Mijn lichaam verkrampt! Hoe helpt magnesium en ontzuren?

Mijn lichaam verkrampt! Hoe helpt magnesium en ontzuren? Door spanningen, overbelasting, onvoldoende magnesium of een teveel aan zuren, kan het voorkomen dat het lichaam verkrampt. Pijntjes komen telkens terug, waarnaast het lichaam totaal onuitgerust is en men niet kan ontspannen. Waardoor ontstaat een verkrampt lichaam met pijn, hoe is dat gerelateerd aan zuren of magnesium en waarom is aanvullende magnesiuminname tezamen met regelmatig ontzuren verstandig?

Lichaam verkrampt: magnesium en ontzuren


Waardoor ontstaan verkrampingen?

Naarmate men ouder wordt, door toedoen van voeding en de lichamelijke gesteldheid, neemt de kans op aandoeningen, kwalen en ziekten toe. Daaraan ten grondslag liggen twee belangrijke stoffen, zijnde het mineraal magnesium en het aanwezige zuurgehalte. Een magnesiumtekort en een hoog zuurgehalte kunnen uiteenlopende fysieke en lichamelijke problemen veroorzaken. Wat voor impact hebben magnesium en zuur op het lichaam, hoe leidt het tot een verkrampt lichaam en wat kan men eraan doen?

Calcium heeft de overhand, magnesiumtekort

Hoe gespannen de spieren zijn, hangt voor een deel af van het calciumgehalte. Er dient namelijk een balans te zijn tussen calcium- en het magnesiumaandeel. Neemt daarbij calcium de overhand, dan zullen de spieren meer samentrekken oftewel meer gespannen zijn. De tegenhanger van calcium is magnesium en doet de spieren ontspannen. Heeft men echter een magnesiumtekort, dan heeft men naast gespannen spieren eveneens eerder last van pijnlijke gewrichten, stress, hoofdpijn, migraine-aanvallen, verminderde weerstand (eerder vatbaar voor aandoeningen) en heeft men veel minder energie.

Ontspannen met magnesium

Een tekort kan een lange lijst aan “onverklaarbare” aandoeningen veroorzaken en dus dient men het tekort aan te vullen. Enerzijds kan men supplementen gebruiken om de dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen en anderzijds kan men magnesiumolie smeren. De huid neemt het via de poriën op, waarna spieren ontspannen en pijntjes afnemen. Aanvullend kan men magnesiumvlokken toepassen in een warm bad, zodat men compleet tot ontspanning komt. Let wel het kan ook een gunstige werking hebben bij reumatische klachten, jicht of artritis.

Lichaam verkrampt en zuuropbouw

Zuren kunnen in het lichaam in verschillende vormen voorkomen. Meest bekende is de vorming van melkzuur naar aanleiding van overmatige spierbelasting, waardoor krampen ontstaan. Is men meer gespannen, dan neemt het aandeel hiervan eveneens toe. Azijnzuur kan ten gevolge van alcoholmisbruik in het lichaam opbouwen, waarbij acetylcholine-accumulatie (azijnzuur-choline verbinding) tot trillingen leiden. Aanvullend kan het aandeel urinezuur toenemen, waardoor ontstekingen in gewrichten of weefsels ontstaan. Het effect van zuurtoename neemt met de leeftijd toe, doordat natriumbicarbonaat in toenemende mate ontoereikend is.

Ziekten vermijden en ontzuren

Om de invloed van zuren te minimaliseren, is het vanaf veertig of vijftig jaar van belang om te gaan ontzuren. Wordt dit niet gedaan, dan houdt het lichaam meer vocht vast (toename gewicht), wordt calcium aan de botten onttrokken (osteoporose) of verzuurd het lichaam compleet. Zuur ligt ten grondslag aan ontstekingen (jicht, reuma), kramp, pijn en kan eveneens aanleiding zijn voor kanker. Door het aandeel zuur in het lichaam te verlagen, neemt de kans op ziekten of aandoeningen af. Ontzuren kan worden bevorderd door de inname van natriumbicarbonaat ook wel zuiveringszout of bakingsoda genoemd. De nieren worden dan extra gestimuleerd om door toedoen van bicarbonaat meer zuur onschadelijk te maken.

Preventief kans op kanker verlagen

Kanker gedijt veel beter in een zure omgeving. Daarnaast maakt kankergroei eveneens zuren aan. Oftewel het één stimuleert het ander en visa versa. De kans om kanker te krijgen, is bij een verzuurd lichaam dus relatief hoog. Dat houdt in dat het verstandig is om het aandeel zuur af te voeren. Het geregeld hebben van krampen of pijn is een teken dat het zuurgehalte hoog is. Naast voorgaande adviezen kan men eveneens berkenblad-, mariadistel- of brandnetelthee gebruiken. Het heeft een vochtafdrijvend effect, waarbij eveneens zuren en gifstoffen via de plas worden afgevoerd.

Let wel door het gebruik van magnesium kan het lichaam beter en eerder tot ontspanning komen, waardoor men ook minder zuuropbouw heeft. De spierspanning is veel minder, waardoor melkzuur minder kans heeft. Om preventief aandoeningen, kramp of ziekten te vermijden, is een combinatie van voorgaande tips van belang.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Veel mensen herkennen het, midden in de nacht wakker worden doordat de kramp op dat moment in je kuit schiet. Kuitkramp…
Je lichaam ontzuren met voeding: hoe en waarom?Misschien heb je wel eens iets gehoord over het ontzuren van je lichaam met de juiste voeding. Maar waarom eigenlijk? En…
Stop artrose en verzuring kraakbeenStop artrose en verzuring kraakbeenOnder artrose wordt slijtage van het gewrichtskraakbeen en vervorming van het aangrenzend bot verstaan. Deze kwaal komt…
Ontstekingen en ziekten krijgen door hoog zuurtegraadOntstekingen en ziekten krijgen door hoog zuurtegraadEen leven lang moeten we het met ons lichaam doen, waaraan we verschillende aandoeningen, ontstekingen of ziekten kunnen…

Exoftalmie, proptosis: Uitpuilende ogenExoftalmie, proptosis: Uitpuilende ogenBij exoftalmie (exophthalmia, exophtalmie) steekt een oogbol uit de oogkas naar voren. Exoftalmie treedt zowel bilateraa…
Syndroom van Crouzon: Voortijdige fusie van schedelbottenSyndroom van Crouzon: Voortijdige fusie van schedelbottenHet syndroom van Crouzon is een genetische aandoening die zich kenmerkt door de voortijdige fusie van bepaalde schedelbo…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/magnesium/wat-betekent-een-tekort-aan-magnesium-voor-je-lichaam/item43603, 21 augustus 2015
Reactie

Hendrik van Houtum, 21-10-2020
Hoeveel mg magnesium moet ik per dag innemen? Reactie infoteur, 23-10-2020
De richtlijn is 300 tot 350 mg per dag en is daarmee voldoende voor circa 98% van alle personen.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.