Drie supergezonde keukenkruiden

Gedroogde of verse kruiden zijn heerlijke smaakmakers voor verschillende gerechten. We hebben dan ook allemaal wel de nodige kruiden in ons keukenkastje of op de vensterbank staan. Maar wist je dat sommige kruiden naast lekker ook nog eens erg gezond voor ons zijn, omdat ze een bron van vitamines, mineralen, antioxidanten en fytonutriënten zijn?

Gember

Een kruid dat al van oudsher vanwege haar genezende eigenschappen wordt gebruikt, is gember. Met gember wordt de wortelstok van de gemberplant bedoeld. Fijn gesneden of vermalen geeft gember aan gerechten een scherpe, pittige smaak.
In het oude China werd gember gebruikt bij de behandeling van maagklachten, diarree, misselijkheid, reuma en kiespijn. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat het ook werkt tegen ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap en tegen reisziekte. Bovendien kan gember goed toegepast worden bij migraine: regelmatig gember eten kan migraine helpen onderdrukken. Tot slot verlaagt gember het “slechte” LDL cholesterol en werkt het bloedverdunnend.

Naast allerlei vitamines, mineralen en antioxidanten, zitten er drie stoffen in gember die voor de medicinale werking zorgen. Dat zijn gingerol (helpt bij misselijkheid, braken en gezwollen gewrichten), zingibereen (etherische olie die samenwerkt met gingerol en goed is voor de spijsvertering) en shogaol (zorgt voor de scherpe smaak en heeft een pijnstillende en ontstekingsremmende werking).

De dosering ter voorkoming van reisziekte, misselijkheid, winderigheid, pijn of gezwollen gewrichten is driemaal daags 1 of 2 gram vers gemberpoeder of een plakje verse gemberwortel van 1,25 cm. Gember is ook in tablet- of capsulevorm verkrijgbaar, neem dan drie maal per dag 100 tot 200 mg. Pas op bij gelijktijdig gebruik van bloedverdunnende medicijnen of bij last van galstenen.

Mosterdzaad

Mosterd wordt gemaakt uit zaadjes van de mosterplant die in verschillende variëteiten voorkomt. De zaadjes worden vermalen en met water, azijn, suiker en zout tot een smeuïge pasta gemengd die een typische, scherpe smaak heeft. Mosterdzaadjes zijn ook als losse zaadjes te koop, die je als specerij kunt toevoegen om gerechten een pittige smaak te geven.

Vanwege de vele gezonde eigenschappen zijn er legio toepassingen van mosterdzaad. In India wordt het van oudsher op de huid aangebracht om spierpijn en reumatische pijn te verzachten, en op de hoofdhuid om haargroei te stimuleren. Mosterdzaad is een goede bron voor selenium en magnesium waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmend werken en een gunstig effect hebben op astma, migraine, bloeddruk en slaapkwaliteit. Het omega-3 in mosterdzaad verlaagt het risico op hartaandoeningen. Daarnaast bevat mosterdzaad flavonoïden, carotenoïden en vitamine A, C, E en K; alle antioxidanten die het lichaam beschermen tegen verouderingsverschijnselen en kanker.

Extra mosterd eten om veel mosterdzaad binnen te krijgen, is niet aan te raden vanwege de toevoeging van suiker en zout bij het maken van mosterd. Hoeveel mosterdzaad per dag gebruikt zou moeten worden, hangt af van de toepassing. Om een idee te geven: gele mosterdzaadjes bevatten per gram ongeveer 4% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid selenium en 1,5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3. Wees voorzichtig bij toepassing van mosterdzaad op de huid, want het kan bij lokaal contact een allergische reactie veroorzaken.

Munt

Er zijn meer dan twintig soorten muntplanten, die allemaal een heerlijke aromatische geur hebben. Munt en etherische muntolie kennen een enorme veelzijdigheid aan toepassingen. De Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruikten het al bij spijsverteringsklachten omdat munt de galstroom verbetert en verlichting kan brengen bij krampen van de gladde spieren in de darmwand.

Munt is ook effectief bij aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals migraine, hoofdpijn, pijnlijke menstruatie en kiespijn. Op de huid werkt het verkoelend en verdovend bij pijn, jeuk en huiduitslag. Bij griep en koorts is pepermunt zweetbevorderend. Inhaleren van hete muntdamp (bevat menthol) kan verlichting bieden bij een verstopte neus. Munt heeft zelfs een psychische werking, omdat de geur een voldaan gevoel opwekt in de hersenen. Het gebruik van munt is dan ook zeer aan te raden als je wilt afvallen. Ruiken aan een flesje muntolie kan de trek in iets lekker zoets doen afnemen. Het schijnt zelfs te helpen ter ondersteuning bij het stoppen met roken.

De toediening is meestal in de vorm van thee, die naar believen gedronken kan worden. Voor toepassing op de huid kan de thee als spoeling gebruikt worden, of kunnen enkele druppels muntolie aan lotion of crème toegevoegd worden.
© 2015 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mosterd: na de maaltijd goed voor de spijsverteringMosterd is erg lekker in de keuken. Maar het helpt ook tegen allerlei kwaaltjes zoals verkoudheid en stress. Mosterd is…
Kruiden die goed zijn voor de weerstandKruiden die goed zijn voor de weerstandMet de herfst en winter voor de deur kun je wel wat extra weerstand gebruiken. Je kunt je weerstand verhogen door het in…
Kruiden en specerijen: voordelen voor de gezondheidKruiden en specerijen: voordelen voor de gezondheidSinds mensenheugenis worden specerijen en kruiden geassocieerd met exotische oorden als India en China. De aroma's van s…
Mosterdzaad en mosterd, een geschiedenisSinapis alba, witte mosterd en Brassica nigra, zwarte mosterd zijn de botanische moederplanten, waarvan de zaden al duiz…

Welke voeding helpt tegen stress?Iedereen van ons heeft te kampen met stress, de ene al wat meer dan de andere. Gelukkig is stress niet altijd ongezond.…
Bottenbouillon: de vele voordelen van dit superfoodBottenbouillon: de vele voordelen van dit superfoodEen waar superfood, bottenbouillon wint weer aan populariteit en dat is niet voor niets. Bouillon gemaakt van botten zit…
Bronnen en referenties
  • http://www.gembergezond.nl
  • http://www.dekruidenwereld.be/gember-zingiber-officinalis
  • http://www.devoedzamekeuken.nl/gefermenteerde-mosterd-dubbel-gezond
  • http://www.livestrong.com/article/490150-does-eating-mustard-help-lower-high-blood-pressure
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedselovergevoeligheid.aspx
  • http://janaart.woelmuis.nl/groene_apotheek_2.html#21
  • http://www.natuurlijkerwijs.com/pepermunt.htm
Liesbos (54 artikelen)
Laatste update: 07-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.