Bottenbouillon: de vele voordelen van dit superfood
Een waar superfood, bottenbouillon wint weer aan populariteit en dat is niet voor niets. Bouillon gemaakt van botten zit namelijk boordevol belangrijke mineralen en voedingsstoffen die veel goeds kunnen doen voor je darmen, huid en algemene gezondheid. Er zijn zelfs mensen die bottenbouillon als ‘natuurlijke botox’ hebben bestempeld. Waarom is deze bouillon zo gezond ten opzichte van normale bouillon? En wat zijn de voordelen van het drinken van bottenbouillon?
Ouderwetse soep
Al eeuwen lang wordt bottenbouillon gebruikt als basis voor vele gerechten. In bijna elke keuken stond een grote pot boven het vuur met botten te trekken. Dit maakte het makkelijk om altijd smaak te geven aan stoofpotjes, soepen en sauzen. Maar bovenal wist men toen al dat bouillon op een goedkope manier belangrijke voedingsstoffen toe kan voegen aan het eten. Overgebleven botten en groenterestjes werden op deze manier goed gebruikt om de dagelijkse kost voedzamer te maken.
Gemak dient de mens?
Tegenwoordig gebruiken mensen zelden nog echte botten om bouillon te maken – met de komst van bouillonblokjes heb je immers in een handomdraai een smaakvol gerecht. Dat is jammer, want deze blokjes bevatten voornamelijk zout en toevoegingen maar geen van de originele voedingswaarde. Hierdoor missen we belangrijke mineralen en voedingsstoffen die we niet zo gemakkelijk op andere manieren binnen krijgen.
Voordelen
Door bottenbouillon te maken kun je op eenvoudige en goedkope manier je gezondheid ondersteunen. Enkele voordelen op een rij:
- ondersteuning en versterking van je weerstand
- verbetering van huid, haar en nagels
- verbeterde opname van voedingsstoffen
- ondersteuning van gewrichten
- vermindering van voedselintoleranties/allergieën
Mineralen
Doordat de botten lang worden gekookt, lossen belangrijke mineralen als calcium, magnesium, fosfor en andere spoorelementen op in het water. Het zijn makkelijk verteerbare en opneembare vormen, waardoor je lichaam hier veel baat bij heeft. Veel mensen hebben mineraaltekorten door slechte eetgewoontes, ziektes of prikkelbare darmen – bouillon kan dan een belangrijke dagelijkse aanvulling zijn om deze tekorten te herstellen.
Collageen & gelatine
Deze stoffen bevinden zich in bepaalde delen zoals het kraakbeen en beenmerg. Het collageen in de botten wordt tijdens het koken afgebroken en produceert gelatine. Dit maakt dat de bouillon een dikkige gel wordt. Gelatine kan de darmwand helpen beschermen en verzachten en ondersteunt zelfs de genezing. Mensen met voedselintoleranties en darmproblemen hebben hier dus veel baat bij. Verder gebruikt het lichaam gelatine voor de productie van collageen, een van de belangrijkste bouwstoffen van de huid. De consumptie van bottenbouillon kan daarom de huidstructuur enorm verbeteren en problemen als cellulitis en rimpels aanpakken. Het is als het ware een natuurlijke botox!
Superfood
Naast belangrijke mineralen en gelatine bevat deze soepbasis ook nog eens veel aminozuren die de weefsels in gewrichten kunnen ondersteunen en het mogelijk maken dat gelatine goed in het lichaam kan worden gebruikt. En in tegenstelling tot vele prijzige superfoods in de winkel kost het weinig om je eigen bottenbouillon te maken – vaak kun je botten voor nagenoeg niks krijgen bij de slager. Ook kunnen groenteresten worden gebruikt om extra smaak te geven aan de bouillon. Zo heb je een grote pan vol wondersoep voor een prikkie. Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan en je eigen bouillon te gaan trekken!
Lees verder