Voeding en stress: Tips voor stressverlagende voeding

Voeding en stress: Tips voor stressverlagende voeding Voeding en stress lijken misschien een onlogische combinatie. Er zijn manieren om stress te verlagen door de juiste voeding en dranken te kiezen. Welke keuzes kun je maken ten aanzien van voeding tegen stress en hoe kun je stress verlagen in combinatie met voeding?

Stress en voeding

Stress wordt vaak veroorzaakt door allerlei oorzaken. Sommige mensen kiezen in een stressvolle situatie voor gemakkelijke voeding om een vervelend en emotioneel gevoel weg te drukken. Door stress en overconsumptie van voeding kunnen sommige mensen in gewicht aankomen, zeker als deze voeding van een goudgele M of andere plaats komt. Er is voeding beschikbaar welke daadwerkelijk helpt om het stressniveau daadwerkelijk te doen dalen.
Een aantal van deze voedingsmiddelen is ook bekend als afrodisiacum.

Tips voor stress-verlagende voeding

Hieronder volgt een aantal tips welke helpen om stress te verminderen:
 • Asperges
 • Avocado
 • Bessen
 • Cashewnoten
 • Kamille thee
 • Chocolade
 • Knoflook
 • Biologisch rundvlees
 • Groene thee
 • Havermout
 • Sinaasappels
 • Oesters
 • Walnoten

Asperges

Asperges zijn er in twee varianten witte en groene asperges. Beide soorten asperges zitten vol met folium. Folium helpt om stress te verlagen en om jezelf goed te voelen.

Avocado

De Avocado is een van de meest gezonde vruchten die er bestaan. Avocado zit boordevol met luteïne, beta-caroteen, vitamine B / E en folium. Deze eigenschappen helpen allemaal in meer of mindere maten mee om jezelf goed te voelen en om stress te verlagen.

Bessen

Alle soorten bessen waaronder bosbessen, frambozen en aardbeien zitten vol met antioxidanten en vitamine C. Deze helpen je om je algehele gezondheid te verbeteren en om stress te verlagen. Dit door een lagere bloeddruk en minder cortisol productie bij het uitvoeren van complexe taken.

Cashewnoten

Cashewnoten zijn goed voor de algehele gezondheid door de combinatie van de aanwezig vetzuren en proteïne. In cashewnoten zit ook veel zink en dit is goed voor de bestrijding van depressies en stress. Een tekort aan zink kan zorgen voor depressies en angsten

Kamille thee

Kamille thee helpt je te ontspannen en kan helpen voor het verkrijgen van een goede nachtrust. De stoffen in kamillethee helpen om depressies en angsten te verminderen. Je kunt hiervan ook lekkere kamille ijsthee maken.

Chocolade

Chocolade is een heerlijke versnapering en door de antioxidanten in chocolade goed voor het hart. Chocolade en met name pure chocolade kunnen de gemoedstoestand verbeteren. Pure chocolade helpt om de bloeddruk te verlagen en om stress te verminderen.

Knoflook

Knoflook is goed om het immuunsysteem te verbeteren. Knoflook zorgt voor een verlaagde kans op hartziekten, kanker en verkoudheid. Omdat stress ervoor zorgt dat het immuunsysteem wordt aangetast is het belangrijk om dit te verbeteren door middel van knoflook.

Biologisch rundvlees

Biologisch rundvlees van koeien die gras eten is gezonder dan rundvlees van koeien die geen gras eten. Biologisch rundvlees bevat meer antioxidanten, vitamine C / E en beta-caroteen. Daarnaast bevat dit vlees geen toegevoegde elementen, hormonen en antibiotica. Ook is biologisch rundvlees rijker aan omega-3 vetzuren.

Groene thee

Groene thee bevat cafeïne en is goed om af te vallen. Groene thee bevat het aminozuur genaamd theanine. Dit zorgt voor een verbetering van de hersenfunctie en voor een betere mentale gemoedstoestand.

Havermout

Door de complexe koolhydraten in havermout wordt in de hersenen serotonine aangemaakt. Dit zorgt voor een algehele betere stemming welke helpt om stress te verlagen. Het zorgt ook voor meer concentratievermogen.

Sinaasappels

Sinaasappels en eigenlijk alle verschillende citrus soorten zitten boordevol vitamine C en hebben als bijkomend voordeel dat je ze gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen.

Oesters

Oesters zitten evenals cashewnoten vol met zink en zink is een belangrijke component om stress te verlagen want een tekort aan zink kan zorgen voor depressies en angsten

Walnoten

Walnoten zitten vol met omega-3 vetzuren welke je kunnen helpen om geheugenverlies tegen te gaan. Daarnaast kun je de cognitieve vaardigheden van je brein verbeteren door walnoten te eten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Infoq, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oxidatieve stress: schadelijke gevolgen voor het lichaamOxidatieve stress: schadelijke gevolgen voor het lichaamIn ons lichaam zijn continu chemische en complexe processen aan de gang. Tijdens deze chemische reacties komen stoffen v…
Anders eten om stress tegen te gaanAnders eten om stress tegen te gaanStress, zeker als het lang duurt, is niet goed voor de mens. Aanhoudende stress kan grote gevolgen hebben en er zijn all…
Grijs haar voorkomen, verhelpen en behandelenGrijs haar voorkomen, verhelpen en behandelenDe oorzaak voor grijs haar kan veelzijdig zijn: erfelijkheid, stress, slechte voeding, gebrek aan vitamines, chemo en ee…
Welke voeding helpt tegen stress?Iedereen van ons heeft te kampen met stress, de ene al wat meer dan de andere. Gelukkig is stress niet altijd ongezond.…

Calorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelCalorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelFruit is gezond. Er wordt geadviseerd door het voedingscentrum om minimaal twee stuks fruit per dag te eten. Daarnaast w…
Gezonder koken in 5 stappenGezonder koken in 5 stappenGezonder koken? Goed voornemen! Maak je eten lekkerder, smaakvoller en gezonder, en je merkt dat je niet alleen sneller…
Bronnen en referenties
 • Prevention.com
Infoq (35 artikelen)
Laatste update: 29-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.