Je lichaam ontzuren met voeding: hoe en waarom?

Misschien heb je wel eens iets gehoord over het ontzuren van je lichaam met de juiste voeding. Maar waarom eigenlijk? En hoe? In dit artikel kun je ook een lijst van ontzurende (basenvormende) voedingsmiddelen vinden. En een lijst van verzurende voedingsmiddelen...

Een zuur lichaam

Vele ziekten worden door natuurartsen gekoppeld aan een te zuur lichaam door een teveel aan verzurende voeding. Onder andere kanker, reuma en jicht worden vaak geschakeld aan een teveel aan verzurende voeding. Als voeding verzurend is is dat op zich nog niet zo'n groot probleem. Het wordt pas een echt probleem als het zuur wat vrijkomt/wordt aangemaakt (om deze voeding om te zetten in bruikbare stoffen voor ons lichaam) zich gaat ophopen. Als het zuur niet snel genoeg wordt weggewerkt zal de afvalbult van zuur groeien. En dat is gevaarlijk.

Wat doet verzurende voeding?

Ok, teveel verzurende voeding is dus niet goed. Maar waarom eigenlijk? Als er in het lichaam teveel verzurende voeding binnenkomt zal het lichaam deze zuren moeten neutraliseren. Het lichaam doet dat door mineralen te laten binden aan te zuren. Bij een teveel aan verzurende voeding verlies je dus belangrijke mineralen. Mineralen die voor je lichaam nodig zijn om goed te functioneren.

Welke voeding is verzurend?

Met name vleesproducten en de meeste zuivelproducten zijn verzurend, zij zorgen voor een zure reactie in je lichaam bij het omzetting van deze voeding. Maar ook sommige graan- en meelproducten werken verzurend. Van de lijst met verzurende voedingsmiddelen hieronder moet je dus niet teveel binnenkrijgen:
 • Koffie, zwarte thee
 • Alle producten waarin geraffineerde suiker is verwerkt (producten waaraan suiker is toegevoegd: snoep, koekjes etc.)
 • Alle vlees en visproducten
 • Alle boterproducten
 • Alle overige zuivelproducten
 • Haver, rijst, gerst(emeel), gierst,
 • De meeste noten (met name pinda's en walnoten)
 • Spruitjes en augurken

Ook alcohol, tabak en chemische medicijnen geven een zure reactie in het lichaam. Ook als je niet goed kauwt op je voedsel kan er in je lichaam een verzurende reactie ontstaan. Eet dus niet te snel, kauw goed en laat het speeksel zijn werk doen.

Welke voeding is ontzurend?

Om de verzurende voeding onschadelijk te maken moet je ervoor zorgen dat je genoeg basenvormende voeding binnenkrijgt. Lijst met ontzurende voedingsmiddelen:
 • Vrijwel alle groente en peulvruchten (met name komkommer, grauwe ewten, rammenas, spitskool, tomaten, spinazie en veldsla)
 • Vrijwel alle vruchten (met name abrikozen, citroen, grapefruit, sinaasappel en gedroogde vijgen)
 • Maisproducten
 • Overig: rozijnen, sojabonen, kiemen

Let op: Bij het koken van voeding gaan veel waardevolle mineralen verloren waardoor de ontzurende werking van het betreffende voedingsmiddel minder sterk wordt.

Ontzuren is voor iedereen!

Of je nu ziek bent of gezond, jong of oud. Het ontzuren van je lichaam is voor iedereen gezond. Als je ziek bent kan het helpen om te genezen van je ziekte. Als je een sporter bent zul je sneller herstellen van trainingen en wedstrijden. Een ander zal zich gewoon fitter voelen.

Conclusie

Je hebt geen Alka Life nodig om je lichaam te ontzuren. Met de juiste voeding kun je daar ook voor zorgen. Veel groente en fruit tegenover weinig vlees, zuivel en vette producten. Snack dus tomaten en komkommers in plaats van chips en nootjes.
© 2012 - 2024 Infoteuryannick, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontzuring: een betere gezondheidOntzuring: een betere gezondheidOnze voeding bevat teveel zuurvormende middelen. Veel klachten, waaronder ook darmklachten (slechte stoelgang) komen doo…
Mijn lichaam verkrampt! Hoe helpt magnesium en ontzuren?Mijn lichaam verkrampt! Hoe helpt magnesium en ontzuren?Door spanningen, overbelasting, onvoldoende magnesium of een teveel aan zuren, kan het voorkomen dat het lichaam verkram…
Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Een zuur-basereactie is een chemische reactie waarbij, zoals het woord eigenlijk al aanduidt, een zuur met een base reag…
Van zuur naar neutraal naar basischVan zuur naar neutraal naar basischZuur-base reacties kom je eigenlijk overal wel tegen. Ze vinden zelfs in je eigen lichaam plaats. Het maagzuur moet wel…
Resveratrol, een krachtig anti-kankersupplementResveratrol, een krachtig anti-kankersupplementResveratrol is een fytonutriënt dat in diverse fruitsoorten voorkomt. Het wordt ook als supplement verkocht. Er zijn vee…
Bronnen en referenties
 • http://www.uitdaging.net/gezond/voe_zure_base.html
 • http://www.kruidenvrouwtje.nl/voeding/zuren-basen.htm
Reacties

Annie, 08-07-2014
Mijn man heeft jicht. Ik zou graag weten wat hij mag eten en drinken.
bedankt op voorhand Reactie infoteur, 24-08-2014
Beste Annie,

Naar mijn mening (ik ben geen arts of iets dergelijks) zou het verstandig zijn om gewoon gezond te eten en de verzurende producten te beperken, maar meer de ontzurende producten gebruiken.

Anja, 07-08-2013
Dit klopt niet helemaal. In het artikel staat dat ontzuren voor iedereen is. Ook voor zieke mensen en jong en oud. Zeker niet voor zieke mensen. Bespreek dit met je arts, want verandering van je dieet kan juist een averechts effect hebben op je ziekte. Reactie infoteur, 21-12-2013
Dag Anja,

Vele ziekten zullen juist minder worden door te ontzuren. Maar je moet het inderdaad wel voorzichtig doen. In sommige situaties is verandering van voeding gevaarlijk. Maar in de meeste gevallen niet hoor!

Groeten,
infoteuryannick

Infoteuryannick (36 artikelen)
Laatste update: 28-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.