Resveratrol, een krachtig anti-kankersupplement
Resveratrol is een fytonutriënt dat in diverse fruitsoorten voorkomt. Het wordt ook als supplement verkocht. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd die hebben aangetoond dat resveratrol kanker tegen gaat. Maar om echt een gat in de lucht te springen van blijdschap over een nieuw kankermedicijn moet nog meer onderzoek worden gedaan.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Bio-identiek hormoon: fyto-oestrogeen
Resveratrol, een belangrijk fyto-oestrogeen. Oestrogenen zijn bio-identieke hormonen. Dit hormoon stimuleert chemische processen in het menselijk lichaam die leiden tot het verbranden van vet en het stimuleren van het immuunsysteem. Het stofje werkt als
antioxidant samen met andere stoffen. De Japanse duizendknoop is de plant waarin relatief de hoogste waarden resveratrol in voorkomt. Deze plant wordt dan ook gebruikt om resveratrol uit te winnen om een supplement te maken.
Resveratrol innemen tijdens chemotherapie
Voedingssupplementen zoals reseveratrol kunnen tegelijkertijd worden ingenomen als men een chemotherapie of bestraling moet ondergaan omdat men kanker heeft. Diverse kankerpatiënten lijken volgens de eerste wetenschappelijke onderzoeken erg veel baat te hebben bij resveratrol. Wetenschappers constateerden positieve effecten bij prostaatkanker, borstkanker, schildklierkanker, darmkanker, maagkanker, alvleesklierkanker, hoofd- en nekkanker, eierstokkanker, baarmoederhalskanker en huidkanker. Ondanks dat sommige oncologen in Nederland het belang van extra gezonde voeding tijdens de chemokuur niet onderschrijven, is het uiterst verstandig om alles te doen om te genezen van deze verschrikkelijke ziekte.
Resveratrol tegen obesitas
De chemische naam voor resveratrol is 3 5 4'-trihydroxy-trans-stilbeen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat deze stof ook werkt tegen obesitas. Het innemen gedurende enkele weken had volgens een Nederlands wetenschappelijk onderzoek dezelfde gevolgen als het innemen van minder calorieën. Zoals gewoonlijk is er meer studie nodig voordat de mensheid enthousiast een geneesmiddel tegen obesitas kan omarmen. Maar de eerste, recente resultaten lijken hoopvol.
Een nangkaboom in West Papua.
Nangka of jackfruit groeit hier volop. De vrucht wordt ongekookt als snackfruit gegeten maar ook gekookt als een lekkere
groente. Het is een natuurlijke bron van resveratrol.
Resveratrol als anti-kankermedicijn
In de lichaamscellen zitten proteïneketens. Deze communiceren middels receptors, enzymen of fyto-oestrogenen zoals resveratrol met naburige chemische stoffen in de celkern en in het DNA. Als er kanker wordt gevormd dan staat een proteïne vast in de ´aan´ of ´uit´-positie. Dit activeert de celdeling van kankercellen. Resveratrol stopt deze ongewenste celdeling doordat de kankercel die zich wil delen ´uit´ wordt gezet.
Bestaat de Franse paradox wel?
Resveratrol zit in verschillende voedingsstoffen. Er zit alleen wel een hele kleine concentratie in de volgende voedingsstoffen. Het zit ook in rode wijn maar om het effect van een pilletje te evenaren zou iemand 250 flessen wijn moeten drinken. Rode wijn is dus geen goed middel om resveratrol binnen te krijgen. Maar andere voedingsmiddelen zijn een zeer goede mogelijkheid. Niet dat daar relatief meer resveratrol in zit, maar om dat er geen alcohol in zit wat tot verslechtering van het immuunsysteem kan leiden en daardoor de weg effent voor het ontstaan van kankertumors. Toch wordt er in wetenschappelijke kringen gesproken over de Franse paradox. In Frankrijk zijn er relatief minder gevallen van kanker dan in vergelijkbare westerse landen. Dat zou te maken hebben met het drinken van rode wijn. Overigens is het volgens de statistieken van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) zo dat Frankrijk op nummer 2 staat als het gaat om borstkanker en Nederland op nummer 1.
Voedingsmiddelen waarin resveratrol zit:
- pinda´s en pindakaas(!),
- moerbeien,
- rode druiven,
- rode wijn,
- aardbeien,
- blauwe bosbes,
- cacao en chocolade(!),
- cranberries,
- Japanse duizendknoop (groeit ook in Nederland),
- Nangka, ook wel bekend onder de naam jackfruit.
Lees verder