Je lichaam ontgiften: hoe en wat

Je lichaam ontgiften: hoe en wat Ontgiften, ook wel detoxen, is het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. Dit kan op allerlei manieren. Iedereen heeft afvalstoffen in zijn lichaam, deze afvalstoffen in je lichaam zorgen ervoor dat je lichaam minder optimaal werkt, hier kun je dus beter van af. Je kunt bijvoorbeeld een sapkuur doen, bepaalde dingen eten, meer bewegen, maar nog veel meer.

Wat gebeurt er als je afvalstoffen in je lichaam hebt?

Iedereen heeft afvalstoffen in zijn lichaam, maar als je van bepaalde afvalstoffen een teveel hebt, kun je last krijgen van oververmoeidheid, slechte spijsvertering, huidproblemen, dunner wordend haar, slaapproblemen, een slechte weerstand of andere kwaaltjes.

Hoe voorkom je een teveel aan afvalstoffen?

Een teveel aan afvalstoffen kun je voor een groot deel zelf voorkomen door je eetpatroon. De dingen die je hiervoor moet vermijden zijn koffie, alcohol, tabak. verzadigde vetten, geraffineerde suikers, chemische schoonmaakproducten en verzorgingsproducten met chemicaliën. Ook stress kan ervoor zorgen dat het ontgiftingsmechanisme in je lichaam minder optimaal werkt, stress kun je verminderen door bijvoorbeeld regelmatig te mediteren.

Detox-kuur

Er zijn allerlei soorten detox-kuren. Sommige kuren kun je zelfstandig thuis doen, hier hoef je alleen maar bepaalde boodschappen voor te doen en dingen voor te laten. Er zijn ook speciale detoxprogramma's waarin je poeders, pillen of speciale thee koopt. Sommige detoxprogramma's bevatten ook speciale trainingen om je helpen te ontgiften. Als deze kuren hebben meestal gemeenschappelijk dat je ongeveer 2 dagen gaat vasten, je neemt dan alleen vloeistoffen in zonder kunstmatige toevoegingen. De resterende dagen volg je dan een zorgvuldig gepland dieet. Hierin eet je allerlei dingen die je spijsvertering tot rust brengen.

Water

Dit is wel een beetje algemeen bekend, maar drink veel water! Ongeveer twee en een halve liter water (zonder sporten) helpt je lichaam heel goed om afvalstoffen af te voeren.

Vezels

Vezels kunnen je lichaam heel goed helpen om het te zuiveren van gifstoffen. Eet hiervoor heel veel groenten en fruit, het liefst biologisch. Ook rijst, bieten, radijsjes, zuurkool, broccoli, spirulina, chorella, zeewier en artisjokken bevatten de goede vezels om je lichaam te ontgiften.

Vitamine C

Vitamine C stimuleert je lichaam om de stof glutathione te produceren. Dit is een stof in je lever die ervoor zorgt dat gifstoffen uit je lichaam verwijderd worden.

Bescherm je lever door kruiden

Je lever is een belangrijk orgaan als het om ontgiften gaat. Je lever kun je beschermen en reinigen met behulp van mariadistel, paardebloemwortel en groene thee.

Diep ademhalen

Als je diep ademhaalt, krijg je meer verse zuurstof binnen, dit zorgt voor een goede circulatie in je lichaam. Leer jezelf aan om altijd wat dieper in en uit te ademen.

Oilpulling

Oilpulling is het 'trekken' van olie door je mond met behulp van je mondspieren. De olie neemt gifstoffen op, deze spuug je hierna uit waardoor ze het lichaam verlaten.

Sauna

Doordat je in de sauna ontzettend veel gaat zweten, zweet je hierdoor meer afvalstoffen uit je lichaam. In de meeste sauna's hebben ze ook een koud bad, door koud en warm water af te wisselen stimuleer je de bloedsomloop en dit bevordert de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging zorgt niet alleen door het zweten, maar ook door de aanmaak van de stof endorfine dat afvalstoffen makkelijker zelfstandig afgevoerd kunnen worden door je lichaam.

Lees verder

© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Detox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je licha…
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…
Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetJe lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetEen van de meest spraakmakende diëten sinds het begin van de eenentwinitgste eeuw is het detox dieet. Dit dieet wordt on…
Snelle weekend-detox: begin je week vol energie!Snelle weekend-detox: begin je week vol energie!Maandag is voor de meeste mensen een moeilijke dag. Wil je je als herboren voelen? Met een heldere geest en stralende hu…

Hyaluronzuur wat is het precies?Hyaluronzuur wordt telkens meer gebruikt in de cosmetica branche. Als we ouder worden maken we steeds minder hyaluronzuu…
Linksogig en rechtsogigLinksogig en rechtsogigWe kennen natuurlijk allemaal het fenomeen rechtshandig en linkshandig. En sommige onder ons merken ook wel dat je links…
Bronnen en referenties
  • http://www.optimalegezondheid.com/de-tien-beste-manieren-om-je-lichaam-te-ontgiften/
  • http://www.ingevanhaselen.nl/voeding/welke-groenten-helpen-bij-het-ontgiften-van-je-lichaam/
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.