Slaapproblemen door nachtmerries
Door een vervelende nachtmerrie kan je niet meer in slaap komen. Je bent vermoeid, schiet eerder in de stress en je humeur verandert drastisch. Dit allemaal kan de oorzaak zijn van nachtmerries. Gelukkig is er genoeg aan te doen om deze slaapproblemen te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan therapie, medicatie of andere methodes.
Oorzaken van slaapproblemen bij nachtmerries
Er zijn verschillende redenen waarom je in de avond niet in slaap kan komen. De meestvoorkomende redenen zijn:
- Je bent bang dat je weer een nachtmerrie krijgt.
- Je bent te gestrest om te slapen.
- Je voelt je niet meer veilig in je eigen bed.
- Je was overdag zo moe omdat je in de nacht niet kon slapen dat je overdag al hebt geslapen.
- Je moet alleen slapen en voelt je hier niet fijn bij.
Al deze redenen houden je uit de slaap die je juist zo hard nodig hebt. Gelukkig zijn er een aantal handige dingen die je kunt doen om toch in slaap te komen.
Handige tips om toch te kunnen slapen
Hieronder staan een aantal tips die je kunt uitvoeren, gewoon thuis vanaf je bank of bed.
- Ook al ben je overdag zo moe, ga niet slapen. Blijf wakker en slaap gewoon in de avond.
- Drink na 18.00 uur geen koffie meer of andere cafeïne producten.
- Neem voor het slapen gaan een warm bad of een douche. Dit ontspant en zorgt dat je rustiger in je bed ligt.
- Kijk geen heftige films voor het slapen gaan.
- Probeer als het kan niet alleen te slapen maar met een betrouwbaar persoon naast je.
- Als je je er fijner bij voelt, hang dan een nachtlampje op.
- Maak een afspeellijst met muziek die jij fijn vindt. Zet deze op tijdens het slapen gaan. Je hersenen herkennen deze muziek en omdat jij je hierbij fijn voelt is de kans op nachtmerries minder.
- Wanneer dit allemaal niet helpt, neem dan een slaappil.
Chronische vermoeidheid
Als de problemen na bovenstaande maatregelen niet weggaan is er waarschijnlijk sprake van chronische vermoeidheid. Dit houdt in dat je een langere periode al niet kan slapen en dat er bijna niks tegen helpt. Chronische vermoeidheid gaat vaak gepaard met psychologische klachten. Het is daarom raadzaam om de huisarts te bezoeken. Hij zal de benodigde maatregelen kunnen nemen die thuis niet uitgevoerd kunnen worden.
Gevolgen voor de relatie
Slaapproblemen kunnen erg vervelend zijn. Met name wanneer je samenwoont en/of kinderen hebt. Doordat je vermoeid bent kun je anders (agressiever, feller, bozer, etc.) reageren dan normaal. Dit kan verkeerd worden opgevat door je partner en kinderen. Verberg je slaapproblemen daarom niet maar praat er juist over. Zo weet iedereen wat er speelt en waarom je misschien anders reageert.
Wanneer de spanningen binnen de relatie hoog oplopen is het verstandig voor beiden en voor de kinderen om even afstand van elkaar te nemen. Zo kan jijzelf beter tot rust komen en heeft je partner en/of kinderen even geen zorgen om jou. Een andere optie is juist om met zijn allen een korte vakantie te nemen naar een rustgevende locatie. Mocht dit niet helpen of geen optie zijn, denk dan aan relatietherapie. Maar een nog simpelere of betere oplossing is om apart te slapen in aparte kamers. Misschien brengt dit de rust al voor een groot deel terug. Dit is natuurlijk een tijdelijke oplossing
Lees verder