Hoe een chronisch zieke mentaal steunen

Hoe een chronisch zieke mentaal steunen Wanneer je geconfronteerd wordt met een chronisch ziek familielid, kennis of vriend kan dit een heuse impact hebben op jouw emotionele en mentale gesteldheid. Het vraagt energie om er mee te leren leven en een manier te vinden om de chronisch zieke te helpen en ondersteunen. Zeker als deze persoon je erg dierbaar is, is het vaak vloeken waarom dit nou net bij hem/haar moet gebeuren. Hoe kan je deze draaglast dragelijker maken en op een positieve manier de zieke ondersteunen?

Kijk achter de ziekte van de persoon

Het is belangrijk dat je op een zo neutraal mogelijke en normale manier leert te kijken naar de persoon achter de ziekte. De ziekte is jammer genoeg een aspect geworden in zijn of haar leven, maar probeer zo veel mogelijk wanneer je bij hem of haar bent daar niet over te praten en dus het zoveel mogelijk niet over de ziekte te hebben, tenzij natuurlijk deze persoon even een luisterend oor nodig heeft of er even doorzit. Het is aangenaam voor een ziek persoon dat je zoveel mogelijk over leuke dingen praat en optimistisch bent.

Doe leuke dingen

Indien mogelijk doe dan zoveel mogelijk leuke dingen, zoals bijvoorbeeld eens een koffie gaan drinken of een uitstapje. Ook een wandeling in de buitenlucht kan deugd doen. Stel voor om op bezoek te komen en nodig de persoon ook uit bij je thuis. Ga de persoon ophalen en begeleid hem/haar. Als je samenwoont met een chronisch zieke is het leuk om eens een gezelschapsspel te spelen of bijvoorbeeld naar muziek te luisteren of een film te kijken.

Ondersteun de zieke in tijden van moeilijke momenten

Wanneer hij of zij er even doorzit, wees er dan bij met raad en daad. Stel voor om eens boodschappen te gaan doen of medicatie te gaan halen. Wees een luisterend oor en probeer zo optimistisch mogelijk te blijven. Zorg voor voldoende afleiding maar wees vooral aanwezig. Aanwezigheid en gezelschap is zeer belangrijk voor iemand die ziek is. Laat zien dat je er altijd voor hem of haar zult zijn en aanvaard zelf ook dat het normaal is dat iemand met een chronische ziekte er van tijd tot tijd eens doorzit.

Verras de zieke op tijd en stond

Wanneer je even niet in zijn of haar bijzijn kan vertoeven is het leuk om eens een optimistisch sms'je te sturen. Je kan ook bij het op bezoek gaan een cadeautje meebrengen. Je kan ook een keer voorstellen om zelf een lievelingsmaaltijd te koken. Deze verassingen zorgen voor een aangenaam gevoel en maakt het lijden even wat dragelijker.

Leer zoveel mogelijk relativeren

Ja het is mentaal heel zwaar om geconfronteerd te worden met een dierbaar familielid of kennis die chronisch ziek is. Zowel voor jou om te accepteren als de patiënt. Toch moet je proberen dit de tijd te geven en zoveel mogelijk te relativeren voor jezelf. Probeer je zelf niet te verliezen in de confrontatie en acceptatie. Zorg dat je zelf zo goed mogelijk ook maatschappelijk blijft functioneren. Spreek hier desnoods over met de huisarts of raadpleeg een psycholoog wanneer je ten einde raad bent en het zelf heel moeilijk kan dragen.
© 2015 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onbegrip chronische ziekte: hoe ga je er mee om?Onbegrip chronische ziekte: hoe ga je er mee om?Als je chronisch ziek bent, wat betekent dat je langer ziek bent dan drie maanden, kun je te maken krijgen met vooroorde…
Begrip en steun voor een chronisch zieke jongereBegrip en steun voor een chronisch zieke jongereOf het nu om een bekende of een minder bekende aandoening gaat, chronisch ziek zijn is nooit fijn en kan een grote impac…
Verwen een Chronisch ziek kindChronisch ziek zijn is niet leuk. Voor kinderen is en blijft het meestal een onbegrijpelijk begrip. Het vraagt veel door…

Zittend ziekenvervoer en vergoedingsregelingZittend ziekenvervoer en vergoedingsregelingZiekenvervoer wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering als het om medisch noodzakelijk vervoer gaat. In…
Alles over dagdromenAlles over dagdromenHé hallo, zit niet zo te dromen! Je schrikt wakker en je hebt geen idee wat er aan de hand is. Je hebt zitten dagdromen,…
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 02-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.