Aromatherapie bij slaapproblemen

Aromatherapie bij slaapproblemen Veel mensen hebben last van slaapproblemen: onrustig slapen, nachtmerries, niet in slaap kunnen vallen et cetera. Een oplossing voor je slaap problemen ligt echter niet altijd direct voor de hand. Sommige mensen zweren bij aromatherapie bij slaapproblemen, zoals het gebruiken van de etherische olie lavendel. Een enkele keer wordt aromatherapie bij dementie ingezet. Wat zegt de wetenschap?

Aromatherapie bij slaapproblemen

Nachtmerries, onrustig slapen, vaak worden worden... Er zijn diverse manieren om slaapproblemen te verminderen of voorkomen. Aromatherapie is één van deze manieren. Aromatherapie is een zogenaamde alternatieve geneeswijze waarbij gebruik gemaakt wordt van de geneeskrachtige eigenschappen van etherische oliën uit kruiden, planten en bloemen. Je kunt aromatherapie toepassen in de vorm van massage, maar bijvoorbeeld ook door het inhaleren van de essentiële olie. Je kunt etherische olie kopen bij onder andere reformzaken, zoals de Tuinen. Is het zinvol om aromatherapie bij slaapproblemen te gebruiken?

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van aromatherapie op slaapproblemen

Om de effecten van aromatherapie bij slaapproblemen te onderzoeken is het belangrijk dat er goed wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt. Dit is echter behoorlijk lastig. Zo komt het voor dat een wetenschappelijk onderzoek naar slaapproblemen en aromatherapie slechts enkele proefpersonen kent, waardoor het lastig is de conclusies van het onderzoek naar de algemene bevolking te generaliseren. Een ander veelvoorkomend probleem is het gebrek aan een goede controlegroep. De controlegroep krijgt in het ideale geval een placebo, een middel dat sterk op het experimentele middel lijkt, maar dan zonder effect. Zo kunnen de resultaten van het middel goed in kaart gebracht worden. Helaas ontbreekt een dergelijke placebogroep nogal eens.

Hartpatiënten

Rosa damascena is roos die veel voorkomt in Turkije en Bulgarije. Rosa damascena wordt ook wel damastroos genoemd. Uit een onderzoek uit 2014 blijkt dat aromatherapie op basis van Rosa damascena de kwaliteit van slaap bij hartpatiënten die opgenomen zijn fors kan verbeteren. De patiënten deden er korter over om in slaap te vallen en sliepen rustiger. Ook het functioneren overdag lijkt te verbeteren na drie nachten aromatherapie met Rosa damascena.

Dementie

Slaapproblemen komen vaak voor bij mensen met dementie. De slaapklachten worden vaak erger naarmate de leeftijd en ernst van de dementie toeneemt. Het is daarom belangrijk een manier te vinden om de slaap van dementiepatiënten te verbeteren. Kalmeringsmiddelen werken vaak onvoldoende, of hebben veel ongewenste bijwerkingen. Helaas zijn de effecten van aromatherapie bij dementie verre van eenduidig. Er zijn studies die een positief effect van lavendelolie bij slaapproblemen laten zien, maar er zijn ook onderzoeken waar geen positief effect werkt gevonden.

Vrouwen 45-55 jaar

In een onderzoek waarbij vrouwen in de leeftijdscategorie 45-55 jaar twee maal per week gedurende 20 minuten de etherische olie lavendel inhaleerden, bleek de slaapkwaliteit significant te verbeteren. De positieve effecten bleven tot wel een week na de therapie te blijven bestaan.

Baby's

Baby's die voor het slapengaan in een bad met lavendelolie badderen blijken meer tijd in een diepe slaap door te brengen dan baby's die in een bad met olie zonder aroma gebadderd hebben. De etherische lavendel olie blijkt een kalmerend effect te hebben op het kindje. Ook huilen de baby's na het lavendelolie bad minder lang voor zij in slaap vallen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over AromatherapieAlles over AromatherapieAromatherapie wordt als een geneesmiddel gebruikt. Een aromatherapie doet voor ons velen het welzijn verbeteren. Bij aro…
Wat is aromatherapie?Wat is aromatherapie?Aromatherapie is het gebruiken van geuren van vluchtige oliën, ten behoeve van geestelijk emotioneel welbehagen.Een geur…
Kinderziektes genezen zonder apotheker: slaapproblemenKinderziektes genezen zonder apotheker: slaapproblemenEr is een groeiende populariteit aan alternatieve geneeskunde en dit heeft geleid tot een belangrijke verandering in de…
Huismiddeltjes tegen slapeloosheidHuismiddeltjes tegen slapeloosheidSlapeloosheid is een vervelende aandoening die je leven overdag flink kan verstoren. Gelukkig zijn er een aantal huismid…
Bronnen en referenties
  • Chien L.W., Cheng S.L. & Liu C.F. (2012) The effect of lavender aromatherapy on autonomic nervous system in midlife women with insomnia. Evid Based Complement Alternat Med.
  • Fielda T., Fielda T., Cullena C., Largiea S., Diegoa M.., Schanbergc S. & Kuhnc C. (2008) Lavender bath oil reduces stress and crying and enhances sleep in very young infants. Early Hum Dev. vol. 84(6)
  • Hajibagheri A., Babaii A. & Adib-Hajbaghery M. (2014) Effect of Rosa damascene aromatherapy on sleep quality in cardiac patients: A randomized controlled trial. Complementary Therapies in Clinical Practice vol. 20(3)
  • Johannessen B. (2013) Nurses experience of aromatherapy use with dementia patients experiencing disturbed sleep patterns. An action research project. Complementary Therapies in Clinical Practice, vol.19(4)
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.