The Iceman; de Wim Hof-methode
Wie kent hem niet, Wim Hof, beter bekend als The Iceman. De man die in zijn zwembroek bergen heeft bedwongen, stukken van wel 50 meter onder ijs door zwom en in zijn korte broek een halve marathon rende boven de poolcirkel. Sinds 1998 stelt Hof wetenschappers voor een raadsel en is hij het middelpunt geworden van zowel onderzoekers als journalisten. Hoe doet Wim Hof het allemaal, wat is intussen wetenschappelijk onderbouwd van zijn methodes en kun jij de gave van hem leren? En klopt de claim eigenlijk dat je kunt afvallen door minder warme kleding te dragen?
Wim Hof: opkomst van The Iceman
Wim Hof, beter bekend als The Iceman, werd op 20 april 1959 geboren in het Limburgse Sittard. Al in zijn tienerjaren liep hij blootsvoets door de sneeuw, een begin van vele koudebeproevingen. In die tijd was hij zoekende in andere tradities, culturen en gebruiken, op zoek naar een vorm van spirituele verdieping, op zoek naar zichzelf. Het was toen hij een jaar of achttien was dat hij in een park werd aangetrokken door het koude water. Hij sprong er in en voelde zich er naar eigen zeggen 'zo machtig', hij voelde dat dit zijn manier was om dichter bij zichzelf te komen. Sinds dat moment ging Wim Hof op zoek naar manieren en methodes om verder te komen met zijn kouderesistentie. Anno 2015 geeft Hof cursussen en heeft hij een vaste schare met cursusleiders die op diverse plekken in Nederland zijn cursussen leiden.
De beproevingen
Sinds Hof begon met trainen heeft hij een indrukwekkende lijst aan extreme ervaringen ondergaan. Zijn eerste serie koudeprestaties dateert uit 1998. In dat jaar en later ook in 2007 heeft Hof de Mount Everest tot 7500 meter beklommen. Ook liep hij een halve marathon in Finland boven de poolcirkel. In 2000 zette hij het record onder het ijs zwemmen op 57,5 meter in Finland. Maar het meest bekend is Wim Hof misschien wel geworden met zijn recordpogingen in een bak met ijsklontjes (ijsstaan). In 2002 bijvoorbeeld, stond hij 1 uur en 16 minuten in het ijs voor BBC's 'Tomorrows World'.
Later, in 2008 beklom hij voor het eerst de Kilimanjaro in zijn zwembroek. Dit zou hij later op basis van zijn cursus gaan herhalen met leerlingen. Ook heeft hij cursisten meegenomen naar Polen, een van zijn twee woonplaatsen. Een heel andere ervaring was de marathon in Namibië in 2011, waarbij hij op blote voeten en zonder water door de woestijn rende. Het record ijsstaan verbrak Hof in 2014 met 1 uur en 52 minuten en 42 seconden.
De Wim Hof-methode
De methode die Wim Hof gebruikt om zo goed tegen uitersten van temperatuur te kunnen stoelt op een combinatie van meditatie, Tummo (innerlijke warmte) en Pranayama (yoga-ademhaling). In zijn cursussen leert men binnen vier dagen invloed uit te oefenen op het auto-immuunsysteem en endorcinesysteem, om zo de weerstand tegen ziekte en kou substantieel te verbeteren.
De ademhalingstechniek
Het eerste deel van de oefeningen van Hof draait om ademhalingstechniek. Op cursus leert men tot 25 maal toe diep in te ademen, om diep in te ademen en de adem weer uit zichzelf te laten uitstromen. Men neemt op die manier extra veel zuurstof op, volgens Hof is dat de essentie van zijn meditatie. Na de 25 keer moet men nog 1 keer heel diep ademhalen en dan de adem vasthouden. Dit kan volgens hem lang volgehouden worden, tot wel meer dan twee minuten. Hof claimt met deze methode de samenstelling van de zuurstof in het bloed te veranderen en door de combinatie met meditatie toegang te verkrijgen tot het auto-immuunsysteem en het zogenoemde endocrinesysteem. Het endocrinesysteem werkt evenals het auto-immuunsysteem vanuit de hersenstam en stuurt belangrijke lichaamsfuncties aan. In zijn cursussen gebruikt Wim Hof allerlei oefeningen om controle te verkrijgen over deze systemen. Een samenvatting van zijn ademhalingsoefening:
- ±25 keer diep ademen, alsof je een ballon opblaast, jezelf volzuigen met zuurstof
- Nog 1 keer zo diep als normaal mogelijk inademen, daarna rustig geheel uitademen en je adem inhouden
- Vasthouden tot je een reflex krijgt
- Volledig inhaleren en vasthouden voor 10 tot 15 seconden
- Het ritueel een aantal keer herhalen
Koudetraining
Na het ademhalingsritueel is men klaar voor stap twee: de kou. Het is belangrijk om zo ontspannen als mogelijk de kou in te gaan, de kou omarmen, noemt Hof dat. Als je niet gewend bent aan extreme kou kun je ook trainen door koud af te douchen. Begin met je voeten en vervolg met je benen, je maag, schouders, nek en rug. Sla je hoofd in het begin over. Wanneer het lichaam waarschuwingssignalen lijkt af te geven, warm jezelf dan zo snel mogelijk weer op. Rillen en hyperventilatie zijn gewone reacties, probeer om de ademhaling onder controle te houden. Je zult merken dat je langzaam weerstand opbouwt tegen de kou. De tijd van blootstelling kun je gedurende de training langzaam wat opschroeven. Na een week of twee van oefenen zul je - volgens Wim Hof - na het douchen sneller weer warm worden. Sterker nog, je zult je beter voelen na een koude douche dan na een warme.
Onderzoek en gezondheid
Onderzoek
Er zijn sinds 2010 diverse onderzoeken gedaan naar de wetenschappelijke zijde van de Wim Hofs methode. In dat jaar begon de Radboud Universiteit in Nijmegen een onderzoek naar Hofs methode om het auto-immuunsysteem te beïnvloeden. Hij werd geïnjecteerd met een preparaat van endotoxine, een mengsel waarvan mensen normaal gesproken altijd ziek worden. Hof doorbrak deze these, als enige tegenover duizend eerdere proefpersonen werd hij niet ziek van het preparaat.
Om het onderzoek beter te staven werd gevraagd om cursisten van Hof te onderzoeken, zij vormden de controlegroep. Na training van slechts een aantal dagen wist ook de controlegroep de test zonder ziekte of ziekteverschijnselen te doorstaan. De onderzoekers stelden voor het eerst vast dat de mens bewust invloed kan uitoefenen op het auto-immuunsysteem, een enorme doorbraak.
Gezondheidsclaims
Ondanks de waanzinnige uitkomst van onderzoek naar Hof is het nog niet gezegd dat de koudetraining eenieder helpt die lijdt aan een chronische ziekte. Hof heeft eerder zieke mensen betrokken, met de claim dat het de ziekte mogelijk geneest. Daaruit zijn ook positieve geluiden te horen geweest van patiënten (Pauw&Witteman 2013), zoals van de in 2014 overleden Wubbo Ockels. De bekende wetenschapper leed aan kanker en deed mee aan de koudetrainingen in Polen. Kortom, artsen zijn onder de indruk maar zijn voorzichtig met gezondheidsclaims. Om de implicaties voor behandelmethoden van diverse ziekten te kunnen begrijpen is nog veel onderzoek nodig.
Afvallen met koudetraining
Er zijn diverse andere onderzoeken gedaan naar Hof's kouderesistentie, zoals het geavanceerd meten van zijn lichaamstemperatuur wanneer hij in een bak met ijs staat. Ook is onderzoek gedaan naar zijn bruinvet, een bepaald soort vetlaag in de buik die de mens weerbaar maakt tegen kou. Interessant is dat de hoeveelheid van zijn bruinvetten even groot is als bij mensen van zo'n twintig jaar oud, terwijl mensen van zijn leeftijd - 50 plus - gemiddeld veel meer van die vetten bezitten. Volgens een volkswijsheid zou het minder dik aankleden helpen bij het afvallen. Hof bevestigt de theorie dat kou goed is voor de lijn.
Lees verder