Bottenbouillon: voordelen voor de gezondheid en basisrecept

Bottenbouillon: voordelen voor de gezondheid en basisrecept Bottenbouillon staat in 2018 weer erg in de belangstelling. Dit omdat men opnieuw ontdekt dat het eten van bottenbouillon talloze voordelen voor de gezondheid heeft. Vele wetenschappelijke onderzoeken onderbouwen de heilzame werking van bottenbouillon. In 2007 stond er een artikel in de New York Times met de titel “The Science of Chicken Soup” waarin een kinderarts zei dat kippensoep bij verkoudheden een betere keuze was dan de middelen die normaal tegen verkoudheden worden voorgeschreven. Bottenbouillon wordt zelfs beschouwd als gezondheidsdrank. Bottenbouillon is echter niet nieuw. Al meer dan 4000 jaar geleden werd er door onze verre voorouders een bouillon getrokken van resten die overbleven na een maaltijd. Dit om verspilling te voorkomen. Maar wat zijn nu die voordelen van bottenbouillon en wat is een basisrecept? Let op
Dit artikel is informatief bedoeld. Heb je vragen over je gezondheid dan is je behandelend arts je eerste aanspreekpunt.


Wat is bouillon?

Bouillon wordt gemaakt door extractie. Dit betekent dat je de belangrijke voedingsmidddelen uit de botten “trekt” met behulp van een oplosmiddel. Bij bouillon wordt als oplosmiddel water gebruikt. Bouillon is smaakvol en zit bomvol voedingsstoffen. Het wordt als basis voor soep, sauzen en jus gebruikt.

Wat is bottenbouillon?

Bottenbouillon wordt gemaakt door een mengsel van bindweefsel en botten van dieren te laten sudderen. Bottenbouillon kan getrokken worden met botten, vinnen, snavels, hoeven, merg, bindweefsel en spieren van bijna elk dier. Denk bijvoorbeeld aan rund, varken, kip, hert en vis. Er rouleren veel verschillende recepten voor bottenbouillon. De belangrijkste benodigdheden zijn een grote pan, water, azijn en botten. Je kunt voor azijn ook citroensap of zure wijn nemen. Als je het water zuurder maakt door azijn, citroensap of zure wijn zorgt dit ervoor dat de mineralen uit de botten gemakkelijker vrijgemaakt worden en daarna in het water (extractiemiddel) terechtkomen

Vitaminen en mineralen

Over het algemeen is bottenbouillon erg voedzaam. De samenstelling en de hoeveelheid nutriënten is afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Denk hierbij aan:

Dierlijke botten

Dierlijke botten bevatten dezelfde mineralen als menselijke botten. Dierlijke botten bevatten de mineralen: calcium, fosfor, kalium, magnesium en de sporenelementen mangaan en koper.

Visgraten

Gebruik ook eens voor de (smaak)afwisseling visgraten in de bottenbouillon. Deze zijn namelijk rijk aan jodium en geven je bouillon een andere touch.

Bindweefsel

Als je aan je bottenbouillon bindweefsel toevoegt wordt het verrijkt met glucosamine en chondroïtine. Glucosamine heb je nodig voor de veerkracht van je kraakbeen. Ook chondroïtine is van belang voor je gewrichten. Het voorkomt de afbraak van kraakbeen.

Merg

Merg biedt vitamine A, vitamine K2, mineralen zoals zink, ijzer, boor, mangaan en selenium, evenals omega-3 en omega-6 vetzuren. Verder bevatten al deze dierlijke grondstoffen collageen. Dit verandert na koken in gelatine, dat verschillende essentiële aminozuren oplevert.

Voordelen bottenbouillon

Bottenbouillon heeft vele gezondheidsvoordelen. Dit is afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Gebruik een mix van botten, bindweefsel, merg en liefst ook graten. Dit zorgt ervoor dat je bouillon uiteindelijk zoveel als mogelijk belangrijke voedingsmiddelen bevat. Daarnaast zorgt een mix van verschillende ingrediënten ervoor dat de kans dat je de belangrijkste essentiële voedingsmiddelen binnenkrijgt groter is. Voordelen voor de gezondheid van bottenbouillon zijn:

Darmpermeabiliteit

Bij een verhoogde darmpermeabiliteit zijn je bloedbaan en je darmen minder afgescheiden. Stoffen die normaal niet door je lichaam worden toegelaten lekken in je bloedbaan wat kan leiden tot ontstekingen en andere problemen. Het lijkt erop dat glutamine dat in gelatine zit voor een verbetering zorgt bij mensen die last hebben van een verhoogde darmpermeabiliteit.

Ontstekingsremmende werking

De aminozuren in bottenbouillon hebben een sterke ontstekingsremmende werking. Hierdoor kan het eten ervan helpen beschermen tegen ziekten.

Helpt bij gewichtsverlies

Als je geregeld soep als hoofdmaaltijd gebruikt kun je de kans op gewichtsverlies vergroten. Het is namelijk zo dat je als je soep eet je meestal minder calorieën verorbert dan bij een standaard maaltijd. In soep en dan met name in bottenbouillon zitten weinig calorieën. Daarnaast zit in bottenbouillon gelatine. Deze stof zorgt ervoor dat je een voller buikgevoel hebt. Je hongergevoel wordt zo verminderd, waardoor je in totaal minder eet.

Bevordert slaap

Glycine is een bestanddeel van bottenbouillon en zorgt voor de verbetering van je slaap. Door een toename van de neuropeptiden kan glycine indirect bijdragen aan een vermindering van de slaperigheid overdag. Dit is alleen bij ratten waargenomen (bijdrage neuropeptiden), maar men vermoedt dat bij mensen dezelfde neuropeptiden worden beïnvloed.

Basisrecept en bereidingswijze

Ingrediënten
 • 2 liter water
 • 1 eetlepel (15 ml) appelciderazijn
 • 1 kg dierlijke botten/ bindweefsel en graten
 • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een grote pan. Breng alles aan de kook. Laat alles 10 tot 24 uur sudderen. Hoe langer de bottenbouillon suddert, hoe beter de smaken en voedingsstoffen aan de botten onttrokken kunnen worden. Laat de bouillon afkoelen. Zeef de bouillon, bewaar de vloeistof en gooi de inhoud van de zeef (de vaste delen) weg.

Verdere aanbevelingen

Om optimaal gebruik te maken van de voedingswaarde van bottenbouillon kun je een mix van verschillende soorten dierlijke weefsels en botten maken. Visresten kun je bij de visboer vinden. Botten, merg en bindweefsel zijn bij de slager te verkrijgen.

Smaakmakers

Om de smaak van de bottenbouillon te verfijnen kun je verschillende soorten groenten toevoegen. Ook kun je specerijen of kruiden toevoegen. Reeds bij het sudderen kun je veel voorkomende groenten als wortel en ui toevoegen. Bij smaakmakers kun je denken aan knoflook en tijm. Verder kun je natuurlijk ook nog ontelbare specerijen toevoegen om de smaak van de bottenbouillon te verbeteren.
© 2018 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bottenbouillon: de vele voordelen van dit superfoodBottenbouillon: de vele voordelen van dit superfoodEen waar superfood, bottenbouillon wint weer aan populariteit en dat is niet voor niets. Bouillon gemaakt van botten zit…
Zelf bottenbouillon maken– met basisrecept, tips & tricksZelf bottenbouillon maken– met basisrecept, tips & tricksZoals oma vroeger nog groentesoep maakte met een schenkel en mergpijpje, dat lijkt wel verleden tijd . Er zijn echter ve…
Waar zit gelatine inWaar zit gelatine inGelatine is een populair geleermiddel dat bereid wordt uit lichaamsdelen van varkens, waaronder huid, kraakbeen en botte…

Kardemom: gezondheidsvoordelen, bijwerkingen en bronnenKardemom: gezondheidsvoordelen, bijwerkingen en bronnenKardemom is een van de oudste, bekende specerijen met veel gezonde eigenschappen voor het lichaam. Kardemom wordt van ou…
Zeewier in voeding: Voordelen voor de gezondheidZeewier in voeding: Voordelen voor de gezondheidIn het water bevinden zich algen, een groep plantaardige organismen. Zeewieren zijn de grotere algen die aanwezig zijn i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • Geraadpleegd op 10 december 2018:
 • https://www.healthline.com/nutrition/bone-broth
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bouillon
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Broth
 • https://www.lucovitaal.nl/blog/glucosamine-en-gewrichten/
 • https://www.eetblog.nl/voordelen-van-bone-broth-zelfgemaakte-bouillon/
 • https://jessevandervelde.com/bone-broth-oftewel-botten-bouillon-gezond/
 • https://www.healthline.com/nutrition/bone-broth#section3
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20613941: Possible links between intestinal permeability and food processing: A potential therapeutic niche for glutamine (2010).
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12589194: L-Glycine: a novel anti-inflammatory, immunomodulatory, and cytoprotective agent (2003).
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7240603: Role of food characteristics in behavioral change and weight loss (1981).
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19864402: Single-protein casein and gelatin diets affect energy expenditure similarly but substrate balance and appetite differently in adults (2009).
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22293292: New therapeutic strategy for amino acid medicine: glycine improves the quality of sleep (2012).
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3328957/: The Effects of Glycine on Subjective Daytime Performance in Partially Sleep-Restricted Healthy Volunteers (2012).
 • Geraadpleegd op 11 december 2018
 • https://www.devoedzamekeuken.nl/stap-5-kippenbouillon/
 • https://well.blogs.nytimes.com/2007/10/12/the-science-of-chicken-soup/
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 13-12-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.