De 10 meeste gezonde groenten
Waarom is groente supergezond? Er zijn verschillende soorten groenten. Onder sommige bevolkingsgroepen is het niet stoer, hip of gebruikelijk om groenten te eten. Er zijn mensen die hun groente onder het minachtend mompelen: ¨Ik ben toch zeker geen konijn,¨ van hun bord afschuiven. Dit is een vorm van decadentie waar je alleen jezelf mee hebt. Je houdt het best een paar jaar zonder groente uit. Soms zul je je wat minder energiek voelen. Maar de meeste mensen krijgen na enkele tientallen jaren groenteloos leven ernstige en minder ernstige ziekten die het leven niet veraangenamen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Eet gevarieerd
Groenten zijn altijd gezond zolang je elke dag varieert. Alles wat teveel is, is niet goed. Elke dag
bloemkool is niet gezond alhoewel bloemkool op zich supergezond is. Elke dag een andere groente is een zeer verstandige keus die ervoor zorgt dat aandoeningen en ziektes op afstand blijven. In veel gevallen zijn
rauwe groenten nog gezonder maar niet altijd lekkerder.
Groenten als medicijn
Groenten kunnen dus niet alleen een voedzame maaltijd betekenen maar ook een medicijn. Hippokrates, de grondlegger van de Geneeskunde zei: "Eten is het beste medicijn en het beste medicijn is eten." Door gezond te eten wapen je je lichaam tegen virale en bacteriële indringers. Gezond voedsel is het beste preventieve middel tegen ongezonde invloeden van buitenaf.
De voedingswaarde van groente
Groenten bevatten zeer veel vezels. Hierdoor worden nutriënten effectiever en gelijkmatiger door het lichaam opgenomen. Vezels zijn zoals bekend niet het enige goede in groenten.
Vitaminen en
mineralen kunnen belangrijke
antioxidanten leveren. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen in ons lichaam. Daarnaast zijn er ook
fytonutriënten die soms nog sterkere antioxidantwerking hebben. Bovendien kunnen fytonutriënten de werking van elkaar en die van vitaminen en mineralen versterken. Er zijn enkele tientallen vitaminen en mineralen meer vele duizenden fytonutriënten of fytochemicaliën, zoals ze ook worden genoemd. Deze fytochemicaliën zitten soms met tientallen in één groente. Daarom zijn verse groente altijd te prevaleren boven kunstmatige vitaminepillen.
Deze top 10 is gebaseerd op de voedingswaarde van groenten.
Groenbladige groente
Groenbladige groente zijn zeer rijk aan voedingsstoffen, Voorbeelden zijn
boerenkool,
spinazie,
snijbiet,
peterselie,
alle slasoorten en de bladeren van de mosterdplant en koopraapplant. Groenbladige groente bevatten vooral de nutriënten
ijzer,
kalium, calcium,
magnesium, carotenoíden en vitamine B, E C en K.
Kruisbloemige groenten
Kruisbloemige groente zijn
broccoli, bloemkool,
spruitjes, groene
kool en rode kool. Ze zijn het meest voedzaam als ze rauw worden gegeten, worden gestoomd, of
geblancheerd. Ze zitten boordevol antikankerwerkingen en doen het lichaam jonger lijken. Er zit voornamelijk vitamine C, vitamine K, B11, ijzer en kalium in; allemaal heel gezonde componenten.
Wortel
Wortelen behoren tot de meest nutriëntrijke groente. Je kunt de wortel uitstekend rauw eten. Het is altijd goed om bij een maaltijd op zijn minst een wortel te raspen als rauwkost of wat plakjes wortel te roerbakken als bijgerecht. In wortel zit vooral vitamine A, B, C en K en veel vezels. Ook bevat het magnesium, kalium en foliumzuur. Wortel behoort tot de standaard snackgroenten.
Tomaat
Tomaten zijn zeer gezond omdat ze veel van het fytonutriënt lycopeen bevatten. Daarnaast bevat deze snoepbare groente uitermate veel carotenoïden en vitamine C. De tomaat is een uitstekende snackvrucht maar kan ook samen met
kaas op brood worden gegeten of door een gemengde salade worden gedaan.
Peulvruchten
Peulvruchten zijn eigenlijk geen groenten omdat het zaden zijn maar ze worden wel net zo gekookt als groenten. Ze zijn supergezond. Wanneer iemand ervan zich wil vergewissen dat hij altijd het meest gezond eet, zou elke dag minstens 100 gram peulvruchten aan de maaltijd toevoegen hem een betere gezondheid opleveren. Peulvruchten bevatten enorm veel vezels. Verder zitten er foliumzuur, magnesium, kalium, ijzer en calcium in. Er zijn legio soorten peulvruchten, een greep hieruit zijn:
erwtjes,
kikkererwten,
bruine bonen,
boterbonen, kidneybonen, sojabonen en
linzen.
Asperges
Asperges zijn bijzonder goed voor een gezond lichaam. Er zit vitamine A, C en K in en ook vrijwel alle vitaminen van het B-complex huizen in asperges. Asperges kunnen zelfs een depressie het hoofd bieden. Er zit veel
zink, foliumzuur, kalium en vezels in. Groene en witte asperges zijn even gezond.
Alliumgroente
Tot de alliumfamilie behoren uien,
knoflook,
bieslook, daslook,
sjalotjes en
prei. Ze zijn allen zeer gezond en hebben antibacteriële en antivirale capaciteiten. Uien zijn een effectief
antibioticum. Alliumgroente kunnen het sterkst werken wanneer ze rauw zijn maar behalve bieslook smaken ze rauw vaak te sterk. Daarom kun je ze even 1 a 2 minuutjes roerbakken.
Zoete aardappel
De zoete aardappel behoort tot de meest gezonde groente. Het is leuk om gewone en oranjekleurige zoete aardappelen met elkaar te mengen zodat je een extra kleurrijk bord krijgt. In zoete aardappel zitten vooral veel carotenoïden, vitamine C, B, A en K, kalium, ijzer en vezels. Zoete aardappels smaken uitstekend. Het leuke aan deze aardappel is dat hij ook rauw kan worden gegeten. Je kunt hem in kleine blokjes snijden en door een salade doen.
Paprika´s
Paprika´s bevatten zeer veel kalium, mangaan, vitamine A,B, C en K. Ze zijn zoet en in verschillende kleuren verkrijgbaar: groen, oranje, geel en rood. In de V.S. heb je zelfs paarse paprika's. Deze hebben de kleur van een
aubergine. Paprika´s zijn een gezonde, rauwe snack maar kunnen ook uitstekend geroerbakt worden.
Pompoen
Er zijn veel soorten
pompoen en ze zijn allemaal gezond. De pompoen behoort tot de meest gezonde groenten die er zijn. Je kunt er uitstekend een supergezonde soep van maken. Ze bevatten veel vitamine A, C, kalium en vezels. De pompoen is een grote vrucht maar je kunt hem vaak in delen kopen. Pompoenstukjes kun je aan veel verschillende maaltijden toevoegen; het is een prima mixgroente.
Lees verder