Craniosacraal als oorzaak en oplossing van diverse klachten

Craniosacraal is een term die niet veel mensen bekend in de oren zal klinken, doch heeft iedereen er mee te maken, en het kan het de oorzaak zijn van verschillende gezondheidsproblemen waarmee we te kampen hebben. Craniosacraal kan een oplossing zijn voor een grote waaier aan klachten. Daarom beginnen meer en meer mensen een beroep te doen op een craniosacraal therapeut. Craniosacraal therapie is ontstaan uit de osteopathie, maar is wel een volledig op zichzelf staande therapie. Sinds 1985 kent de craniosacraal therapie een buitengewone ontwikkeling. Het blijkt namelijk dat craniosacraal therapie een oplossing kan zijn bij een uiteenlopende waaier van klachten, waaronder rugpijn en oververmoeidheid maar ook stress.

Wat betekent craniosacraal

De term craniosacraal is een samenvoeging van twee woorden. Allereerst is er de term ‘cranio’. Dit woord is afgeleid van de term ‘cranium’, wat zo veel betekend als ‘schedel’. Het tweede woord dat kan teruggevonden worden in craniosacraal is natuurlijk ‘sacraal’. Dit slaat terug op het ‘sacrum’, oftewel ‘heiligbeen’. Dit heiligbeen is het grootste bot uit onze wervelkolom en is gelegen tussen onze bekken.

Craniosacraal ritme

Er bestaat ook zoiets als een craniosacraal ritme. Dit ritme is het resultaat van een beweging in de craniosacrale vloeistof. Deze craniosacrale vloeistof stroomt tussen de drie vliezen die zich rond het centraal zenuwstelsel bevinden, alsook in het kanaaltje dat zich centraal in het ruggenmerg bevindt. Het craniosacraal ritme is een biogetijdenstroom, deze getijdenstroom is vanuit zijn natuuraard vloeiend en beweeglijk. Ook komt deze stroom voort uit een oorspronkelijke dynamiek in het lichaam (midline) van waaruit alle systemen in het lichaam zich gingen ontwikkelen, en steeds in stand worden gehouden.

Hoe men dit craniosacraal ritme kan gebruiken

Dit craniosacraal ritme vibreert tussen de schedel en het heiligbeen. Ook kan men via dit ritme luisteren naar de bewegingstaal van het lichaam. Dit craniosacraal ritme kan echter verstoord raken, zij het door fysieke, emotionele of psychische oorzaken. Als dit ritme verstoort wordt kan dit het algemeen welzijn van de persoon verstoren. Door een specifieke interactie op gang te brengen kan er opnieuw een flow en beweeglijkheid ontstaan in het systeem zodat er een evenwicht en herstel kan volgen op meerdere niveaus. Ook voor de traumaverwerking van een persoon kan dit zeer efficiënt zijn.

Craniosacraal therapie

Er wordt gebruikt gemaakt van het craniosacrale bij enkele verschillende therapieën. Zulke therapieën kunnen verschillende klachten die de patiënt heeft te verhelpen. De therapie kan helpen bij fysieke klachten zoals rugklachten, maagpijn, hoofdpijn of tandpijn. Maar ook bij emotionele problemen zoals stress, burnout of depressies. Tijdens zo’n therapie sessie tracht de therapeut een welbepaalde communicatie op gang te brengen met de dynamiek in het lichaam van de patiënt. De therapeut begeleidt non-verbaal. Soms kan echter een subtiele verbale ondersteuning nodig zijn zodat de patiënt zijn somatische ervaring kan begrijpen en dragen en actief kan meewerken aan zijn herstelproces.

Verschillende vormen van craniosacraal therapie

Er zijn 4 verschillende vormen van craniosacraal therapie, dit zijn de volgende:
  • Bij de biomechanische vorm van craniosacraal therapie werkt de therapeut via perceptie en contact met de in het lichaam aanwezige structuren. De therapeut gaat eerst na waar in het lichaam het fout gaat. Vervolgens tracht hij via specifieke technieken en volgens een bepaald protocol de bewegingen van de structuren te beïnvloeden en zo te corrigeren.
  • In de functionele benadering ligt de nadruk, net als bij de biomechanische vorm, op het verandering brengen in de structuren van het fysieke lichaam. De craniosacraal therapeut gaat mee in de richting van de dysfunctie. Op deze manier tracht de therapeut een evenwicht te bereiken in de weefselstructuren en het zenuwstelsel, om zo de klachten van de patiënt te verhelpen.
  • Voor het werken rond emotionele lasten maakt men meestal gebruik van de somato-emotionele craniosacraal therapie. Hierbij wordt de relatie tussen het lichaam (soma) en de emoties op het voorplan gezet. Bij deze manier van werken worden onder meer de emoties en gevoelens geuit. Dit kan soms erg intens en activerend werken.
  • Bij de biodynamische benadering van de craniosacraal therapie wordt er georiënteerd op de biodynamiek van het systeem. Mechanische, fysieke uitingen van het lichaam (bv. hoofd- of maagpijn) worden gezien als gevolg van dieper liggende werkzame krachten. Er wordt dus niet gefocust op de klacht zelf maar op de mens in zijn totaliteit, aangezien er hierbij vanuit wordt gegaan dat alles het gevolg is van het samenspel van bepaalde ordenende krachten en hun uitwerking.

Hoe gaat een craniosacraal therapiesessie er aan toe?

Op de vraag hoe een craniosacraal therapiesessie er uit ziet kan geen vast antwoord gegeven worden aangezien elke patiënt anders is. Toch is er een vast stramien terug te vinden. Bijna altijd is er eerst een oriëntatiesessie van ongeveer anderhalf uur waarbij de therapeut en de patiënt elkaar leren kennen. Hierbij onderzoekt en evalueert de therapeut ook de klacht van de patiënt. Hierna wordt een afspraak gemaakt voor enkele volgende sessies. Deze sessies duren ongeveer een uur of iets langer. Bij kinderen is dit meestal maar de helft hiervan. Na deze unieke sessies wordt de patiënt opnieuw geëvalueerd, en wordt gekeken of de therapie kan worden afgesloten. Indien dit nog niet het geval is worden er extra sessie momenten afgesproken.

Een goede therapeut vinden

Om een goede craniosacraal therapeut te vinden kan men gebruik maken van een beroepsvereniging. De therapeuten die aangesloten zijn bij zo’n beroepsvereniging voldoen aan strikte normen die door de vereniging zijn opgelegd. Zo hebben deze therapeuten gegarandeerd een goede opleiding genoten en hebben ze ook voldoende medische kennis om hun beroep grondig te kunnen uitoefenen. Op de websites van deze beroepsverenigingen kan je terugvinden welke therapeuten lid zijn en dus aan de voorwaarden voldoen. De beroepsvereniging voor craniosacraal therapeuten in België is de ICSA. In Nederland zijn er 3 beroepsverenigingen, namelijk NCSV, RCN en UCN.
© 2011 - 2024 Leendertvb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manuele Therapie - Wat is het en wanneer heb je het nodig?Wat is manuele therapie? Wie mag zichzelf manueel therapeut noemen? Wanneer is het verstandig manuele therapie te volgen…
De relatie of huwelijk in therapieDe relatie of huwelijk in therapieMensen met een relationele twijfel: “Blijven? Uit elkaar gaan? Of gaan scheiden?” kunnen bijzonder goed geholpen worden…
Gestalt therapie, ervaren in plaats van pratenGestalt therapie, ervaren in plaats van pratenGestalttherapie is ontstaan na onvrede van Fritz en Laura Perls over psychoanalyse. Fritz was zelf psychiater en vond da…
Online therapieDankzij de snelle ontwikkeling van Internet wordt online-therapie steeds vaker toegepast. In dit artikel een woordje uit…

Alternatieve geneeskundeWat is alternatieve geneeskunde? Werken alternatieve geneeswijzen echt? En kan het dragen van een edelsteen echt mijn ge…
Volkse middelen: recepten met rammenas en mierikswortelRammenas en mierikswortel hebben altijd een goede reputatie gehad als eerste hulp middeltjes voor van alles en nog wat.…
Bronnen en referenties
  • http://reliantie.org/aanbod/cursus.php?code=Craniosacraal_therapie_opleiding
Leendertvb (1 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.