De geneeskracht van druivenpitten

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Druiven eten
- Werkzame stoffen druivenpitten
- Druivenpitten
- Druivenpitten, goed voor de ogen
- Druivenpitten, goed voor de huid
- Druivenpitten als preventief middel tegen ernstige ziekten
- Raadpleeg een fytotherapeut
Druiven eten
De voedingswaarde van druiven is zonder meer uitstekend te noemen. De bladeren van de driuvenstruik kun je eten; ze worden in Turkije als omhulsels voor dolma´s gebruikt maar je zou ze ook kunnen koken en mengen door een groentemix. Het draf wat overblijft na het persen van druiven kun je uitstekend door een zelf gemaakte muesli doen. Maar wat doe je met de pitten? Deze kun je weliswaar opeten maar ze smaken niet bijzonder lekker. Daarom zijn er extracten gemaakt en is er druivenpittenolie.Werkzame stoffen druivenpitten
Druivenpitten bevatten OPC´s of Oligomere ProanthoCyaniden in de vorm van oligomeren en de monomeren catechine en epicatechine. Verder bevat het anthocyanen zoals 3-O-glycosiden van cyanidine, peonidine, malvidine en delphinidine. Er zitten de volgende oliën in: linolzuur, stearinezuur, oleïnezuur, palmitinezuuren, squaleen, eiwit en tanninen.Druivenpitten
Druivenpitten zijn een tonicum voor de bloedvaten, de haarvaten en de meer specifiek voor de vaatwanden. Ze verminderen de permeabiliteit van de haarvaten. Permeabiliteit betekent doorlaatbaarheid; de vaatwanden worden steviger zodat er minder bloed uit weg sijpelt. Het bindweefsel van de bloedvaten wordt versterkt. Dat komt door de antioxidantwerking van druivenpitten. Daarnaast bevordert het de bloedsomloop in de gewone aderen. Verder is het een natuurlijke bloedverdunner omdat het samen kleven van bloedplaatjes wordt tegen gegaan door druivenpitten. Doordat er minder LDL-cholesterol wordt omgezet in oxycholesterol gaan druivenpitten aderverkalking tegen. LDL-cholesterol is op zich niet slecht maar het is juist de mogelijke omzetting in oxycholesterol, oftewel geoxideerd cholesterol aan de bloedvatwanden, wat direct tot atherosclerose en op de lange duur tot hart- en vaatziekten kan leiden. Door deze imposante reeks aan medicinale eigenschappen kan de druivenpit worden voorgeschreven bij:- Spataderen,
- Aambeien,
- lymfoedeem,
- Perifere doorbloedingstoornissen zoals etalagebeen, koude handen en voeten, kuitkrampen,
- Voorkomen en adjuvans bij flebitis of aderontsteking en trombose,
Druivenpittenolie / Bron: V?ronique PAGNIER, Wikimedia Commons (Publiek domein)
- Broze haarvaten, zwakke haarvaten, couperose,
- Blauwe plekken, bloeduitstortingen,
- Preventie van aderverkalking en hart- en vaatziekten,
- Bloedvatdegeneratie,
- Nieraantasting,
- Preventie van migraine,
- Weefselzwelling na operatie of traumata, herstel chirurgische ingreep,
- Bekkencongestie, premenstruele vochtretentie,
- Overdreven menstruele bloedingen,
- Abnormale menopauzale bloedingen.
Druivenpitten, goed voor de ogen
Omdat de haarvaten worden beschermd wordt de doorbloeding in het oognetvlies verbeterd. Hierdoor is er minder kans op ziekten van het netvlies. Allerlei oogaandoeningen kunnen als oorzaak hebben dat de haarvaten niet stevig genoeg zijn of omdat het bloed niet dun genoeg is om vrijelijk door de haarvaten te stromen. Om de positieve medicinale eigenschappen voor de ogen worden druivenpitjes door fytotherapeuten aanbevolen bij de volgende indicaties:- Netvliesdegeneratie,
- Glaucoom of oogbaloverdruk,
- Verminderd gezichtsvermogen,
- Vermoeidheid van de ogen,
- Verminderde bloedcirculatie in regenboogvlies,
- Preventie van diabetische netvliesaandoening,
Druivenpitten, goed voor de huid
Proanthocyaniden zijn een soort flavonoïden met een sterkere antioxidantwerking dan vitamine C of E, de meest krachtige antioxidanten onder de vitaminen. De antioxidantwerking zorgt ervoor dat vrije radicalen efficiënter geneutraliseerd en uitgeschakeld worden. Daarnaast wordt het bindweefsel beschermt tegen destructieve enzymen zoals elastase en hyaluronidase. Andere stoffen die ontstekingen kunnen faciliteren zoals histamine, proteasen, leukotriënen en prostagladinen worden eveneens tegengewerkt door de antioxidanten in druivenpitten. Door deze geneeskrachtige werkingen kunnen fytotherapeuten druivenpitten inzetten bij de volgende indicaties:- Preventie vroegtijdige ouderdomsverschijnselen,
- Bescherming van de huid tegen veroudering,
- Bescherming huid tegen zon,
- Adjuvans bij bindweefselziekten zoals sclerodermie,
Voor informatie over de geneeskracht van druiven, druivenbladeren en druivendraf, lees het artikel: De geneeskracht van wijnstok.
Druivenpitten als preventief middel tegen ernstige ziekten
De antioxidantwerking is vrij algemeen en beperkt zich niet tot één lichaamsdeel. Vandaar dat druivenpittenextracten preventief worden ingezet bij ziekten waarbij veel antioxidantwerking nodig is. Daarnaast wordt het als adjuvans bij ziekten ingezet. Een adjuvans is een middel dat de werking van andere geneesplanten ondersteunt. Adjuvansen worden alleen gegeven in combinatie met andere plantaardige geneesmiddelen. Fytotherapeuten kunnen in verband met de antioxidantwerking en ontstekingswerend werking druivenpitten voorschrijven bij:- Preventie van chronische degeneratieve ziekten zoals Multiple Sclerose, ziekte van Parkinson, en ziekte van Alzheimer.
- Preventie van kanker,
- Dieet tijdens de chemokuur; het vermindert bijwerkingen van chemokuur en bestralingstherapie,
- Vermindert schadelijke gevolgen sigarettenrook en milieugif,
- Adjuvans bij astma en allergieën omdat het de histaminevrijstelling vermindert.