Hyaluronzuur wat is het precies?
Hyaluronzuur wordt telkens meer gebruikt in de cosmetica branche. Als we ouder worden maken we steeds minder hyaluronzuur aan met resultaat dat we onvoldoende hyaluronzuur in ons bindweefsel hebben. Een crème met hyaluronzuur kan dit verhelpen, maar ook hyaluronzuur tabletten kunnen ons van binnenuit helpen.
Wat is hyaluronzuur
Hyaluronzuur is een van de vele eiwitstoffen die in de huid voorkomen. Hyaluronzuur is het vulmiddel tussen de cellen. Het kan duizend maal zijn zijn eigen gewicht aan water binden. Ook is hyaluronzuur betrokken bij de aanmaak van nog grotere moleculen zoals bijvoorbeeld aggrecan uit collageen type II. Hyaluronzuur is telkens meer upcoming en behoorlijk populair aan het worden. Doordat het een lichaamseigen stof is, is het niet schadelijk in gebruik. Ook breekt hyaluronzuur vanzelf weer af, wat op zich fijn is als je fillers hebt met hyaluronzuur en niet tevreden bent over het resultaat maar weer minder fijn is als het afbreekt tussen de gewrichten.
Fillers
Hyaluronzuur wordt in fillers gebruikt, doordat het vocht vasthoudt wordt de rimpel als het ware naar buiten gedrukt en zorgt het er voor dat kleine rimpeltjes worden opgevuld. Fillers is wel iets anders dan botox, botox ontspant de spieren en fillers vult de rimpel op waardoor deze minder zichtbaar wordt. Er zijn verschillende merken die hyaluronzuurfillers gebruiken zoals Juvederm, Restylane, Ermervel, Teosyal etc. Niet alleen worden hyaluronzuur fillers gebruikt om rimpels op te vullen maar het wordt ook gebruikt om lippen op te laten spuiten. Gemiddeld blijft een filler met hyaluronzuur 6 tot 12 maanden zichtbaar.
Crème/Serum
Naarmate we ouder worden neemt de elasticiteit van onze huid af, ook wordt zij droger en doffer. Door hyaluronzuur in crème/serum te verwerken wordt de huid intensief gevoed maar ook worden fijne lijntjes en rimpels zichtbaar verminderd. Hyaluronzuur zie je steeds meer in crème's omdat het resultaat snel zichtbaar is (let wel even op hoe hoog hyaluronzuur in de ingrediënten lijst staat). Ook mensen met een droge huid hebben baat bij hyaluronzuur in crème.
Gewrichten
Hyaluronzuur is het hoofdbestanddeel van de synovia (gewrichtsvloeistof) en zorgt er voor dat de gewrichten soepel kunnen worden bewogen. Van nature komt hyaluronzuur op deze plaats voor, maar om de natuur een handje te helpen kan eventueel hyaluronzuur geslikt worden. Dat is de reden waarom naast Glucosamine, chondroitine & msm ook vaak hyaluronzuur wordt toegevoegd aan supplementen die de gewrichten ondersteunen. Ook bestaan er injecties die kunnen worden ingespoten in de gewrichten. Deze methode werkt uiteraard sneller dan tablet
Hyaluronzuur tabletten
Er bestaan natuurlijk ook tabletten met puur alleen hyaluronzuur, deze worden dan voornamelijk gebruikt om de huid van binnenuit te hydrateren. Hyaluronzuur tabletten kunnen zowel tegen de rimpels gebruikt worden of los voor de gewrichten. Vaak worden deze tabletten ook gebruikt als iemand bijvoorbeeld een belangrijk event heeft, door een aantal dagen meerdere tabletten te slikken wordt de werking versneld en beter zichtbaar. Ook mensen met een droge huid hebben baat bij het slikken van hyaluronzuur.
Toevoeging
Hyaluronzuur heeft ook een verzachtende werking en wordt daarom ook vaak toegevoegd aan bijvoorbeeld oogdruppels tegen droge/vermoeide ogen. Of als verzachtend ingrediënt bij bijvoorbeeld neusspray of in gel bij door komende tandjes. Ook wordt het soms verwerkt in producten tegen aften.
© 2015 - 2025 Taranaomi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over dagdromenHé hallo, zit niet zo te dromen! Je schrikt wakker en je hebt geen idee wat er aan de hand is. Je hebt zitten dagdromen,…
Bronnen en referenties
- http://www.hyaluronzuur.net/
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Hyaluronan
- http://www.bodyclinic.nl/behandelingen/rimpelbehandelingen/fillers-en-injectables/