Vocht, zuren, metalen en gifstoffen afvoeren via de plas

Vocht, zuren, metalen en gifstoffen afvoeren via de plas Door het ouder worden, slecht werkend lymfesysteem of eenzijdige inname van stoffen, kunnen vocht, zuren, metalen of gifstoffen accumuleren en schade aanrichten. Denk aan uiteenlopende ontstekingen of reuma, waarnaast een hoog zuurgehalte aanleiding voor kanker kan zijn. Het is daarom van belang om deze ongewenste stoffen (preventief) af te voeren. Hoe kan men door gebruik te maken van theeën, Quantintox of natriumbicarbonaat één en ander uit het lichaam verwijderen?

Vocht, zuren en gifstoffen afvoeren


Lymfoedeem en overgewicht

De belangrijkste pomp in het lichaam is het hart, voor de voortstuwing van zuurstofrijk bloed. Er is echter een tweede belangrijke rondgang van vloeistof zijnde in het lymfesysteem. Het lymfevloeistof vervoert ongewenste virussen en bacteriën naar de lymfeklieren, alwaar het door het immuunsysteem onschadelijk wordt gemaakt. In dat geval heeft men grieperige klachten en kunnen de lymfeklieren opzetten en pijn doen. Indien klepjes in het lymfesysteem niet goed meer passen, kan het lymfevloeistof terugstromen of minder goed worden rondgepompt. Het rondpompen wordt aangestuurd door de spierspanning en door beweging. Werkt dit minder en is men minder actief dan kan het tot zwelling leiden, waarbij een ledemaat of soms het gehele lichaam opzet. Men houdt daarbij teveel vocht vast, waardoor men stevig kan aankomen. Het kan aanleiding voor overgewicht zijn en dus dient de overmatige hoeveelheid vocht te worden afgevoerd.

Reuma en urinezuur

Indien het aandeel urinezuur in het lichaam toeneemt, leidt het tot ontstekingen in de gewrichten (reuma) of urinezuur kristallen (jicht tophi). Het zorgt voor pijnlijke gewrichten en aanvullende ontstekingen. Het wordt standaard behandeld met MTX, Allopurinol of Enbrel, maar door de medicatie kan men eveneens aanzienlijk aankomen. Overgewicht kan dan extra pijnlijke klachten aan de gewrichten veroorzaken. Om de ontsteking qua ernst te laten afnemen, dient de veroorzaker zijnde urinezuur te worden afgevoerd.

Afvalstof- of metaalstapeling

Door voeding, eenzijdige inname van stoffen (alcohol, roken), of stofwisselingsziekten kunnen ongewenste stoffen in het lichaam ophopen. Het kan daarbij om metalen, eiwitten, lipopigmenten, glucose en andere stoffen gaan. Indien er sprake is van stapeling, kan het cellen in weefsels, organen en de hersenen aantasten. Het kan daarbij tot uiteenlopende complicaties leiden, waardoor ziekten en aandoeningen kunnen worden veroorzaakt. Let wel dit kan ook voordoen als gevolg van zekere behandeling. Denk aan ijzeraccumulatie en overbelasting van de nieren bij geregelde toediening van bloed of medicatie.

Kanker door verzuurd lichaam

Des te zuurder een lichaam is, des te eerder worden cellen aangetast en kan een tumor tot ontwikkeling komen. Binnen het proces geheten glycolyse maakt kanker gebruik van overmatige hoeveelheden glucose. Oftewel er wordt energie aan het lichaam onttrokken, waardoor men erg moe is. Aanvullend wordt er veel melkzuur aangemaakt, waardoor de pH-waarde van het lichaam daalt. Kanker gedijt snel in zuur en zuur kan kanker triggeren (lit.1,2). Omdat iedere persoon na het veertigste jaar een natriumbicarbonaat-tekort ontwikkelt, kunnen de nieren onvoldoende zuren uit het lichaam afvoeren (lit.3). Die omstandigheid geeft aan dat men verhoogde kans op kanker bij het ouder worden heeft.

Methoden bij gifstoffen afvoeren

Teveel vocht, zuren, metalen en andere gifstoffen in het lichaam is ongezond en dus dient het te worden afgevoerd. Meest logische weg is via de ontlasting of urine. Toch moet het lichaam worden geholpen om die stoffen werkelijk af te voeren. Daartoe kan men onder andere de volgende middelen toepassen.

Verschillende theeën

Er zijn uiteenlopende theeën welke vochtafdrijvende eigenschappen hebben. Denk aan brandnetel-, berkenblad of paardenbloemthee. Het werkt gunstig om vocht af te voeren bij lymfoedeem en algemene oedeem. Omdat het vocht afdrijft, zorgt het er ook voor dat zuren uit het lichaam worden gehaald. Denk aan urinezuur bij reumatische klachten of melkzuur bij spierpijn. Omdat het zuurgehalte gunstiger wordt, heeft het een positief effect op de sterkte van de botten. Ontzuren is van belang om osteoporose te vermijden. Bovendien neemt de kans op ontstekingen en/ of gezwelvorming af.

Quantintox

Om mineralen en/ of zware gifstoffen in het lichaam te verwijderen, kan men van Quantintox gebruikmaken. Het is een samenstelling van meerdere ingrediënten. Denk aan een extract van brandnetel, berk, paardenbloem, grote klis, mariadistel en guldenroede. Oftewel het is een relatief krachtig middel om metalen af te voeren. Dit product kan niet oraal worden ingenomen, maar wordt via de navelporiën opgenomen. Het wordt voornamelijk toegepast om zenuwziekten door toedoen van metaalaccumulatie te voorkomen. Let wel dat men minimaal twee liter water per dag drinkt, zodat metalen afdoende via de plas worden afgevoerd.

Zowel bij brandnetelthee als Quantintox is een rustmaand aan te bevelen, danwel dient de voorgeschreven gebruikstermijn niet te worden overschreden.

Natriumbicarbonaat, bakingsoda

Omdat het natriumbicarbonaat na het veertigste jaar standaard daalt, neemt het aandelen zuren toe. Bakingsoda of zuiveringszout is pure natriumbicarbonaat en kan dus handig als oplossing worden ingenomen. Hoeveel men daarvan inneemt, hangt per geval en leeftijd af. In eerste instantie kan een afgestreken theelepel genoeg zijn. Een rustweek per maand is hierbij aan te bevelen, om de nieren ook rust te geven.

Lees verder

© 2015 - 2023 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstekingen en ziekten krijgen door hoog zuurtegraadOntstekingen en ziekten krijgen door hoog zuurtegraadEen leven lang moeten we het met ons lichaam doen, waaraan we verschillende aandoeningen, ontstekingen of ziekten kunnen…
Allopurinol: medicijn bij reuma, jicht, nierstenen en kankerAllopurinol: medicijn bij reuma, jicht, nierstenen en kankerEen hoog urinezuurgehalte komt voor bij reuma, jicht, nierstenen maar ook naar aanleiding van een chemokuur. Het kan doo…
Snel afvallen met een zelfgemaakte Body WrapSnel afvallen met een zelfgemaakte Body WrapBij een Body wrap wikkel je bijvoorbeeld je buik in met transparante-foliepapier. Folie! Ja folie gewoon uit je eigen ke…
Vochtophoping, reuma, jicht: neem berkenbladthee of –extractVochtophoping, reuma, jicht: neem berkenbladthee of –extractDikke benen, het vasthouden van vocht en gewrichtspijnen kunnen worden tegengewerkt door de vocht-, gif- en zuurafdrijve…

Wat is Arnica en wat kan je ermee?Wat is Arnica en wat kan je ermee?Iedereen heeft wel eens van de naam gehoord en feitelijk dateert de naam Arnica al uit “grootmoederstijd”. Arnica, een m…
The Iceman; de Wim Hof-methodeWie kent hem niet, Wim Hof, beter bekend als The Iceman. De man die in zijn zwembroek bergen heeft bedwongen, stukken va…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 25 november 2015:
  • Lit.1: https://nl.wikipedia.org/wiki/Glycolyse
  • Lit.2: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2849637/
  • Lit.3: http://www.alkavitae.nl/Natriumbicarbonaat
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.