Haaruitval door verkeerde voeding

Haaruitval door verkeerde voeding Eenzijdige of in één keer radicaal gaan diëten kunnen tot haaruitval leiden. Ook een niet evenwichtige voeding, bijvoorbeeld overmatig eten van fast food, heeft dit effect. Echter ook eetstoornissen, zoals anorexia of boulime kunnen tot haaruitval leiden. Schuld hieraan is een tekort aan belangrijke voedingsmiddelen en vitaminen.

Oorzaken

Haarfollikel, waar de haarwortelen zich in bevinden, horen bij delingsactiviteiten van de cellen van het menselijk lichaam. De delingen eisen een hoge stofwisseling, welke veel voedingsstoffen zoals vitaminen en spoorelementen nodig hebben. Daar het lichaam veel van deze substanties geen depots vormen kan, moet hij deze in voldoende aanwezigheid door de voeding opnemen. Is er bijvoorbeeld te weinig Vitamine H, Zink en Vitamine B tot de beschikking, die de haarfollikels nodig hebben, kan het tot haaruitval leiden.

Ook een gebrek aan ijzer kan haaruitval veroorzaken. Vaak zijn vrouwen door het hoge bloedverlies tijdens de menstruatie betroffen. Ook bij alleen vegetarische voeding kan het tot een vermeerdering van haaruitval komen. Om mogelijk andere oorzaken van het haaruitval, naast een verkeerde voeding, uit te sluiten dient een arts bezocht te worden.

Tips bij een voedingafhankelijke haaruitval

Wie een gezonde voeding tot zich wilt nemen, dient volkoren- en melkproducten te nemen. Ook rijkelijk fruit en groenten zekeren een voldoende verzorging met biotine, zink en Vitamine B.

Bijzonder rijk aan foliumzuur zijn bijvoorbeeld sojabonen, tarwekiemen, bladgroenten (spinazie en salade), tomaten en aardappelen. Vitamine B zit vooral in dierlijke producten, zoals vlees, ingewanden en vis. Een voldoende biotineverzorging vindt u in noten, spinazie, champignons en linzen, maar ook mager vlees, fruit en granen bevatten hoge aantallen van deze voedingsstoffen.

Om de ijzerhuishouding in evenwicht te houden, dient u vlees, vis en Vitamine C rijke voeding tot u te nemen. Daarbij kunnen koffie- of thee, net als melk een tekort aan ijzer verkleinen.

Middel tegen haaruitval

Naast een gezonde, evenwichtige voeding kunnen ook medicamenten, welke zwavelhoudende aminozuren en Vitamine B bevatten, helpen haaruitval tegen te gaan. Zij leveren belangrijke opbouwstoffen voor de haargroei. De zwavelhoudende aminozuren zijn belangrijke bouwstenen voor de opbouw van het haar en Vitamine B vordert de energiestofwisseling van het groeiende haar.
© 2008 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Het is algemeen bekend dat vitamines en mineralen goed zijn voor je algemene gezondheid en bijvoorbeeld je de conditie v…
Vrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenVrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenWat zijn de voordelen van geen vlees en vis eten voor een vrouw? Kunnen er tekorten ontstaan in het dagelijkse voedingsp…
Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12De symptomen van vitamine B12-tekort zijn vrij divers, waardoor het soms moeilijk is om de juiste diagnose te stellen. D…

Nachtdiensten en gezondheidsrisico’sIn Nederland zijn er vele mensen die ’s nachts de gezondheidszorg, fabrieken en veiligheid verzorgen. Deze nachtwerkers…
Haaruitval door stressStress – vooral als u over een langere periode stress heeft of er bijzonder veel stress is – kan tot haaruitval leiden.…
Bronnen en referenties
  • P. Schauder, G. Ollenschläger: Ernährungsmedizin
  • W. Sterry, R. Paus: Checkliste Dermatologie
  • P. Altmeyer, T. Dirschka, R. Hartwig: Klinikleitfaden Dermatologie
  • P.M. Suter: Checkliste Ernährung
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.