Zijn diepvriesgroenten en diepvriesfruit gezond of ongezond

Zijn diepvriesgroenten en diepvriesfruit gezond of ongezond Vaak denken we dat verse groenten en fruit het beste zijn voor de gezondheid en dat ingeblikte of ingevroren groenten juist minder gezond zijn. Toch is het in veel gevallen juist andersom; dit komt doordat verse groenten en fruit nadat ze van het land gehaald zijn langzaam hun voedingswaarde verliezen. Als de groenten en fruit daarentegen snel verwerkt worden tot diepvriesproducten, blijven veel voedingsstoffen goed bewaard. Afhankelijk van de manier van bereiding is het op deze wijze mogelijk om tot een optimale voedingswaarde van de genuttigde groenten en fruit te komen.

Is verse groente en fruit ook daadwerkelijk vers?

Iedere verkoper van groente en fruit kan je vertellen dat het belangrijk is dat de groenten en fruit vers zijn en ze zullen er dan ook alles aan doen om de tijd tussen het afhalen van de groenten en fruit en de verkooptijd zo kort mogelijk te houden. Toch ligt groente en fruit vaak al enkele dagen voordat wij als consument het nuttigen of zelfs kopen. Dit heeft niet alleen te maken met de weg tussen teler of boer en ons verkooppunt, maar ook met de voorradigheid die een dergelijk verkooppunt wenst aan te houden. Om te zorgen dat iedere klant bediend kan worden, wordt er vaak iets meer ingeslagen dan er naar verwachting verkocht wordt, waardoor producten vaak langer liggen dan idealiter mogelijk zou zijn. Gedurende de tijd dat de groenten en fruit van het land zijn, verliezen ze langzaam hun voedingswaarde.

Invloed van temperatuurwisselingen

Ook de temperatuurwisselingen die groente en fruit tegenkomen in de periode tussen plukken/snijden en het nuttigen van het product kunnen zorgen voor een verminderde kwaliteit en daarmee een verminderde voedingswaarde. Tijdens transport wordt daarom altijd getracht om de temperatuur zo constant mogelijk te houden, maar zodra we als consument het product kopen kan het zijn dat het aan verschillende temperaturen wordt blootgesteld.

Diepvriesgroente en diepvriesfruit gezond?

Het voordeel van diepvriesgroenten en diepvriesfruit is dat dergelijke producten binnen zeer korte tijd na de oogst al ingevroren worden. Dit wordt niet zozeer gedaan vanwege de voedingswaarde van de producten, maar simpelweg omdat een zo kort mogelijke tijd tussen het oogsten en het invriezen van de producten ook zorgt voor een zo klein mogelijk bederf en daarmee een zo gering mogelijk verlies. Doordat de producten echter zo snel worden ingevroren, bevatten dergelijke groenten en fruit nog zo veel mogelijk van hun voedingswaarde. Als de producten eenmaal in de diepvries liggen is het verlies in voedingswaarde dusdanig minimaal dat het verwaarloosbaar is. Bij de verwerking tot diepvriesgroenten zijn er echter wel twee vitaminen die enigszins achteruit gaan door het diepvriesproces; dit zijn vitamine C en folium. Het verlies hierin is echter niet dusdanig groot dat het als een echt nadeel beschouwd moet worden.

Toevoegingen in diepvriesproducten

Een van de meest genoemde nadelen van diepvriesgroenten en diepvriesfruit is wel een reëel argument om toch voor verse groenten en fruit te kiezen; de toevoegingen die vaak te vinden zijn in zakken kant-en-klare diepvriesgroenten of diepvriesfruit. Een van de meest gevonden toevoegingen betreft zout, welke met name voorkomt in de zakken kant-en-klaar gemengde groenten. Hoewel een toevoeging als zout niet schadelijk lijkt, krijgen we in ons dagelijks voedsel in feite al te veel zout binnen. Teveel zout is niet goed voor ons lichaam aangezien het onder andere een bloeddrukverhogend effect heeft. Hierdoor vergroot zout de kans op een hartaanval of overige hart- en vaatziekten. Indien mogelijk moet zout als toevoeging in onze voeding dan ook zoveel mogelijk vermeden worden.

Saus en kruidenmix in diepvriesgroenten

Een andere toevoeging die vaak terugkomt in verpakkingen van met name diepvriesgroenten is een sausje of een kruidenmix. Dergelijke sausjes zijn vaak vettig en zout, net als de kruidenmixen, en voegen niets toe aan de voedingswaarde van het product. Bij het kiezen van diepvriesgroenten kan dus ook beter gekozen worden voor producten zonder toevoegingen. Als er toevoegingen in het product verwerkt zijn, staat dit op de verpakking.

De juiste temperatuur!

Nadat het juiste product gekozen is, is het belangrijk om de temperatuur goed te houden. Vaak denken we dat het voor diepvriesproducten goed genoeg is als ze beneden de 0 graden blijven, maar dit is niet zo. Voor optimale houdbaarheid mag de temperatuur van het product eigenlijk niet hoger komen dan zo'n -18 graden. Als een product eenmaal ontdooid is, is het niet aan te bevelen om het opnieuw in te vriezen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit en houdbaarheid.

De juiste bereiding van diepvriesgroente

Bij het bereiden van diepvriesgroenten en diepvriesfruit gaat vaak wat van de voedingswaarde verloren. Dit is niet meer dan bij een bereiding van verse groenten en fruit, maar kan toch gedeeltelijk voorkomen worden. Het probleem is dat in met name groenten voedingsstoffen zitten die oplossen in water. Aangezien bij het koken vaak gebruikgemaakt wordt van water, wordt het probleem al snel duidelijk. Door een andere methode van koken te kiezen, zoals bijvoorbeeld stomen, kan het verlies van voedingswaarde geminimaliseerd worden. Mocht dit niet mogelijk zijn, kan er ook gekozen worden voor het gebruiken van een minimale hoeveelheid aan water.

Een magnetron gezond?

Een andere optie om diepvriesgroenten en -fruit op een gezonde manier te bereiden is door het gebruik van een magnetron. Hoewel men vaak bij de magnetron denkt aan ongezonde maaltijden en een ongezonde bereiding, kan het gebruik van een magnetron bij het bereiden van diepvriesgroenten en diepvriesfruit er zelfs toe leiden dat er meer van de voedingswaarde overblijft dan het geval zou zijn bij bereiding in water. Wellicht enigszins verbazend; maar een maaltijd van diepvriesgroenten uit de magnetron kan dus gezonder zijn dan een vers bereide maaltijd met vers gekochte groenten!
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groenten invriezen niet net zo gezond als diepvriesgroentenGroenten invriezen niet net zo gezond als diepvriesgroentenDiepvries groente zijn net zo gezond als verse groenten. Maar dat geldt niet als mensen hun eigen groenten invriezen. Di…
Verse groenten en fruit vaak niet zo vers als wij denkenVerse groenten en fruit vaak niet zo vers als wij denkenGroenten en fruit zouden wel eens een stuk gezonder kunnen zijn wanneer we in bevroren toestand aanschaffen. diepvriesgr…
Zeven misverstanden over gezond eten ontkrachtZeven misverstanden over gezond eten ontkrachtWanneer eet je gezond? En wanneer ben je verkeerd bezig? Op het gebied van gezond eten doen nogal wat mythes de ronde. I…
Groente uit diepvries en blik: even goed als vers?Groente uit diepvries en blik: even goed als vers?Is verse groente altijd beter dan groente uit blik of diepvries? En hoe vers is de groente die je uit de supermarkt haal…

De helende werking van kurkumaDe helende werking van kurkumaKurkuma of geelwortel is een specerij met een mild bittere smaak. Het wordt vaak gebruikt in de Oosterse en vooral de In…
De helende werking van druivenpittenDe helende werking van druivenpittenVandaag worden druiven overal ter wereld gekweekt om te eten of om wijn van te maken. De oudste wijnmakerij is gevonden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • http://www.optimalegezondheid.com/wat-is-beter-voor-je-verse-of-diepvriesgroenten/
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.