Lucide droom: baas over je droom

Lucide droom: baas over je droom Je bent aan het dromen, net zoals alle andere nachten. In je droom vliegen de kogels om de oren en je probeert te vluchten. Maar dan gebeurt er iets magisch: je weet dat je aan het dromen bent. Je bent dus bewust van het feit dat je aan het dromen bent. Dit heet een lucide droom. Je bent nu de baas over je eigen droom. Misschien wil je nu wel de oorlog aangaan in plaats van blijven vluchten. Maar hoe ontstaat een lucide droom eigenlijk?

Een lucide droom

Een lucide droom ontstaat wanneer je aan het dromen bent. Midden in je droom realiseer je dat je aan het dromen bent. Je wordt niet wakker en de droom verdwijnt niet. Je weet alleen dat je nu aan het dromen bent. Waarom mensen opeens bewust worden van dit feit is onduidelijk. Omdat je weet dat je aan het dromen bent en dat eventuele gevaren eigenlijk nep zijn, gaat er een wereld van fantasie voor je open. Je kunt de omgeving in je droom aanpassen, je kan gaan vliegen, parachute springen zonder parachute en ga zo maar door. Het hebben van een lucide droom wordt doorgaans als magisch beschreven.

Kenmerken

Zoals hierboven al genoemd is, heeft een lucide droom een aantal kenmerken:
  • Je weet dat je aan het dromen bent
  • Je weet dat alles wat je droomt nep is
  • Je kan zelf bepalen wanneer je wakker wil worden
  • Je weet dat alles kan en mag

Mate van luciditeit

Per droom verschilt de mate van luciditeit. Bij een hoge mate luciditeit weet je dat de gebeurtenissen in je hoofd afspelen. Je weet dus dat gevaren nep zijn en er eigenlijk geen bedreigingen zijn. Je weet ook dat je ieder moment wakker kan worden van je wekker of iets anders. Bij een lage mate van luciditeit kan je wel de gebeurtenissen sturen. Je kan je omgeving aanpassen zoals je zelf wil. Alleen bij een lage mate van luciditeit weet je niet dat al die gebeurtenissen nep zijn.

Lucide droom opwekken

Een lucide droom krijgen is een magische ervaring. Sommige mensen beweren zelfs dat het krijgen van een lucide droom een complete levensvisie en levensstijl kan veranderen. Er zijn een aantal technieken om een lucide droom op te wekken. Hoe meer lucide dromen je hebt des te beter word je in het vervormen van je eigen dromen. De technieken die hieronder beschreven staan lijken op papier erg simpel. In de werkelijkheid duurt het echter maanden voordat de technieken resultaat laten zien.

Mnemonische inductie van lucide dromen (MILD)

De MILD-techniek is een techniek waarbij je voordat je gaat slapen hardop zegt waar je over wil dromen. Doe dit in een paar woorden en herhaal deze dertig tot veertig keer. Zet vervolgens je wekker op drie tot vier uur nadat je gaat slapen. Dus als je om 23.00 uur gaat slapen zet je de wekker op 03.00 uur. Wanneer je op dat tijdstip gewekt wordt, ga je na wat je hebt gedroomd. Na een aantal weken zul je zien dat je inderdaad gedroomd hebt over hetgeen waar je over wilde dromen. Wanneer je na het wakker worden weer gaat slapen moet je weer gefocust zijn op hetgeen waar je over wilt dromen.

Wakkere inductie van lucide dromen (WILD)

Wanneer je de MILD-techniek onder controle hebt, ben je een gevorderde lucide dromer. De WILD-techniek is alleen voor de gevorderde dromer. Wanneer deze techniek beheerst wordt is de kans op lucide dromen erg groot. Bij deze techniek ga je vanuit de wakkere staat meteen in een droomstaat. Dit gebeurt vaak tijdens middagdutjes of bij grote vermoeidheid. Het is belangrijk om meteen in de droomstaat te komen. Tussen het in slaap vallen en deze droomstaat zit namelijk de zogenoemde hypnagogische staat. Hierin kan je bewust blijven en het is belangrijk dit ook te doen. Dit kan bijvoorbeeld door in je hoofd tegen jezelf te praten. Op een gegeven moment merk je dat je tegen jezelf praat, maar niet meer wakker bent. Op dit moment kun je beginnen aan het creëren van je eigen droomwereld.

Realiteitstest

In een droom gebeuren dingen die in het echt nooit kunnen. Denk bijvoorbeeld aan vliegen of dat je tien meter hoog kan springen. Zulke dingen die niet echt kunnen zijn heten droomtekens. Wanneer je tijdens het dromen een droomteken herkent kun je een realiteitstest doen. Loop bijvoorbeeld door een muur heen of verander je personage in een totaal ander persoon. Wanneer dit lukt, weet je dat je aan het dromen bent en dus niet in de realiteit zit. Je verkeert in een lucide droom.

Het verlengen van je droom

Een groot probleem bij dromers is het vroegtijdig wakker worden. Vervelend, zeker als je zo lang hebt geoefend om lucide dromen te krijgen. Hieronder een aantal tips om je dromen te verlengen:
  • Leg je tong op je gehemelte. Dit bevordert de droomervaring en laat je minder snel ontwaken.
  • Wrijf met je handen over elkaar. Vele onderzoeken naar lucide dromen hebben laten zien dat dit een effect heeft waardoor je minstens een half uur langer doorslaapt (een droom van vijf minuten voelt aan als een kwartier).
  • Schreeuw in je droom heel hard: 'BLIJF LUCIDE DROMEN' of iets in die richting.

Gevolgen

Lucide dromen is een fantastisch moment en blijft dagenlang in je hoofd spoken. Dat is het gevaar van een lucide droom. Eenmaal één gehad wil je meer. Je wil opnieuw die wereld induiken en je eigen wereld opbouwen. Mensen die doorslaan in het krijgen van lucide dromen worden vaak gestrest en moe. Het trainen van het krijgen van deze dromen kost namelijk veel moeite.

Daarnaast hebben mensen die veel lucide dromen geen genoegen meer met de echte wereld. Die is saai geworden en kan niet (meer) tippen aan je eigen wereld. Zulke mensen worden ook wel 'escapisten' of 'droomreizigers' genoemd.

Ook kan het zijn dat in de droomwereld dingen worden verkregen waar je erg naar verlangt. Denk bijvoorbeeld aan liefde of een auto die je altijd al had willen hebben. Als je hier vaak over droomt wordt de teleurstelling in de echte wereld (wakkere staat) alsmaar groter.

Films

In 2011 kwam de film Inception uit. Door een fictieve manier kunnen criminelen in elkaars brein inbreken door middel van dromen. De scene met Leonardo Dicaprio en Ellen Page is echter een lucide droom. Hierin ontdekt het personage van Page dat ze droomt. Vervolgens breekt ze alle natuurwetten die er zijn door steden dubbel te vouwen en bruggen op de kop te zetten. Deze scene is een goed voorbeeld van hoe een lucide droom er uit zou kunnen zien.

Lees verder

© 2014 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Lucide dromen: Kan iedereen het?Lucide dromen: Kan iedereen het?Nederlands psychiater en schrijver Frederik van Eeden zou het begrip ‘lucide droom’ voor het eerste gebruikt hebben in z…
Wat zijn lucide dromen en hoe wek je ze op?Als je droomt ben je er meestal van overtuigd dat je de werkelijkheid meemaakt, zeker nachtmerries kunnen heel erg echt…
Lucide dromen: Het beïnvloeden van je eigen dromenLucide dromen: Het beïnvloeden van je eigen dromenDromen doen we allemaal. De ene droom is soms nog vreemder dan de andere. Dromen zijn het gevolg van het verwerken van a…

Zonneallergie medicijnen, crème, zalf en zonneallergie sprayZonneallergie medicijnen, crème, zalf en zonneallergie sprayMogelijk heeft 10 tot 20 procent van alle Nederlanders in meer of mindere mate last van zonneallergie, ook wel dermatiti…
Anatomie & fysiologie in 10 stappen – het hartAnatomie & fysiologie in 10 stappen – het hartHet hart gunt zich alleen rust tussen twee slagen in. In die korte periode moet de hartspier zich herstellen van zijn no…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Monoar, Pixabay
  • http://nl.wikihow.com/Zo-kun-je-lucide-dromen
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 28-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.