Probleem of stoornis: Primaire hypersomnia en nachtmerries

Mensen met deze stoornis kunnen nooit voldoende slaap krijgen. Na een voor anderen meer dan voldoende aantal uren te hebben geslapen, zijn ze nog steeds moe. Ook al wordt uw slaap niet onderbroken, ze is toch niet ontspannend, verfrissend of verkwikkend.

Hypersomnia

Zelfs na tien tot twaalf uren slapen komt u maar moeizaam overeind. U hebt twee wekkers nodig om uzelf uit bed te krijgen, waarna u een tijdje als versuft rond blijft dwalen, met recht ‘slaapdronken’. Het kan uren duren voordat u zelfs maar redelijk bij de wereld bent. Uw buitensporige slaperigheid houdt ook overdag aan en geeft aanleiding tot veelvuldige dutjes.

In situaties waarintot weinig activiteit wordt geprikkeld (tijdens een lezing, bij het televisie kijken), vallen uw ogen al snel dicht.

Ofschoon slaperigheid in deze moderne wereld stellig een veelvoorkomend verschijnsel is, zijn gevallen van primaire hypersomnia betrekkelijk zeldzaam; zij vertegenwoordigen nog geen io% van de mensen die onder behandeling gaan vanwege excessieve vermoeidheid en behoefte aan slaap. Hypersomnia is gewoonlijk terug te voeren op slaapdeprivatie (dikwijls voortvloeiend uit insomnia of zichzelf te weinig slaap gunnen) of op narcolepsie, slaap-apneu of de bijwerkingen van een geneesmiddel.

Diagnose volgens DSM IV

Volgens het diagnostisch handboek hebt u primaire hypersomnia als sprake is van het volgende:
  • U slaapt ‘s nachts te veel en heeft toch overdag nog steeds slaap nodig.
  • De vermoeidheid en slaperigheid overdag of uw buitensporig vele slapen zijn ernstig genoeg om uw dagelijks functioneren te verstoren en houden minstens een maand aan.
  • Uw slaperigheid komt niet doordat u chronisch te weinig slaap krijgt.
  • Alle andere oorzaken voor het slaapprobleem zijn overwogen en uitgesloten.

Nachtmerries

Massa’s mensen hebben wel eens een nachtmerrie. Nachtmerries zijn zeer zeker eng en akelig, maar worden niet als een slaapstoornis beschouwd tenzij u er aanhoudend dermate last van heeft dat uw functioneren wordt aangetast. Uw slaap wordt verstoord door steeds terugkerende angstaanjagende dromen vol onheil en gevaar.

U wordt achtervolgd, lichamelijk aangevallen of zelfs vermoord. In minder algemene droomscenario’s is het gevaar subtieler u moet in uw ondergoed op voor de Wereldcup of u verdwaalt voortdurend op weg naar een examen, of misschien moet u een traumatische gebeurtenis die zich in uw leven heeft voorgedaan, blijven ‘herleven’ doordat de gruwelijke details van uw verblijf in het oorlogsgebied, de verkrachtingsscène of de orkaan telkens weer uw droom binnen- dringen.

De nachtmerrie eindigt doordat u er met een schok uit ontwaakt klaar wakker, kletsnat van het zweet, met wild bonzend hart, maar opgelucht dat het slechts een droom was. Dikwijls kunt u daarna de slaap niet meer vatten. De angstaanjagende nachtmerries kunnen zo vaak optreden dat u gaat proberen maar helemaal niet meer te slapen of alleen met de grootste moeite in slaap kunt komen. Nachtmerries treden uitsluitend op tijdens de REM-fase van de slaapcyclus en derhalve met een grotere mate van waarschijnlijkheid later in de nacht, wanneer ze ook erger zullen zijn. De hieruit voortkomende verstoring van de slaap kan leiden tot buitensporige slaperigheid overdag, prikkelbaarheid en een verminderd concentratievermogen

Diagnose volgens DSM IV

Volgens het diagnostisch handboek hebt u een reëel probleem met nachtmerries als sprake is van het volgende:
Uw slaap wordt herhaaldelijk doorbroken door gedetailleerde en levendige angstaanjagende dromen.
De dromen en de slaapinterruptie treden dikwijls genoeg op en zijn verontrustend genoeg om uw dagelijks functioneren aan te tasten.
© 2008 - 2020 Sophocles, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn slaapproblemen?Wat zijn slaapproblemen?Iedereen kent het wel, slaapproblemen, wie heeft er nou niet eens last van? Bij sommige mensen blijft dit probleem maar…
De invloed van het dagelijks leven op nachtmerriesNachtmerries, iedereen heeft ze wel eens, maar weinig mensen weten hoe ze ontstaan en wat ze betekenen. De definitie van…
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Last van nachtmerries? Oorzaken & tips tegen slechte dromenLast van nachtmerries? Oorzaken & tips tegen slechte dromenBadend in het zweet wakker worden, trillen en opgelucht zijn dat het "maar een slechte droom" was: het zijn typische ver…

Probleem of stoornis: Primaire insomnia‘Primaire insomnia’ is de aanduiding voor moeilijkheden bij het in slaap vallen of in slaap blijven die niet te wijten z…
Probleem of stoornis: Behandelingsopties slaapstoornissenVermoedelijk het grootste probleem bij de behandeling van slaapproblemen is dat van de overbehandeling, vooral van een t…

Reageer op het artikel "Probleem of stoornis: Primaire hypersomnia en nachtmerries"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Lisa, 28-01-2013 09:15 #2
Hallo Jan,

Het is een hele late reactie, maar ik lees dit nu pas. Ik weet niet of je dit nog leest, maar ik herken dat wat jij zegt. Ik gebruikte regelmatig speed in verband met mijn studie. Maar ik adviseer jou te stoppen met die speed en aan Ritalin of Concerta te gaan denken. De stoffen lijken qua werking heel erg op elkaar, met het praktische verschil dat speed veel schadelijker en heftiger is voor het lichaam dan Ritalin of Concerta. Daarbij zijn Ritalin en Concerta 'legaal'. Zowel Ritalin als Concerta zijn geneesmiddelen die worden voorgeschreven aan mensen die ADHD of ADD hebben. Het verschil tussen Ritalin en Concerta is dat Concerta een langere werkingsduur heeft.

Groeten,
Lisa

Jan Nagel, 08-06-2008 12:40 #1
Al jaren gebruik ik dagelijks een beetje speed (amfetamine) om normaal te kunnen functioneren. als ik niet zou gebruiken val ik meestal binnen een half uur weer in slaap. (zelfs na 6 maanden niets te hebben gebruikt)
dit probleem blijft zich herhalen en stoort mij, ik ben niet verslaafd aan deze drug maar helaas wel afhankelijk ervan (ik gebruik alleen als ik moet werken of wakker moet zijn en kan en laat het ook liggen als ik het niet nodig is, ik slaap gewoon elke nacht en wordt 's avonds ook gewoon moe)
de hoeveelheid die ik neem is ook niet schrikbarend veel (ik wil alleen maar wakker zijn op het werk en niet zwaar tandenknarsend & halucinerend mijn werk doen)
ik neem 's ochtends direct na de wekker een klein "bommetje" (een beetje speed in een vloeitje vouwen en doorslikken) en gebruik daarna de hele dag niks meer.
naar mijn mening ben ik geen verslaafde maar een medicinaal gebruiker ( maar dat is wel iets wat een junk ook als excuus zou gebruiken)
de oorzaak van mijn slaap/vermoeidheidstoornis is volgens mij omdat ik veel met oplosmiddelen gewerkt heb
ik heb nu het vermoeden dat ik lijd aan OPS beter bekend als schildersziekte of MCS (Meervoudige Chemische Overgevoeligheid)
er zijn voor de klachten die ik heb nog veel meer ziektes/aandoeningen die de oorzaak kunnen zijn maar heb een hekel aan dokters & ziekenhuizen en wil me dus ook niet laten onderzoeken, het enige wat ik graag zou willen is de speed
gwoon bij de apotheek kunnen halen of beter nog een remedie voor mijn slaapprobleem zodat ik zonder zooi in mijn lichaam mijn werk kan doen

heeft iemand een goede sugestie hoe ik dit aan moet pakken want ik wordt hier natuurlijk niet met de dag gezonder op. en als ik zo door moet gaan word ik niet zo heel oud

bij voorbaat dank: Jan Nagel

Infoteur: Sophocles
Gepubliceerd: 06-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!