Zittend ziekenvervoer en vergoedingsregeling
Ziekenvervoer wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering als het om medisch noodzakelijk vervoer gaat. In veel gevallen is dat vervoer per ambulance maar het kan ook gaan om vervoer naar een ziekenhuis of behandelcentrum dat door een vervoersbedrijf wordt verzorgd. Ook bevat de vergoedingsregeling de mogelijkheid voor vergoeding van reizen met openbaar vervoer of eigen auto. Voor een aantal behandelingen geldt dan dat zittend ziekenvervoer, met uitzondering van een eigen bijdrage, volledig wordt vergoed. Het aanvragen van een vergoeding moet tijdig gebeuren bij de zorgverzekeraar.
In aanmerking voor vergoeding
Vanuit de basisverzekering wordt zittend ziekenvervoer vergoed in vier gevallen:
- Nierdialysebehandeling
- Radiotherapiebehandeling of chemotherapiebehandeling
- Blind of slechtziend
- Afhankelijk van een rolstoel
In alle andere gevallen wordt het vervoer niet vergoed met uitzondering van het vervoer van langdurig zieken waar de zogenaamde hardheidsclausule voor geldt.
Zittend ziekenvervoer
Het zittend ziekenvervoer gebeurt meestal in taxi’s of busjes en voor rolstoelers in een speciaal daarvoor ingerichte auto. Ritten worden tot maximaal tweehonderd kilometer vergoed. De regeling geldt ingeval er géén sprake is van ambulancevervoer. Bij het reizen met een door de zorgverzekeraar gecontracteerd vervoersbedrijf betaalt de verzekeraar rechtstreeks aan het bedrijf. Wel moet rekening worden gehouden met een eigen bijdrage.
Vergoedingsregeling voor eigen vervoer en openbaar vervoer
Wie géén gebruik maakt van de regeling heeft recht op ofwel vergoeding voor openbaar vervoer ofwel vergoeding voor vervoer met eigen auto. Voor openbaar vervoer geldt de laagste reisklasse en voor eigen vervoer een tegemoetkoming per kilometer. De gereden afstand wordt berekend aan de hand van de snelste route via de routeplanner van Routenet. Bij gebruik van openbaar vervoer dient te worden aangetoond dat hiervan gebruik is gemaakt. Voor het declareren van eigen vervoer of openbaar vervoer kan een speciaal formulier worden gebruikt.
Aanvragen vergoeding
Het aanvragen van vergoeding voor zittend ziekenvervoer kan eenvoudig door het Formulier Medische Verklaring Zittend Ziekenvervoer te downloaden bij de zorgverzekeraar. Persoonsgegevens worden door de aanvrager zelf ingevuld en de overige gegevens moeten door een huisarts of medisch specialist worden ingevuld en van een handtekening voorzien. Na toezending naar de verzekeraar volgt spoedig bericht over goedkeuring of eventuele afwijzing.
Regelen met door ziektekostenverzekering gecontracteerd vervoersbedrijf
Bij vervoer met een taxi kan beter gekozen worden voor een gecontracteerd bedrijf omdat niet in alle andere gevallen vergoeding van toepassing is. Bij de ziektekostenverzekering kunnen gegevens worden opgevraagd van taxibedrijven uit de buurt die zijn gecontracteerd. Bij een serie
behandelingen ontvangt de patiënt meestal een totaaloverzicht van de dagen en tijden dat hij of zij zich moet melden. Een kopie van dit overzicht wordt aan het vervoersbedrijf gegeven. Het is goed om de eerste ritten te controleren of het overzicht goed is verwerkt om niet tevergeefs op een taxi te wachten als het overzicht ergens is blijven hangen.
Klachtenbehandeling
Hoewel vervoersbedrijven er veel aan gelegen is om goede service te bieden kan het toch voorkomen dat een patiënt klachten heeft. In dat geval is het goed om die eerst met het bedrijf door te spreken om tot een oplossing te komen wat in de meeste gevallen wel zal lukken. Mocht dit echter niet het geval zijn dan kunnen klachten worden doorgegeven aan de zorgverzekeraar die er zeker werk van zal maken om alsnog tot een oplossing te komen.