Dezelfde droom of nachtmerrie: wat nu?

Dezelfde droom of nachtmerrie: wat nu? Een mens komt tijdens zijn slaap in vier verschillende fasen terecht. In de eerste fase slaap je licht en in de vierde fase slaap je zo vast dat er in je hersenen elektronische activiteiten gaan plaatsvinden. Deze activiteiten zorgen ervoor dat je gaat dromen. Meestal heb je elke nacht een andere droom, maar soms heb je het gevoel steeds hetzelfde te dromen. Dat kan fijn zijn als het een leuke droom is, maar minder fijn als je de droom liever niet hebt. Bijvoorbeeld constant dromen over je ex of je ouders die gaan scheiden. Steeds hetzelfde dromen is niet erg of schadelijk. Het geeft alleen aan dat er iets is wat op dit moment voor jou belangrijk is.

Rapid Eye Movement

Een mens komt tijdens zijn slaap in vier verschillende fasen terecht. Deze slaap staat bekend als de remslaap (Rapid Eye Movement). In de vierde fase van deze remslaap beginnen de hersenen elektronische activiteiten te vertonen. Deze activiteiten zorgen ervoor dat je gaat dromen. Als deze droom als eng wordt ervaren, dan spreek je over een nachtmerrie. Een nachtmerrie op zich is niet zo erg. Iedereen droomt wel eens over een enge film die je net gezien hebt in de bioscoop. Of over spinnen, slangen en schorpioenen. Pas als een nachtmerrie keer op keer terugkeert en over hetzelfde onderwerp gaat, lijkt er meer aan de hand te zijn. Een onverwerkt trauma zou de onderliggende reden kunnen zijn.

Steeds dezelfde droom

Wees niet bang, het is vrij normaal om dezelfde droom te hebben. Als je een vakantie hebt geboekt en je droomt een aantal dagen achter elkaar over deze vakantie is er niks aan de hand. Het geeft alleen maar aan dat je er zin in hebt. Of dromen over voetbal ten tijde van een groot voetbaltoernooi. Het geeft aan dat je er echt mee bezig bent. Pas als het gaat om een nachtmerrie en deze dagenlang achter elkaar hetzelfde onderwerp heeft, is er reden om je zorgen te maken.

Voorspellende droom

Sommige mensen hebben het idee dat hun droom een betekenis heeft. Iemand die meerdere malen droomt over een ramp of iets dergelijks denkt misschien dat zijn droom voorspellend is. Omdat dit niet te bewijzen is, kan hierover geen uitspraak worden gedaan. Een mens heeft namelijk vier tot vijf dromen per nacht. Dat is per nacht ongeveer vijftig miljoen dromen van alle Nederlanders bij elkaar. Als iedereen in zijn leven één keer droomt over een aanslag of ramp zijn dat ongeveer duizend dromen per nacht in Nederland. Een 'voorspellende' droom lijkt daarom meer op toeval.

Een nachtmerrie

Tijdens een nachtmerrie komen nare, enge en vervelende beelden naar boven. Dit kan gebeuren in het midden van een leuke droom of meteen al aan het begin. Een nachtmerrie heeft doorgaans een verwerkende functie. Een traumatische of recente negatieve ervaring uit het verleden wordt verwerkt in je hersenen. Deze zet de gedachten om in beelden. Een nachtmerrie is niet fijn, maar heeft dus wel een belangrijke functie.

Stel je bent een tijdje onzeker over je werk. Misschien word je binnenkort wel ontslagen en maak je je zorgen over de kosten van het huis of over je eigen toekomst. Het lijkt alsof de wereld voor je voeten uit elkaar valt. Dit gevoel van onzekerheid kan zich in of tijdens een droom gaan ontwikkelen tot een nachtmerrie. Bijvoorbeeld dat je in een droom in een paradijs loopt, maar opeens verdwijnt de grond onder je voeten en wordt het paradijs een afschuwelijke plek waar je niet meer wilt zijn. Je weet niet hoe je weg moet komen en het lukt je ook niet. Paniek, onzekerheid en angst slaat toe tot je lichaam weer wakker begint te worden.

Steeds dezelfde nachtmerrie

Het is niet erg wanneer je een nachtmerrie hebt. Pas als hetzelfde onderwerp dagenlang achter elkaar centraal staat in je nachtmerrie, is het verstandig om hulp te zoeken. Dit hoeft niet meteen psychologische hulp te zijn, maar een goede vriend of familielid kan ook al hulp bieden. Zo kan een nachtmerrie uit bovenstaand voorbeeld over onzekerheid van het werk makkelijk verholpen worden. De reden dat je er over droomt is omdat emoties in onze dromen niet te bedwingen zijn. Al helemaal niet als je deze overdag ook nog eens onderdrukt. Praat daarom met je partner, kinderen, vrienden of iemand anders die je goed vertrouwt.

Stel iemand is in het verleden mishandeld en heeft vaak een nachtmerrie dat hij of zij wordt mishandeld. De nachtmerrie vindt altijd plaats op dezelfde plek en door dezelfde mensen. In dit geval heeft een nachtmerrie een verwerkende functie en geeft het aan dat je destijds het trauma niet goed hebt verwerkt. Misschien ben je bang dat het opnieuw gebeurd of heb je laatst iets gelezen of gezien over mishandeling waardoor je alles weer herinnert. Het is verstandig om dan hulp te zoeken bij een psycholoog en hierover te praten. Onderschat dit probleem niet. Er zijn namelijk een aantal aandoeningen die in extreme gevallen kunnen lijden tot geweld tijdens de slaap of slaapwandelen. In dit stadium is hulp veel complexer en kan een goede vriend of familie niet de hulp bieden die je nodig hebt. Twee tot drie keer dezelfde nachtmerrie is geen probleem. Pas bij een volle week of langer is er reden om aan de bel te trekken.

Oorzaken van een nachtmerrie

Nachtmerries hebben zoals gezegd een verwerkende functie. Zo is de kans op het hebben van een nachtmerrie groter bij het overlijden van een persoon die veel voor jou betekent. Ook stress en zenuwen voor een examen of een verandering in je woonsituatie of gezondheid brengen een grotere kans op een nachtmerrie met zich mee. Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor nachtmerries dan normaal.

Voorkomen van een nachtmerrie

Zoals eerder aangegeven: praat over wat je dwars zit. Maar dat is makkelijker gedaan dan gezegd en betekent lang niet altijd dat de nachtmerries ook wegblijven. Probeer als dat niet werkt het volgende:
  • Doe ontspannende activiteiten voor het slapen gaan. Dit kan van alles zijn, zolang jij het maar ontspannend vindt. Een massage, een boek lezen, in bad gaan. Zolang het maar werkt.
  • Schrijf je nachtmerrie op papier. Het accepteren van je nachtmerrie verlaagt onbewust je angst voor het. Hoe meer angst, des te groter de kans op het krijgen van een nachtmerrie.
  • Heel cliché, maar denk aan iets leuks voordat je gaat slapen. Of bekijk foto’s van een leuke vakantie.

Lees verder

© 2014 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Droomsoorten en hun betekenisDroomsoorten en hun betekenisDromen doen we allemaal. Misschien herinner je ze niet wanneer je wakker wordt, maar weet dat een gemiddeld mens zo'n 4…

Anatomie & fysiologie in 10 stappen – het hartAnatomie & fysiologie in 10 stappen – het hartHet hart gunt zich alleen rust tussen twee slagen in. In die korte periode moet de hartspier zich herstellen van zijn no…
Calcitonine: invloed op nagel-, haar-, botsterkte en kankerCalcitonine: invloed op nagel-, haar-, botsterkte en kankerDoor de schildklier worden belangrijke stofwisselingshormonen afgeven, als ook calcitonine. Een tekort aan calcitonine k…
Bronnen en referenties
Reactie

Huyck Nora, 11-08-2016
Ik heb ook regelmatig dezelfde droom. Dan droom ik dat er iemand "buiten" roept tegen mij. Dan blijft dat woord weken in mijn hoofd hangen, dan sta ik ermee op en ga ermee slapen. Het is heel vervelend. Hoe komt dat en hoe geraak ik er vanaf? Reactie infoteur, 13-08-2016
Hoi Huyck Nora

Dat is vervelend. Probeer meer van je droom te herinneren. Wie roept er “buiten” naar jou? Een man, een vrouw, een bekende? En zie je de persoon of blijft deze altijd uit het zicht? Roept deze persoon het altijd op dezelfde toon, volume, etc. En wanneer in je droom roept deze persoon het? Met andere woorden: word je wakker zodra de persoon “buiten” roept of juist niet? En wil je graag wakker worden als de persoon dit roept? Alsof je wilt dat het meteen ophoudt? Wellicht heb je een gevoel als je wakker wordt? Bang? Blij? Verdrietig? Vrolijk? Etc. Misschien betekent het woord buiten wel iets voor je. Werk je buiten en heb je ooit iets gezien wat je niet lekker zit? Of misschien kom je wel nooit buiten om bepaalde redenen en wil je graag vaker naar buiten. Kunnen allemaal redenen zijn. Er zijn er duizenden. Je gedachten, wensen, verlangen of juist slechte herinneringen worden vaak geprojecteerd in je dromen. Het beste is om te achterhalen wat het woord voor je betekent. Over het algemeen heeft buiten ook te maken met vrijheid, het volgen van je eigen gevoel. Heb je de drang om iets te doen wat goed voor jou voelt, maar voor anderen niet? Of zit je ‘gevangen’ in bepaalde situatie? Wellicht kunnen onderstaande dingen helpen.
1. Ga voordat je gaat slapen een boek lezen, tv kijken of in ieder geval iets doen wat ontspannend voor jou werkt en waar je rustig van wordt;
2. Zeg het woord “buiten” heel vaak achter elkaar, hou even pauze en ontspan je helemaal. Herhaal dit een paar keer tot je gek wordt van jezelf en van het woord buiten. Klinkt gek, maar je hersenen gaan dan een bepaalde emotie aan het woord koppelen, in dit geval dus geïrriteerd en niet fijn. Dit verkleint de kans dat het woord terug komt in je dromen.

Hoop dat je hier iets mee kunt!

Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 01-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.