Welke voeding helpt tegen stress?

Iedereen van ons heeft te kampen met stress, de ene al wat meer dan de andere. Gelukkig is stress niet altijd ongezond. Velen hebben stress nodig om goed te kunnen presteren. Teveel langdurige stress is echter ongezond, en staat goed functioneren in de weg. Teveel stress heeft ook ernstige gevolgen voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Toch kun je veel zelf doen om stress te voorkomen en te verminderen. Voldoende bewegen, mediteren en heilzame massages helpen tegen stress. Maar een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding is even goed in staat om stress te voorkomen of te verlagen. Welke voeding helpt tegen stress?

De belangrijkste symptomen en gevolgen van stress

Stress kent vele oorzaken. Veruit de belangrijkste oorzaak van stress is een veel te hoge werkdruk en de daaraan verbonden prestatiedruk. Onder invloed van stress worden zogenaamde stresshormonen zoals adrenaline, cortisol en noradrenaline aangemaakt. Stress en stresshormonen zijn verantwoordelijk voor de symptomen en de klachten die stress met zich meebrengt.

De belangrijkste symptomen en gevolgen van stress

 • oorsuizen
 • hoofdpijn
 • stijve spieren en gewrichten
 • hartkloppingen
 • slaapproblemen en oververmoeidheid
 • slechte spijsvertering
 • maag- en darmproblemen
 • hoge bloeddruk
 • verhoogde prikkelbaarheid

Chocolade is echte antistress bom

Wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat pure chocolade helpt tegen stress. Pure chocolade is een echte antistress bom. Eet echter nooit meer dan twintig gram pure chocolade per dag. Ook pure chocolade is rijk aan calorieën, en dus ook één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht. Rauwe chocolade is rijk aan vitaminen, mineralen (magnesium) en flavonoïden. Flavonoïden zijn natuurlijke bloedverdunners, die je risico op levensbedreigende hart- en vaatziekten sterk verkleinen. Je vindt flavonoïden ook in mindere mate in groene thee, in blauwe bessen, appelen, sojabonen en in rode wijn.

Vitamine C doet stresshormoon dalen

Vitamine C doet de concentratie aan het stresshormoon cortisol dalen. Vitamine C is daar bovenop een sterke antioxidant dat je lichaam beschermt tegen vrije radicalen die je ziek maken en je verouderingsproces versnellen. Vitamine C verhoogt je natuurlijke weerstand tegen verkoudheden, griep, bronchitis en ontstekingen van de luchtwegen.

Groene thee

Thee in het algemeen en groene thee in het bijzonder is rijk aan polyfenolen, catechinen, flavonoïden en aminozuren. Al deze ingrediënten hebben een gunstig effect op alle vormen van stress. Niet alleen groene thee werkt heilzaam en doet het stresshormoon cortisol sterk dalen. Dat is eveneens het geval met zwarte thee. Naast een kalmerend effect heeft groene thee nog tal van andere gezondheidsvoordelen. Het helpt je gezond af te vallen, het werkt ontstekingsremmend en zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel zonder pieken of dalen. Verder verkleint groene thee je risico op levensbedreigende hart- en vaatziekten, zorgt het voor een gezonde bloeddruk en stimuleert het je lever.

Groene bladgroenten en het antistress mineraal

Hoe groter je stress, hoe meer magnesium je lichaam nodig heeft. Magnesium helpt bij de aanmaak van antistress hormonen, zorgt voor extra spier- en bot opbouw en ontspant je spieren. Magnesium wordt niet voor niets hét antistress mineraal genoemd. Bij langdurige stress word je geconfronteerd met een magnesiumtekort, en dan zijn groene bladgroenten meer dan welkom. Deze zijn immers rijk aan dit mineraal, dat ook zorgt voor een gezonde bloeddruk.

Voeding rijk aan magnesium

Magnesium vind je vooral in groene bladgroenten en vooral in:
 • spinazie
 • broccoli
 • andijvie
 • sla
 • groene kool of savooikool
 • waterkers
 • bonen
 • peulvruchten (erwten, linzen, kiemgroenten en kikkererwten)
 • peterselie.

Noten en vooral cashewnoten, amandelen en pinda's bevatten eveneens grote concentraties aan magnesium.

Vette vis en omega- 3 vetzuren

Onverzadigde en gezonde vetzuren, en vooral omega- 3 vetzuren zijn efficiënt bij stress. Deze gezonde vetten beschermen in de eerste plaats je hersencellen en stimuleren je zenuwstelsel. Je hersenen bestaan uit zestig procent vet. Onze moderne voeding bevat vooral verzadigde en dus ongezonde vetten, en dat heeft een nadelige invloed op je hersenen. Hoe meer onverzadigde vetten en omega- 3 vetzuren je voeding bevat, hoe soepeler het omhulsel van je hersencellen en hoe beter de communicatie tussen deze cellen. Omega-3 vetzuren worden dan ook beschouwd als een van de belangrijkste natuurlijke antidepressiva.

Voeding rijk aan onverzadigde vetten en omega- 3 vetzuren

Deze vind je vooral in vette vis en in veel mindere mate in vlees, bijvoorbeeld:
 • zalm
 • paling
 • forel
 • sardienen
 • makreel
 • haring
 • ansjovis

Fruit en aardappelen

De resultaten van vele wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat vitamine C helpt bij het voorkomen en het behandelen van stress. Vitamine C verlaagt in belangrijke mate de concentratie van het stresshormoon cortisol in je bloed. Bij stress heeft je lichaam dus extra vitamine C nodig, en dat haal je in de eerste plaats uit fruit (aardbeien, kiwi's, mango, sinaasappelen,bessen, grapefruit, mandarijnen, citroenen, lychees en papaja's) in groenten (asperges, andijvie, broccoli, alle koolsoorten, bleekselderie, courgettes, peulvruchten),radijsjes, spruiten, rode bieten, sla, spinazie, venkel, witloof in artisjokken en in wortelen) en aardappelen.
© 2015 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stress: Feiten en cijfersSpanning is gezond, maar een teveel aan spanning kan stress veroorzaken. Een op de tien Nederlandse werknemers lijdt aan…
Voeding en stress: Tips voor stressverlagende voedingVoeding en stress: Tips voor stressverlagende voedingVoeding en stress lijken misschien een onlogische combinatie. Er zijn manieren om stress te verlagen door de juiste voed…
Stress - Lichamelijke Symptomen TestStress - Lichamelijke Symptomen TestStress ontstaat niet van de ene op de andere dag. Een bepaalde portie stress hoort bij het leven. Negatieve stress betek…
Stress is NIET gevaarlijk!Stress is NIET gevaarlijk!Bijna elk artikel over stress waarschuwt je voor de gevaren en hoe je het hoort te vermijden. We zijn opgebracht met het…

Hoe gezond is sinaasappelsap?Hoe gezond is sinaasappelsap?De sinaasappel is gezond en zit boordevol vitamine C (per 120 gram sinaasappel, zo'n 61 milligram). Daarmee zeggen we ni…
Drie supergezonde keukenkruidenGedroogde of verse kruiden zijn heerlijke smaakmakers voor verschillende gerechten. We hebben dan ook allemaal wel de no…
Bronnen en referenties
 • http://www.top10homeremedies.com/superfoods/10-super-foods-to-fight-stress.html
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.