De helende werking van druivenpitten
Vandaag worden druiven overal ter wereld gekweekt om te eten of om wijn van te maken. De oudste wijnmakerij is gevonden in Armenië en dateert van 4000 voor Christus. Meestal worden de pitten uitgespuwd en weggegooid want weinig mensen weten dat ze gebruikt kunnen worden om hun medicinale werking tegen kwaaltjes zoals hart- en vaatziekten, huidveroudering, infecties, artritis en kanker.
De ontdekking
De oude Grieken geloofden dat wijn erg goed was voor de gezondheid en het werd de helende drank van de goden genoemd. Het duurde enkele eeuwen voordat er werd ontdekt dat ook druivenpitten heilzaam kunnen zijn. Tijdens één van zijn ontdekkingsreizen in 1535, kwam de Fransman Jacques Cartier met zijn schip vast te zitten tussen het ijs in de Canadese Saint Lawrence rivier. Cartier en zijn bemanning waren genoodzaakt de winter daar door te brengen en al snel was er een voedseltekort aan boord waardoor verschillende bemanningsleden scheurbuik kregen. Een lokale Canadees maakte thee van pijnboomschors waardoor de ontdekkingsreiziger en zijn bemanning overleefden. De Fransman Jacques Masquelier hoorde dit verhaal en kwam met de verklaring dat de pijnboomschors boordevol vitamine C en flavonoïden zat. Niet veel later ontdekte hij dat druivenpitten dezelfde bestanddelen bevatten.
De gezondheidsvoordelen van druivenpitten
Druivenpitten bevatten essentiële vetzuren zoals omega 3, aminozuren en flavonoïden. De belangrijkste flavonoïden zijn de oligomere proanthocyanidinen (OPC’s), die zorgen voor de kleur en het aroma van rode wijn. Ze bevatten ook tal van antioxidanten, collageen, vitamine E en vitamine C.
Hart-en vaatziekten
OPC’s hebben een beschermend effect op de bloedvaten en het cardiovasculaire systeem. Ze remmen de afbraak van collageen wat zorgt voor een verminderde kans op een hartaanval of beroerte. Tevens verbeteren ze de bloedcirculatie, houden de bloeddruk in evenwicht en helpen bloedklonters te voorkomen. De flavonoïden in druivenpitten kunnen helpen bij het verwijderen van schadelijke stoffen en overtollige medicatie uit het bloed. Ze helpen ook om gezwollen benen en spataderen te voorkomen.
Antioxidanten
OPC’s zouden een antioxiderende werking hebben die twintig keer hoger is dan die van vitamine E en vijftig keer hoger dan die van vitamine C. De antioxidanten vallen de vrije radicalen in het lichaam aan en beschermen zo de weefsels en organen tegen schadelijke stoffen en de gevolgen van bijvoorbeeld passief roken en stress. De werking van de antioxidanten zou ook kunnen helpen bij de preventie van kanker. Tevens zouden ze kankercellen kunnen doden bij borst-, huid- en prostaatkanker. De ontstekingsremmende eigenschappen van druivenpitten beschermen tegen artritis, huidinfecties, urineweginfecties en darmontstekingen.
Andere kwaaltjes
Druivenpitten zijn een goede bron van vitamine E en kunnen helpen het zicht te verbeteren en de haarvaatjes in de ogen te versterken, waardoor je minder snel vermoeide ogen krijgt. Ook zijn druivenpitten een goede bron van collageen en resveratol, die helpen huidveroudering tegen te gaan en de huid stralend te houden.
Hoe innemen
De makkelijkste manier om druivenpitten in te nemen is door ze op te eten als je druiven eet en niet uit te spuwen zoals je gewend bent. Het is een goed idee om ook even op de druivenpitten te kauwen. Je kunt ook druivenpitolie gebruiken tijdens het koken en in saladedressing. Een andere optie is om capsules met druivenpitextract in te nemen.
Bijwerkingen
Druivenpitten worden over het algemeen goed verdragen en er zijn geen bijwerkingen bekend. Wie allergisch is voor druiven mag uiteraard geen druivenpitten of druivenpitextract innemen. Een normale dosis druivenpitextract is 150 milligram per dag, bij langdurige inname (langer dan acht weken) kan duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid voorkomen.
Lees verder