewend kan raken zonder uw aanwezigheid in te slapen, zal hij waarschijnlijk veel minder vaak wakker worden en om u roepen.
- Laat uw kind wakker achter nadat u hem goedenacht hebt gezegd Hiermee leert u hem uit zichzelf in slaap te vallen, waar u beide voordeel van zult hebben.
- Stel uzelf als doel uw kind binnen 15 minuten in slaap te hebben en laat hem anders alleen Dit is de maximale tijd waarbinnen uw kind in slaap moet vallen. Is hij nog wakker, dan heeft hij misschien te laat in de middag nog een dutje gedaan of is zijn bedtijdritueel te stimulerend of niet voldoende gericht op het slapen.
- Probeer uw baby overdag regelmatig en consequent te laten slapen Hierdoor zorgt u niet alleen voor vaste tijden waar de baby aan went, ook zal hij er waarschijnlijk ‘s nachts beter door slapen.
- Zorg voor een aangename temperatuur in de slaapkamer In de slaapkamer hoeft het niet warmer te zijn dan 18 “C, waarschijnlijk iets lager dan in de rest van het huis. Kinderen slapen beter bij een temperatuur die iets onder in de plaats van boven het gemiddelde ligt
- Probeer geluiden in huis te beperken Hiermee wordt bedoeld dat u plotselinge, scherpe geluiden dient te vermijden en niet op uw tenen hoeft rond te lopen. Dit is alleen echt belangrijk gedurende de eerste 15 minuten nadat het licht is uitgedaan: tegen die tijd moet uw kind in een diepe slaap zijn.
Wat je niet moet doen
- Laat uw kind vanaf een maand of negen na 15.30 uur geen slaapje meer doen Een kind dat laat in de middag nog slaapt, is ‘s avonds moeilijker tot rust te brengen en kan ‘s nachts minder slaap nodig hebben.
- Geef uw kind ‘s avonds niets stimulerends te eten of te drinken Dit omvat dranken als thee, koffie en cola, maar ook zoetigheid. Zowel cafeïne als suiker werkt stimulerend.
- Laat uw kind niet met honger naar bed gaan De meeste kinderen zijn rustiger en minder geneigd heel vroeg wakker te worden als ze goed hebben gegeten.
- Voorkom dat uw kind om rustig te worden hulpmiddelen nodig heeft of afhankelijk is van uw aanwezigheid Bepaalde voorwerpen, zoals een fopspeen, of een reactie van u zoals een knuffel, kunnen stuk voor stuk slaapassociaties worden.
- Neem uw kind voor bedtijd niet meer mee naar de woonkamer Dit leidt de aandacht van het bedtijdritueel af en geeft het kind wisselende signalen, wat voor hem verwarrend kan zijn.
- Voed of sus uw baby niet elke avond om in slaap te komen Dit is gemakkelijk gedaan, vooral met heel jonge baby’s, en heeft bijna altijd effect. Maar het kan lastig worden als hij later voeding nodig heeft om te kunnen slapen.
- Reageer niet op roepen om aandacht nadat U uw kind goedenacht hebt gewenst Als een kind vraagt om drinken, om een kusje of nog een keer naar het toilet wil, probeert hij bijna altijd nog wat langer wakker te blijven. Reageer hier niet op, want het wordt al snel gewoontegedrag.
- Ren niet meteen naar uw baby of peuter toe als deze ‘s nachts huilt of u roept Zolang u weet dat er niets aan de hand is, kunt u beter even wachten tot hij vanzelf weer in slaap valt. Als u voortdurend zorgt dat u zijn de buurt bent, kunt u slaapproblemen creëren of laten bestaan.
- Praat tegen bedtijd niet over moeilijke dingen van dezelfde of de volgende dag Dit kan uw kind ongerust maken, waardoor hij niet goed slaapt. Het best kunt u hier overdag, en op zijn laatst tegen theetijd, over praten.
- Stuur uw kind niet voor straf naar bed Wilt u dat uw kind goed leert slapen, dan is het belangrijk dat hij zijn slaapkamer ziet als een harmonieuze en rustige ruimte.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.