Oosterse voeding goed voor de opwinding en gezondheid

Oosterse voeding goed voor de opwinding en gezondheid We weten dat Aziaten over het algemeen veel meer zeeproducten innemen, dan dat wij westerlingen doen. Er wordt ook vaak verondersteld, dat de verre oosterburen veel gezonder leven en daardoor relatief gezien een hogere leeftijd bereiken. Voeding en bewust omgaan met het lichaam speelt een zeer belangrijke rol. Het gaat erom dat men gezond eet, maar op een lekkere en verantwoorde manier. Voeding heeft een belangrijke invloed op gewicht, spiervorming en op aandoeningen of ziekten. Wat kunnen we daarvan leren?

Oosterse voeding


Ontgiften lichaam door pittig eten

Oosters eten staat over het algemeen bekend als vrij pittig eten. Het zorgt ervoor dat het lichaam wordt opgewarmd, doordat de darmen harder gaan werken. Het is alsof de darmen iets geïrriteerd raken, waardoor adrenaline wordt geproduceerd om de darmen harder te laten werken. Eet je namelijk te pittig dan kan het een versnelde darmreactie veroorzaken, waardoor de inhoud van de darmen versneld wordt afgevoerd. Uiteraard hoef je niet deze extreme reactie te krijgen, maar door iets meer pittigheid in te nemen gaan de darmen effectiever werken. Er wordt meer warmte en activiteit geproduceerd, waardoor de energievraag toeneemt. Het houdt in dat er relatief meer energie uit het voedsel wordt gehaald en eventueel meer opgeslagen energie wordt aangewend.

Gunstige vetten uit vis om af te vallen

Een belangrijk deel van de oosterse keuken bestaat uit vis. We weten het allemaal dat vis boordevol onverzadigde vetten zit. Het onverzadigde vet heeft een zeer positieve werking, doordat het LDL verlaagt en het HDL relatief toeneemt. Dit zijn high-density lipoproteïne, waarmee cholesterol in het bloed kan worden vervoerd ter afbraak in de lever. Een afname van het aandeel Low-DL zorgt ervoor, dat de kans op hart- en vaatziekten behoorlijk afneemt. Een wijziging van dieet waarbij 5% van de verzadigde vetten wordt omgezet in onverzadigde vetten kan reeds een reductie van 20% op het krijgen van hart- en vaatziekten hebben. Laat je voeding voor de helft bestaan uit vis en noten dan zorg je ervoor dat je veel minder ziekten kunt oplopen.

Schaal en schelpdieren

De werkzame stof in schaal en schelpdieren is zink. Het zorgt ervoor dat er relatief veel testosteron wordt aangemaakt en het lichaam wordt gestimuleerd. Dit is goed voor de spieren, zaad-aanmaak en een positief gevoel. Een hoge concentratie aan zink zorgt ervoor dat de invloed van het hormoon wordt bevorderd. Het is ook vaak de reden waarom er op een date schelpdieren worden gegeten, omdat het de aantrekkingskracht onderling bevordert. Dit effect kun je ook stimuleren door gebruik te maken van zinksupplementen.

Knoflook en gember voor verbeterde doorbloeding

Vaak is rauwe of gewokte knoflook een basisingrediënt van oosterse voeding. Denk aan garnalen in visketjap, scherpe kruiden, iets groente en wat sneetjes knoflook dat je bij elkaar inneemt. Het is namelijk een lekker oosters bijgerecht. Knoflook heeft de eigenschap om het HDL aandeel in het bloed te bevorderen, waardoor de afvoer van cholesterol wordt gestimuleerd. Het zorgt ervoor dat de mate van aderverkalking afneemt en dat verlaagt direct de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast werkt het vaatverwijdend, zodat de bloeddruk verder afneemt en heeft een antiseptische werking op de slijmvliezen van de luchtwegen. Het heeft een vaatverwijdende werking en dat kan het de bloedaanvoer bevorderen. Dit geldt eveneens bij geregelde inname van gember.

“Bruine of zilvervlies” rijst en vijgen

De oosterse maaltijd bestaat in tegenstelling tot aardappelen standaard uit rijst. Er wordt verondersteld dat het positief werkt op de aantrekkingskracht tussen twee personen. Neem je bijvoorbeeld een stevige maaltijd in met veel koolhydraten en verzadigde vetten dan kan het lichaam verzadigd raken van tevredenheidsstoffen. De mate van naar elkaar aangetrokken zijn neemt daarbij af. Rijst daarentegen in combinatie met vis en noten vormt een lichte maaltijd, waardoor die belemmering er niet is. Aanvullend vijgen eten zorgt voor een toename van essentiële aminozuren, zodat dopamine wordt aangemaakt en het uithoudingsvermogen toeneemt.

Japanse voedselsamenstelling

Iedereen heeft weleens de kleine Japanse hapjes gegeten waarbij vis, noten, plakrijst enzovoorts opgerold in zeewier zijn samengepakt. De zogeheten Sushi is in combinatie met pittige vissaus en knoflook uitermate gezond voedsel, waarbij de lust wordt opgewekt. Zeker zeewier heeft veel calcium, ijzer en jodium, waardoor de juiste hormonen worden aangemaakt voor onderlinge aantrekkingskracht. Japans eten bevordert daarbij de gezondheid. Ga bewust eten, zodat je aan je gezondheid werkt en een betere levensverwachting krijgt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voeding en stress: Tips voor stressverlagende voedingVoeding en stress: Tips voor stressverlagende voedingVoeding en stress lijken misschien een onlogische combinatie. Er zijn manieren om stress te verlagen door de juiste voed…
Vrouw en voeding mineralen: micronutriëntenVrouw en voeding mineralen: micronutriëntenEvenwichtige en gezonde voeding voor een vrouw bestaat uit voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, minerale…
Kattenrassen: Oosters Langhaar (Oriental Longhair)Kattenrassen: Oosters Langhaar (Oriental Longhair)Wereldwijd kent de Oosters Langhaar vele namen, zoals de Oriental Longhair, Mandarin of Javanese. Oorspronkelijk is het…
Haaruitval door verkeerde voedingHaaruitval door verkeerde voedingEenzijdige of in één keer radicaal gaan diëten kunnen tot haaruitval leiden. Ook een niet evenwichtige voeding, bijvoorb…

L-carnitine in vlees bevordert atheroscleroseL-carnitine in vlees bevordert atheroscleroseHet is al geruime tijd bekend dat veelvuldige consumptie van rood vlees de kans vergroot op atherosclerose. Atherosclero…
De geneeskracht van druivenpittenDe geneeskracht van druivenpittenDruivenpitten zijn enigszins bitter en veel mensen vinden het vervelend om deze uit te spugen of door te kauwen. Daarom…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Salsachica, Rgbstock
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/onverzadigd-vet.aspx
  • http://www.ad.nl/ad/nl/4561/Wetenschap/article/detail/1886324/2011/01/18/Koffie-en-pinda-s-verhogen-zin-in-seks.dhtml
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/49774-hoe-je-snel-kan-afvallen-tips-supplementen-en-hulpmiddelen.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.