Help: agressie tijdens dromen en nachtmerries

Help: agressie tijdens dromen en nachtmerries Als mensen gaan slapen komen zij in de zogenoemde remslaap terecht. Deze bestaat uit vier fases. Pas in de vierde fase begint een mens met dromen. Helaas zijn dromen niet altijd even leuk. Sommigen gaan tijdens hun slaap ongewenste activiteiten verrichten zoals slaapwandelen. In extreme gevallen kan men zichzelf gaan verwonden of extreem agressief gaan doen tegen anderen. Een uiterst vervelende situatie welke eigenlijk per direct hulp vereist. Waarom gebruik je geweld tijdens dromen en wat valt er tegen te doen? Maar misschien nog wel belangrijker: hoe valt het te voorkomen?

Slaapgerelateerde dissociatieve stoornissen

Als er sprake is van ongewenst gedrag tijdens de slaap, heet dat een parasomnie. Voorbeelden hiervan zijn dat iemand agressief gedrag vertoont tijdens het slapen en soms geweld gebruikt of gaat slaapwandelen. De persoon zelf is nooit bewust van zijn acties. Iemand die tijdens de slaap dergelijke aanvallen heeft, heeft deze zeer waarschijnlijk ook overdag maar weet ze te onderdrukken. Omdat een mens tijdens dromen geen beheersing van emoties heeft, komen deze als het ware ‘los’. Deze extreme aandoening heeft meerdere oorzaken, maar gaan meestal altijd over eerder gebeurde traumatische ervaringen. Denk hierbij aan mishandeling, intimidatie, ongelukken, bijna-doodervaringen of het verliezen van een belangrijk persoon.

Oorzaken

Een gewelddadige aanval tijdens het slapen ontstaat wanneer gevoelens overdag worden onderdrukt. Je geest beschermt je tegen nare gedachten en emoties. Bijvoorbeeld iemand die is verkracht of mishandeld wil hier niet over nadenken of praten. Een puur beschermende reactie van het lichaam. Deze emoties en gedachten kunnen wij zoals gezegd tijdens onze slaap niet onderdrukken en komen naar boven drijven. Je hersenen verwerken deze emoties via een droom of nachtmerrie door de gedachtes om te zetten naar beelden. In een extreme vorm beleef je de pijn of gebeurtenis opnieuw. In nog extremere gevallen kan het zijn dat je tijdens je slaap jezelf of je bedpartner verwondt. Iemand die geprobeerd heeft een keer zelfmoord te plegen, kan dit tijdens een aanval opnieuw proberen.

Episode

Een dergelijke aanval zoals hierboven is beschreven heet in de medische wereld een episode. Afhankelijk van de ernst van de stoornis vindt zo'n episode meerdere malen per dag en nacht plaats. Tijdens deze episode lijkt het alsof een ander persoon de controle overneemt. Na een episode keer je terug naar je 'eigen' lichaam. Vaak weet je niks meer van wat je tijdens je episode hebt gedaan. Voorbeelden van dingen die mensen doen tijdens een episode zijn:
  • Erg hard schreeuwen
  • Rennen
  • Slaan en schoppen
  • Zelfmoordpogingen
  • Met een andere stemhoogte praten
  • Plots gaan zitten
  • Schreeuwen
  • Krabben

Hulp

Het is uitermate belangrijk dat wanneer er sprake is van een dergelijke stoornis om hulp te zoeken. Het is namelijk een gevaarlijke, waarbij je jezelf, maar ook je partner of kinderen kan verwonden. Het hulptraject begint vaak bij de huisarts. Hij of zij zal je doorverwijzen naar een slaapspecialist of een psycholoog. In extreme gevallen kan het zijn dat een psychiatrische behandeling noodzakelijk is.

Dementie

Schoppen en slaan hoeft niet perse op een slaapgerelateerde dissociatieve stoornissen te duiden. Het kan namelijk ook duiden op dementie of Parkinson. Mensen die op vroegere leeftijd (30 - 40) schoppen en slaan tijdens hun slaap kunnen tien tot twintig jaar later dementie of Parkinson krijgen. Voor meer informatie hierover kun je het beste terecht bij de huisarts.

Praat

Het is belangrijk om veel te praten. Hoe meer informatie en gevoelens je deelt met je vrienden, familie of partner, des te beter word je begrepen. Ook zal je meer begrip krijgen van je omgeving. Zij snappen immers wat er aan de hand is. Daarnaast is praten een belangrijk onderdeel voor het verwerken van traumatische ervaringen. Elk gesprek draagt een klein beetje bij aan het verwerkingsproces.

Lees verder

© 2014 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ga ik om met agressie?Hoe ga ik om met agressie?Agressie is iets waar we allemaal mee geconfronteerd worden. Vaak op tv, maar soms ook in het dagelijks leven. Hoe ga je…
Wat is de invloed van agressie?Agressie. Wat beïnvloed agressie en wat voor invloed heeft het op onze acties? Welke factoren zorgen ervoor dat de mens…
Vreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesVreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesEr zijn echtparen die vrezen dat ze het vreemdgaan nooit kunnen verwerken. De agressie en de kwaadheid die bij de vaste…
Geweld zonder redenen, maar mét oorzakenIn dit artikel worden eventuele oorzaken van zinloos geweld besproken aan de hand van de vier categorieën van biologisch…

Calcitonine: invloed op nagel-, haar-, botsterkte en kankerCalcitonine: invloed op nagel-, haar-, botsterkte en kankerDoor de schildklier worden belangrijke stofwisselingshormonen afgeven, als ook calcitonine. Een tekort aan calcitonine k…
Zo wordt de bloeddruk geregeldZo wordt de bloeddruk geregeldBloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de vaatwand, ofwel de druk waaronder het bloed door het gesloten bloedva…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sasint, Pixabay
  • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/167/Slaapproblemen/article/detail/1139046/2010/07/29/Trappen-en-slaan-tijdens-slaap-duidt-op-dementie.dhtml
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 01-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.