De invloed van het dagelijks leven op nachtmerries

Nachtmerries, iedereen heeft ze wel eens, maar weinig mensen weten hoe ze ontstaan en wat ze betekenen. De definitie van nachtmerries is "angstaanjagende dromen waaruit de dromer doorgaans wakker schrikt". Het lijkt logisch dat het dagelijks leven invloed heeft op het aantal nachtmerries dat je hebt, maar is dat wel echt zo?

Dromen

Slapen doen Nederlanders gemiddeld zo’n zeven uur en een kwartier per nacht. We slapen ongeveer een derde van ons leven. De eerste vier uur dat je slaapt zijn het belangrijkst, dit wordt ook wel de kernslaap genoemd. Als we dit missen functioneren we niet goed en voelen we ons slecht. Het tweede gedeelte van de slaap, ook wel “luxe slaap” genoemd, is minder belangrijk. Op lange termijn is het tweede gedeelte van de slaap wel belangrijker. Tijdens het slapen doorloop je verschillende stadia. Eén hiervan is de droomslaap. Een droom is een film van je eigen gedachten. Doordat specifieke hersengebieden actief zijn en andere weer niet geldt er een omgedraaide verwerking van informatie.

Nachtmerries

Nachtmerries zijn extreem angstige dromen met erg negatieve emoties waaruit de dromer meestal wakker schrikt. Ook onthoud je de nachtmerries meestal goed. Nachtmerries variëren van een achtervolging, vallen, verdrinken, anderen zien doodgaan, herhalen van een vervelende gebeurtenis tot alles wat de mens angst kan aanjagen. Door nachtmerries slapen mensen slecht en zijn ze vanzelfsprekend moe de volgende dag. Ook kunnen nachtmerries ervoor zorgen dat mensen niet meer durven te slapen, als gevolg hiervan kunnen mensen chronische slapeloosheid ontwikkelen.

Iedereen heeft wel eens een nachtmerrie. Zo’n 7 tot 10% heeft meer dan een keer per maand een nachtmerrie en 2 tot 3% van de bevolking heeft meerdere nachtmerries per week. Dit zijn maar liefst een half miljoen Nederlanders. Nachtmerries hebben ook grote consequenties voor het aantal uren slaap dat de mens heeft. Mensen die vaak nachtmerries hebben, zijn bang om nog een nachtmerrie te krijgen en stellen het slapen dan uit. Ook durven velen na een nachtmerrie niet meer te slapen omdat ze bang zijn dat de nachtmerrie dan weer verder gaat. Hierdoor zijn mensen overdag vaak moe en hebben ze last van concentratieproblemen. Ook veroorzaken mensen met slaaptekort sneller ongelukken dan mensen zonder slaaptekort. Nachtmerries zorgen ook voor stress en angstklachten.

Een nachtmerrie is dus eigenlijk een angstaanjagende film die in je hersenen wordt afgespeeld. Hoe vaker je dezelfde nachtmerrie hebt, hoe beter je hem kan onthouden. Er zijn ook nog mensen die denken dat nachtmerries een bepaalde functie hebben en dat je de nachtmerries dus niet moet verhelpen. Ze zouden je helpen met de verwerking van een vervelende gebeurtenis.

Ontstaan van nachtmerries

Er bestaan twee soorten nachtmerries: er zijn nachtmerries die ontstaan na een traumatische gebeurtenis en er zijn nachtmerries zonder de specifieke achtergrond van een traumatische gebeurtenis. De nachtmerries die ontstaan na een traumatische gebeurtenis zijn nachtmerries die de gebeurtenis herhalen. De andere soort nachtmerrie heeft zich ontwikkeld in de loop van het leven.

Er zijn nog veel meer oorzaken van nachtmerries: bijvoorbeeld een blokkade in je persoonlijkheid, iets wat je niet bevalt aan jezelf. Ook kun je nachtmerries krijgen als je de dood van een geliefde niet goed hebt verwerkt. Het bestaat ook dat een mens aanleg kan hebben voor nachtmerries. Medicijnen kunnen ook een invloed hebben op het aantal nachtmerries dat je hebt. Weer een ander iemand zegt dat de oorzaak van nachtmerries ligt bij de uiting van emotionele gevoelens. Gedragsstoornissen of angsten die zich in je gedachte afspelen, kunnen ook de oorzaak zijn van een nachtmerrie. Deze angstige dromen verschijnen vaak aan het begin van de slaap. Er zijn ook psychologen die denken dat mensen die nachtmerries hebben, lichamelijke gebeurtenissen in het dagelijks leven niet geheel begrijpen. Terugkerende nachtmerries worden vaak veroorzaakt door onopgeloste emotionele zaken die zich hebben afgespeeld in het leven van de slaper.

Conclusie

Je dagelijkse leven heeft wel invloed op het aantal nachtmerries dat je hebt. Dit kun je vooral afleiden uit de oorzaak van de nachtmerrie door een traumatische gebeurtenis.
© 2015 - 2024 Paulloman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Wat is dromen eigenlijk?Dromen klinkt voor velen vanzelfsprekend. Maar er zit meer achter. Hoe komen dromen eigenlijk tot stand en betekenen ze…
Droomsoorten en hun betekenisDroomsoorten en hun betekenisDromen doen we allemaal. Misschien herinner je ze niet wanneer je wakker wordt, maar weet dat een gemiddeld mens zo'n 4…
Probleem of stoornis: Primaire hypersomnia en nachtmerriesMensen met deze stoornis kunnen nooit voldoende slaap krijgen. Na een voor anderen meer dan voldoende aantal uren te heb…

Oorzaak van tandpijnOorzaak van tandpijnEen ernstige tandpijn is niet om te lachen. Wanneer men wordt geconfronteerd met tandpijn, kan het lijken alsof de pijn…
De preventieve bodyscan naast preventie en screeningDe preventieve bodyscan naast preventie en screeningOmdat mensen steeds vaker een bodyscan laten maken heeft de artsenvereniging KNMG een folder gepubliceerd met daarin de…
Bronnen en referenties
  • http://nachtmerries.org/
  • http://www.droomnet.nl/nachtmerries/nachtmerries
  • http://loesje.info/esoterie/nachtmerries.htm
Paulloman (1 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.