Alles over dagdromen

Alles over dagdromen Hé hallo, zit niet zo te dromen! Je schrikt wakker en je hebt geen idee wat er aan de hand is. Je hebt zitten dagdromen, je fantasie laten gaan en misschien wel een geniaal idee bedacht. Misschien heb je wel een heel gesprek gemist. Of sterker nog: je hebt een heel gesprek gevoerd met het stemmetje in je hoofd. Waarschijnlijk was je bezig met bepaalde dingen overwegen. Dat is namelijk het nut van dagdromen: nagaan van meerdere oplossingen voor een probleem. Maar waarom dagdromen we zo vaak en waarom midden op de dag? Uit onderzoek blijkt dat het heel goed is voor je om zo nu en dan te dagdromen. Maar waarom?

Wat is dagdromen?

Er bestaan twee soorten dagdromen. De eerste vorm zijn al je innerlijke monologen, ook wel 'het stemmetje' in je hoofd. Dit doe je voortdurend. Je denkt bijvoorbeeld: ik heb honger / ik heb dorst / welke kant moet ik op / van wie is die hond / enzovoort. Bij elk persoon is deze stem anders en het hoeft lang niet altijd je eigen stem te zijn.

Een andere vorm van dagdromen is het daadwerkelijk ontsnappen naar je eigen fantasiewereld. Hierbij sluiten de hersenen delen af, waardoor ze zich gaan richten op hele specifieke delen. Welk deel dit is hangt af van hetgeen waar je op het moment veel aan denkt of druk mee bent. Een voorbeeld van deze vorm van dagdromen is dat je gaat dagdromen over een aantal opties die je hebt. Bijvoorbeeld: ga ik die baan wel aannemen of niet en zo wel wat gaat er dan gebeuren en zo niet, wat gaat er dan gebeuren? Je waant je in een totaal andere wereld en omdat je hersenen een deel hebben afgesloten, krijg je niks of weinig mee van de 'echte' wereld. Dagdromen duurt over het algemeen maar één tot twee minuten per keer, maar voelt vaak aan als veel langer.

Ondanks dat je hersenen zich afsluiten, blijf je toch vaak doorgaan met je activiteit. Komt het bijvoorbeeld bekend voor dat je een boek leest en plots begint te dagdromen? Nadat je klaar bent met dagdromen heb je twee bladzijdes gelezen, maar geen idee wat je gelezen hebt. Of je bent een film aan het kijken, maar je hebt een scène compleet gemist.

Trail Action

Een andere term voor dagdromen is trail action. Hiermee wordt bedoeld dat je in je dagdroom verschillende alternatieven aan het analyseren bent. Hiermee is ook meteen het eerste nut van dagdromen benoemd: voorbereiden op komende situaties. Het tweede nut van dagdromen is zelfkennis. Door zo nu en dan te dagdromen herinner je jezelf weer aan je doelen die je graag wil bereiken. Dit komt omdat je vaak dagdroomt over iets wat je wil doen, zijn of naar toe wilt gaan. Door jezelf weer te herinneren aan deze doelen krijg je vaak weer moed om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan om ze te bereiken. Zo kan een doel zijn om af te vallen. Een voorbeeld waar je dan over kan dagdromen is dat jij jezelf op vakantie ziet in een land waar je graag heen wil, met een strakke buik.

Dagdromen in het beroepsleven

Tijdens het dagdromen werken de hersendelen die actief zijn op volle toeren, vooral de probleemoplossende delen. Toen dit werd ontdekt is er een grootschalig onderzoek geweest naar dagdromen. De resultaten daarvan waren verbluffend. De delen van de hersenen waren zo actief, dat men denkt dat mensen beter probleemoplossend kunnen denken tijdens het dagdromen dan normaal. Sinds de uitkomst van dit onderzoek is Japan begonnen met vergaderingen opzetten waarbij iedereen een probleem voorgeschoteld krijgt en vervolgens moet gaan dagdromen. Inmiddels zijn er over de hele wereld 'dagdroomsessies' bij bedrijven, maar lang nog niet bij iedereen. Op een één of andere manier hebben mensen een psychologische weerstand tegen dromen. Zij denken dat dagdromen niet productief is, terwijl het juist productiever is.

Hoe moet ik dagdromen?

Dagdromen is iets wat je in principe de hele dag door doet. Wil je echter langer dagdromen, zorg dan dat je de nodige voorbereidingen treft. Regel ten eerste een ruimte waar niemand je kan storen en waar jij je op je gemak voelt. Zorg vervolgens voor een comfortabele stoel of bank en ga hier op zitten of liggen. Indien muziek een relaxende factor voor jou is, zet dan muziek op. Als iets anders relaxend werkt voor je, zoals eten of de geur van een kaars, zorg dan dit aanwezig is. Wanneer alles klaar staat, focus je je op een bepaald punt in de ruimte. Denk nu aan het onderwerp waar je over wilt dagdromen. Als het goed is, waan je je nu in een fantasiewereld.

Tip: pak eventueel een pen en papier, zodat als je klaar bent meteen bepaalde waarnemingen, ideeën of dergelijke op kan schrijven.

Gevaren dagdromen

Er zitten echter ook een aantal nadelen aan dagdromen. De fantasiewereld is vaak zo mooi, dat men er graag naar terug wilt keren. Mensen die dit structureel doen (en te vaak doen), kunnen in een depressie raken omdat de echte wereld niet meer aan hun verlangens voldoet. Dit heet ook wel escapisme. Daarnaast kunnen mensen geïrriteerd raken tegenover andere mensen en beginnen zij de werkelijkheid te vervormen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droomsoorten en hun betekenisDroomsoorten en hun betekenisDromen doen we allemaal. Misschien herinner je ze niet wanneer je wakker wordt, maar weet dat een gemiddeld mens zo'n 4…
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Zo herinner je je dromen beter  houd een droomdagboek bijZo herinner je je dromen beter houd een droomdagboek bijDromen doet iedereen. Het verschil is dat sommigen zich s ochtends nog heel goed herinneren wat ze gedroomd hebben en e…

Hoe een chronisch zieke mentaal steunenHoe een chronisch zieke mentaal steunenWanneer je geconfronteerd wordt met een chronisch ziek familielid, kennis of vriend kan dit een heuse impact hebben op j…
Hyaluronzuur wat is het precies?Hyaluronzuur wordt telkens meer gebruikt in de cosmetica branche. Als we ouder worden maken we steeds minder hyaluronzuu…
Bronnen en referenties
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 02-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.