Bottenbouillon: de vele voordelen van dit superfood

Bottenbouillon: de vele voordelen van dit superfood Een waar superfood, bottenbouillon wint weer aan populariteit en dat is niet voor niets. Bouillon gemaakt van botten zit namelijk boordevol belangrijke mineralen en voedingsstoffen die veel goeds kunnen doen voor je darmen, huid en algemene gezondheid. Er zijn zelfs mensen die bottenbouillon als ‘natuurlijke botox’ hebben bestempeld. Waarom is deze bouillon zo gezond ten opzichte van normale bouillon? En wat zijn de voordelen van het drinken van bottenbouillon?

Ouderwetse soep

Al eeuwen lang wordt bottenbouillon gebruikt als basis voor vele gerechten. In bijna elke keuken stond een grote pot boven het vuur met botten te trekken. Dit maakte het makkelijk om altijd smaak te geven aan stoofpotjes, soepen en sauzen. Maar bovenal wist men toen al dat bouillon op een goedkope manier belangrijke voedingsstoffen toe kan voegen aan het eten. Overgebleven botten en groenterestjes werden op deze manier goed gebruikt om de dagelijkse kost voedzamer te maken.

Gemak dient de mens?

Tegenwoordig gebruiken mensen zelden nog echte botten om bouillon te maken – met de komst van bouillonblokjes heb je immers in een handomdraai een smaakvol gerecht. Dat is jammer, want deze blokjes bevatten voornamelijk zout en toevoegingen maar geen van de originele voedingswaarde. Hierdoor missen we belangrijke mineralen en voedingsstoffen die we niet zo gemakkelijk op andere manieren binnen krijgen.

Voordelen

Door bottenbouillon te maken kun je op eenvoudige en goedkope manier je gezondheid ondersteunen. Enkele voordelen op een rij:
  • ondersteuning en versterking van je weerstand
  • verbetering van huid, haar en nagels
  • verbeterde opname van voedingsstoffen
  • ondersteuning van gewrichten
  • vermindering van voedselintoleranties/allergieën

Mineralen

Doordat de botten lang worden gekookt, lossen belangrijke mineralen als calcium, magnesium, fosfor en andere spoorelementen op in het water. Het zijn makkelijk verteerbare en opneembare vormen, waardoor je lichaam hier veel baat bij heeft. Veel mensen hebben mineraaltekorten door slechte eetgewoontes, ziektes of prikkelbare darmen – bouillon kan dan een belangrijke dagelijkse aanvulling zijn om deze tekorten te herstellen.

Collageen & gelatine

Deze stoffen bevinden zich in bepaalde delen zoals het kraakbeen en beenmerg. Het collageen in de botten wordt tijdens het koken afgebroken en produceert gelatine. Dit maakt dat de bouillon een dikkige gel wordt. Gelatine kan de darmwand helpen beschermen en verzachten en ondersteunt zelfs de genezing. Mensen met voedselintoleranties en darmproblemen hebben hier dus veel baat bij. Verder gebruikt het lichaam gelatine voor de productie van collageen, een van de belangrijkste bouwstoffen van de huid. De consumptie van bottenbouillon kan daarom de huidstructuur enorm verbeteren en problemen als cellulitis en rimpels aanpakken. Het is als het ware een natuurlijke botox!

Superfood

Naast belangrijke mineralen en gelatine bevat deze soepbasis ook nog eens veel aminozuren die de weefsels in gewrichten kunnen ondersteunen en het mogelijk maken dat gelatine goed in het lichaam kan worden gebruikt. En in tegenstelling tot vele prijzige superfoods in de winkel kost het weinig om je eigen bottenbouillon te maken – vaak kun je botten voor nagenoeg niks krijgen bij de slager. Ook kunnen groenteresten worden gebruikt om extra smaak te geven aan de bouillon. Zo heb je een grote pan vol wondersoep voor een prikkie. Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan en je eigen bouillon te gaan trekken!

Lees verder

© 2015 - 2024 Eveland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bottenbouillon: voordelen voor de gezondheid en basisreceptBottenbouillon: voordelen voor de gezondheid en basisreceptBottenbouillon staat in 2018 weer erg in de belangstelling. Dit omdat men opnieuw ontdekt dat het eten van bottenbouillo…
Waar zit gelatine inWaar zit gelatine inGelatine is een populair geleermiddel dat bereid wordt uit lichaamsdelen van varkens, waaronder huid, kraakbeen en botte…
Collageen (gelatine) voor gewrichten, darmen en huidCollageen (gelatine) voor gewrichten, darmen en huidExtra collageen (= gelatine) toevoegen aan je dieet is voor sommige aandoeningen echt aan te bevelen. Zo kan extra colla…
Rimpels vervagen met collageen marshmallowsCollageen Marshmallows zijn snoepjes. Het zijn echter geen gewone snoepjes, want deze marshmallows beloven onze rimpels…

Drie supergezonde keukenkruidenGedroogde of verse kruiden zijn heerlijke smaakmakers voor verschillende gerechten. We hebben dan ook allemaal wel de no…
Goede voedselproducten voor atletenHet is een veelgehoorde uitspraak: “Je bent wat je eet.” Dit geldt zeker op het sportieve vlak. Niet alles wat je eet za…
Bronnen en referenties
Eveland (11 artikelen)
Laatste update: 13-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.