Anders eten om stress tegen te gaan

Anders eten om stress tegen te gaan Stress, zeker als het lang duurt, is niet goed voor de mens. Aanhoudende stress kan grote gevolgen hebben en er zijn allerlei manieren om stress tegen te gaan, je alert/bewust te maken en een weg te vinden om slechts tot gezonde stress te komen. Dat is de druk die je soms nodig hebt om tot zaken te komen. Als je meer stress ervaart moet je handelen en een van die zaken is goed naar voeding te kijken.

Vooral rustig eten

Het lijkt een open deur, maar toch is vooral rustig eten een allereerste vereiste om voeding en het moment dat je voeding tot je neemt, tot een rustig moment te maken en stress even achter je te laten. Een redelijk vast tijdstip en moment dat er geen andere afleiding, zoals de telefoon is, is een moment om stress los te laten. Gedachten kunnen even anders ingevuld worden, want andere mensen aan tafel hebben ook iets te vertellen waar aandacht voor moet zijn. Of dit overdag nu collega’s en in de avonduren familie is, is niet relevant.

Bij rustig eten geldt ook letterlijk rustig eten en dat wil zeggen dat je je eten goed moet kauwen, niet teveel drinken tijdens je eten en niet te veel luchthappen. Neem er dus de tijd voor en doe het niet met een dolletje af, het kan echt verschil maken. Bovendien, bij goed en rustig eten krijg je ook voor elkaar dat je bloedsuikerspiegel geen enorme pieken en dalen krijgt en dat helpt weer tegen de stress.

Koolhydraten

Koolhydraten zitten in diverse producten, maar als je alleen vers eet, dan krijg je genoeg koolhydraten uit bijvoorbeeld verse groenten (eigenlijk heb je die boterham niet eens nodig) of een banaan. Zorg dat je complexe koolhydraten met veel vezels binnen krijgt. Dat is waar je lichaam echt aan moet werken en ook nu geldt weer dat het goed is voor een neutrale bloedsuikerspiegel.

Als je brood eet, neem dan volkoren brood, maar ook volkoren pasta, haver- en tarwezemelen en natuurlijk groenten en fruit.

Bron: Biancamentil, PixabayBron: Biancamentil, Pixabay

Vocht

Vocht en dan bij voorkeur water, is essentieel voor je lichaam. Neem je een glas alcohol, zet er dan een glas water tegenover en vermijd koolzuurhoudende drankjes, suikerhoudende frisdrank en zogenaamde “fruitdrankjes” die in feite maar heel weinig fruit in zich hebben. Vaak heeft het nog weinig met “gezondheid” te maken.
Water is het beste, maar een kopje thee of koffie mag je ook meerekenen. Je moet dan totaal op zo’n 1,5 liter per dag uitkomen.

Teveel water drinken is ook niet goed, maar ga bij drinken altijd van het logische verstand uit. Als je intensief gesport hebt, zeker als het warm is, verbruikt je lichaam uiteraard meer en moet je dit aanvullen. Maar bij een normale inspanning is die 1,5 liter een prima graadmeter.

Vette vis

We weten inmiddels dat tweemaal per week vette vis, zoals zalm, goed is voor de mens. Stress verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, maar omega 3 vetzuren – zoals in vette vis – helpen het lichaam naar de balans te brengen. Deze omega 3-vetzuren zitten overigens ook in koolzaadolie, lijnzaadolie en walnoten. Overigens is het niet zaligmakend, maar kan wel een positieve rol vervullen en is het één van de vele zaken die leiden tot een gezond eetpatroon wat helpt tegen stress.

Magnesium en calcium

Magnesium en calcium zijn stoffen die, bij een gebrek hieraan, spanning en stress kunnen veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je voldoende van deze stoffen binnen krijgt. Je vindt deze stoffen terug in noten, peulvruchten, zilvervliesrijst en volkorenproducten.

Tot slot

Alles staat of valt met het besef dat je meer stress hebt dan goed voor je is en dat je iets moet doen. Stress wegnemen, eventueel met behulp van een professional is een, maar je kunt ook allerlei andere zaken ondernemen. Sporten/bewegen is belangrijk, een balans tussen werk en privé is ook belangrijk, maar voeding is ook uitermate belangrijk. Maak er gebruik van…
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagproblemen vermijden: tips om langzamer te etenMaagproblemen vermijden: tips om langzamer te etenMaagproblemen zoals maagpijn en maagspanning komen voor bij een groot deel van de bevolking. Doordat we het zo druk hebb…
Teveel speeksel-aanmaak bij het zien of ruiken van etenTeveel speeksel-aanmaak bij het zien of ruiken van etenNeemt een persoon voedsel in, dan worden kliertjes in de mond geactiveerd om speeksel eraan toe te voegen. Het kan reeds…
Gezonde darmen: verlicht de pijn en houdt de darmen gezondGezonde darmen: verlicht de pijn en houdt de darmen gezondZoals je zelf overgevoelig kunt zijn, kunnen je darmen het ook zijn. Je darmen krijgen elke dag een hoop voedsel te verw…
Voeding en stress: Tips voor stressverlagende voedingVoeding en stress: Tips voor stressverlagende voedingVoeding en stress lijken misschien een onlogische combinatie. Er zijn manieren om stress te verlagen door de juiste voed…

Wat doen onregelmatige diensten met het lichaamWat doen onregelmatige diensten met het lichaamStrikt genomen is de mens niet gemaakt om “wisseldiensten”, “nachtdiensten” of “onregelmatige diensten” te draaien. We h…
10 manieren om méér te bewegen10 manieren om méér te bewegenLangdurig stilzitten is ongezond, daar zijn veel onderzoekers het over eens. Regelmatig een uurtje sporten kan de gevolg…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.