Wat is een shiatsu stoelmassage en hoe werkt het?

Wat is een shiatsu stoelmassage en hoe werkt het? Shiatsu is een behandelmethode die raakvlakken heeft met acupunctuur, maar in tegenstelling tot die behandelmethode niet met naalden werkt. Waar acupunctuur middels naalden probeert om verschillende energiebanen in het lichaam aan te raken en aan te passen, doet een shiatsu massage dit middels massagetechnieken. Voor een uitgebreide shiatsu behandeling is het mogelijk om naar een specialist te gaan, maar er zijn ook goedkopere mogelijkheden zoals de shiatsu massagestoel. Ook voor werkgevers kan een investering in een shiatsu massagestoel voordelen hebben.

Wat is een shiatsu stoelmassage?

Een shiatsu massagestoel werkt volgens het principe van de shiatsu massage, waarbij druk wordt uitgeoefend op het lichaam op verschillende punten. Tijdens de stoelmassage worden hoofd, nek, schouders, rug, heupen, armen en handen behandeld. De massagestoel is een speciaal daarvoor speciaal ontwikkelde, ergonomische stoel. De stoel ondersteunt alle lichaamsdelen, zodat het lichaam zich goed kan ontspannen.

Hoe werkt het?

Bij een shiatsu massage wordt uitgegaan van het principe van meridianen. Dit zijn energiebanen die zich in het lichaam bevinden. Het idee achter een shiatsu massage is dat ziekte, stress of andere lichamelijke klachten het gevolg zijn van een verstoring in de energiebanen in het lichaam. Om de lichamelijke klachten weg te halen, is het dus noodzakelijk om de energiebanen weer terug in balans te brengen. Aangezien de verstoringen in de meridianen vaak blokkades of knelpunten in de meridianen zijn, is het volgens het shiatsu principe nodig om druk uit te oefenen op de meridianen zelf, zodat deze als het ware weer open gaan staan. Door deze drukpuntmassage worden niet alleen de meridianen losser gemaakt, maar verbetert ook de doorbloeding in het gehele lichaam. Hierdoor kunnen spieren ontspannen, kan het bloed beter afvalstoffen uit het lichaam leiden en verbetert tevens de toevoer van zuurstof naar de hersenen.

Verzuim en preventie

Uit onderzoek, bijvoorbeeld van TNO naar ziekteverzuim en kosten uit 2014, blijkt dat de grootste kostenposten voor een organisatie het ziekteverzuim en de verminderde arbeidsproductiviteit zijn. Het is daarom belangrijk om problemen vóór te zijn als werkgever. Mensen die uit balans dreigen te raken geven altijd vooraf signalen af. Soms zijn signalen minder zichtbaar, maar vooral voelbaar en uiten mensen zich vooral ook non-verbaal.

Lichaam en geest in balans

Iedereen heeft ontspanning nodig. Zonder ontspanning kan een lichaam zichzelf niet herstellen en kunnen de hersenen zichzelf niet terug in een natuurlijke balans zetten. Als een lichaam met name fysieke arbeid verricht, wordt dit merkbaar in de ledematen of gewrichten die het meest belast worden. Een lichaam dat met name denkwerk verricht kent ook soortgelijke klachten, echter nu met name op het hoofd gericht. Hoofdpijn, concentratieproblemen, stress, lichamelijke problemen en zelfs overgewicht kunnen ontstaan door onvoldoende ontspanning voor de hersenen en het hoofd. Om dergelijke ontspanning te creëren is het noodzakelijk om te zorgen voor voldoende ontspanning, zowel lichamelijk als geestelijk. Een lichaam kan tijdelijk uit balans zijn door een grote inspanning die geleverd moet worden, daar is het lichaam ook op berekend. Een langere tijd, zonder ontspanning tussendoor, kan echter grote lichamelijke en psychische klachten opleveren. Ontspanning en balans zijn daarom de kernwoorden tot een gezond lichaam en verminderde stress.

Bedrijven en verzuimpreventie door massage

Door specifiek op de klachten, ontstaan door een lichaam uit balans, te richten middels het gebruik van een shiatsu stoelmassage kan de stress verminderd worden, waardoor men zich beter voelt. Voor bedrijven is het ook interessant om na te denken over een eventuele behandeling met een shiatsu stoelmassage van medewerkers die klachten ervaren of juist voordat ze klachten ervaren. Wellicht zou het zelfs rendabel zijn om een dergelijke stoel aan te schaffen en vrij beschikbaar te maken tijdens pauzes. Het voordeel hiervan kan een groot verminderd verzuim zijn, wat financieel zeer interessant is.

Prijzen van shiatsu massagestoelen

De prijs van een shiatsu massagestoel kan flink variëren op basis van kwaliteit, aantal massagepunten en het merk. Voor een goede shiatsu massagestoel moet wel gerekend worden op een prijs vanaf zo'n 1500 euro. Uiteraard is dit een flinke aanschaf, echter levert een dergelijke stoel ook veel op. Enerzijds wordt er natuurlijk bespaard op het bezoek aan een massagesalon, maar anderzijds kan er na een drukke dag op het werk gebruikgemaakt worden van de stoel om volledig tot rust te komen. Hiermee wordt een grotere tevredenheid en innerlijke rust bereikt. Voor bedrijven levert de aanschaf van een dergelijke stoel als voordeel minder verzuim op. Hoe lang het duurt om een dergelijke stoel terug te verdienen zal sterk afhangen van het huidige verzuim en de oorzaken van het huidige verzuim.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Massages - ontspanning en verfrissingEen massage geeft de gelegenheid om even volledig te ontspannen. Zowel fysiek als psychisch gezien heeft een massage vaa…
Massage op je werk - Tegen spierspanning, werkstress en RSIHet met regelmaat ondergaan van een vitaliserende en ontspannende stoelmassage verbetert de concentratie, vermindert spi…
Stoelmassage op het werkStoelmassage op het werkStoelmassage, daar wordt u helderder en fitter van. Onderstaand wordt besproken wat stoelmassage is, wat het doet, het w…

Een afspraak maken bij de huisartsEen afspraak maken bij de huisartsBijna iedereen komt in zijn leven weleens bij de huisarts, maar als u zelden een huisarts bezoekt dan kunt u zich afvrag…
Een gebroken pols: oorzaken, klachten en hersteltijdEen gebroken pols: oorzaken, klachten en hersteltijdEen gebroken pols is iets zeer vervelends wat helaas iedereen kan overkomen. Meestal komt het uit het niets en brengt he…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 09-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.