Collageen (gelatine) voor gewrichten, darmen en huid

Collageen (gelatine) voor gewrichten, darmen en huid Extra collageen (= gelatine) toevoegen aan je dieet is voor sommige aandoeningen echt aan te bevelen. Zo kan extra collageen helpen bij klachten aan de gewrichten zoals artrose en artritis. Meer collageen is ook erg goed voor de darmen en kan een bijdrage leveren in de genezing van lekkende darmen. Maar ook voor de huid en haren is collageen soms een echt wondermiddel. Rimpels vervagen en haren vallen veel minder uit. Gelatine is dus echt een voedingssupplement die je gezondheid kan verbeteren.

Gelatine

In het Nederlands wordt collageen ook wel gelatine genoemd, het is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Dit eiwit zorgt voor de vorming van bindweefselvezels in bijvoorbeeld de huid, kraakbeen, spieren, ligamenten en capillairen. Er zijn wel verschillende soorten gelatine, zo is er gelatine om mee te bakken om er zo bijvoorbeeld snoep en drilpudding mee te maken. Maar er is ook gelatine die niet stijf wordt en meer gebruikt wordt voor gezondheidsvoordelen. Deze gelatine kan gemakkelijk worden gebruikt in warme of koude dranken. In het paleo dieet wordt ook vaak gelatine poeder gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen.

Aminozuren

Collageen bevat 18 aminozuren, complete eiwitten dus, die je lichaam direct goed kan benutten in de opbouw van verschillende processen.Naast negen essentiële aminozuren bevat het ook nog negen niet-essentiële aminozuren. Hieronder vallen onder andere glycine en proline. Deze twee eiwitten zitten vaak niet genoeg in het voedsel wat je iedere dag eet. Zeker mensen die geen vlees eten komen aan deze aminozuren vaak tekort.

Glycine

Glycine heeft als voordeel dat je er beter van kan slapen. Mensen die extra gelatine innemen melden dat ze er eerder door inslapen en ook gedurende de nacht minder vaak wakker worden. Glycine werkt ook als een neurotransmitter, het zorgt ervoor dat je je rustiger voelt. Dit komt omdat glycine een antagonist is van norepinephrine, een stof die juist als stresshormoon werkt. Glycine zwakt dat effect dus af. Glycine ondersteunt ook de werking van de lever en helpt dus bij de afvoer van toxische stoffen.

Proline

In gelatine zit ongeveer voor 12% proline. Proline is niet een essentieel aminozuur, maar toch is het erg belangrijk. Het speelt onder andere een rol in de wondgenezing en het helpt ter ondersteuning van het afweersysteem.

Voordelen van gelatine voor de gezondheid

Gelatine speelt een belangrijke rol voor:
  • de gewrichten
  • de darmen
  • huid en haren
  • spieropbouw
  • bloedvaten

Gewrichten

Veel mensen ervaren al heel snel een verbetering van hun gewrichtsfuncties door het gebruik van extra gelatine. Waarom dit precies is, weet men nog niet. Men vermoed dat gelatine pijnstillend en ontstekingsremmend werkt. Gelatine is ook in staat de gewrichten te herstellen c.q. te verbeteren. De weefsels rond en in de gewrichten bevatten veel collageen namelijk. Maar voor verbetering van de functie van gewrichten is wel enige tijd nodig. Mensen met artrose of artritis kunnen goed gebaat zijn bij de inname van gelatine.

Darmen

Gelatine kan de vertering helpen omdat het zich bindt aan water en daardoor helpt gelatine het voedsel gemakkelijker door de darmen heen. Daarnaast kan gelatine ook helpen om de darmwand en de wand van de maag te genezen. Bijvoorbeeld mensen met een lekkende darm of maagzweer zijn gebaat bij extra gelatine. Het kan daarom ook helpen bij voedselallergieën.

Huid en haren

Voor de huid, haren en nagels kan gelatine ook veel voordeel opleveren. Zo hebben veel mensen door de gelatine minder last van haarverlies en wordt het haar gezonder. Rimpels vervagen door extra gelatine in te nemen en ook nagels worden sterker.

Spieropbouw

Omdat er in gelatine aminozuren zitten kan gelatine helpen bij de spieropbouw. Hiervoor zijn immers eiwitten, aminozuren dus, nodig.

Bloedvaten

Bloedvaten zijn opgebouwd uit onder andere collageen. Het collageen zorgt voor de elasticiteit en soepelheid.

Naast bovenstaande voordelen voor de gezondheid worden er nog meer voordelen genoemd, zoals voor mensen met diabetes, voor vermoeidheid en astma etc..

Bone Broth soep

In soep getrokken van kippen of rundervlees zit veel gelatine. De soep moet er dan wel drillerig uitzien. Niet iedereen vindt dit lekker. Voor deze mensen is een supplement met gelatine misschien een beter idee. Een goed supplement in poedervorm is de gelatine van Great Lakes.

Great Lakes

De gelatine producten van Great Lakes staan goed bekend. De gelatine wordt verkregen van grasgevoerde runderen en hebben een neutrale smaak waardoor ze goed te gebruiken zijn in allerlei voedingsmiddelen zonder dat de smaak wordt beïnvloed. De rode bus van Great Lakes vormt zich na het gebruiken als een gelei en kan gebruikt worden bij het bakken. Het wordt ook veel gebruikt om allerlei snoep en bijvoorbeeld drilpudding van te maken. Maar heeft nog steeds de gezondheidsvoordelen.

Wil je liever collageen toevoegen aan bijvoorbeeld je koffie, thee of vruchtensap dan is de groene bus van Great Lakes aan te bevelen. Deze gelatine wordt niet hard na gebruik en is haast smaakloos. Dit product is gehydroliseerd, wat inhoudt dat de aminozuren beter gescheiden zijn, waardoor ze beter kunnen worden opgenomen door het lichaam.

Dosering

Begin rustig aan als je ervoor kiest een supplement poeder hiervan in te nemen. Soms moet je maag er even aan wennen. Bouw het dan langzaam op naar ongeveer 2 eetlepels per dag. Het beste kan het worden ingenomen op een lege maag.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Hydroxyproline, een gemodificeerde vorm van prolineHydroxyproline, een gemodificeerde vorm van prolineHydroxyproline is de gehydroxyleerde vorm van het aminozuurzuur proline. In zoogdieren komt het alleen in grote hoeveelh…
Wat is collageen?Wat is collageen?Collageen is een eiwit dat wordt aangemaakt door fibroblasten. Naarmate de huid ouder wordt raakt de aanmaak van collage…
Collageen type II gebruiken bij gewrichtsontstekingenCollageen type II gebruiken bij gewrichtsontstekingenCollageen type II komt van nature voor in het lichaam. In het geval van gewrichtsontstekingen bij bijvoorbeeld reuma, ar…

Winterzwemmen; geef je gezondheid een boostWaarom winterzwemmen? Ja, waarom zou je in ijskoud water springen als je ook kunt zwemmen in het milde water van de zome…
Voordelen van lavendelolieVoordelen van lavendelolieLavendelolie heeft verschillende gezondheidsvoordelen, onder andere het elimineren van spanning, het helpen met verminde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevendepolo, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://chriskresser.com/5-reasons-why-even-vegetarians-need-gelatin
  • http://www.paleo.nl/11-redenen-waarom-je-gelatine-zou-eten/
Reacties

Frieda, 11-10-2018
Is het gelijk welke gelatine je inneemt voor arthrose? Reactie infoteur, 11-10-2018
Collageen hydrolysaat ( de groene bus van Great Lakes ) zou net wat beter ijzn voor de gewrichten. Dit wordt ook sneller opgenomen door het lichaam.
De rode bus ( gelatinaat ) is wat beter voor de darmen.

Annie Schockman, 07-07-2017
De zakjes met blaadjes gelatine die koopt in de supermarkt zijn die ook niet simpel te gebruiken. Ik heb daar al goede resultaat mee behaald door elke dag een half blaadje door hete vloeistof in te nemen help voor lichte aandoeningen maar kan ik dit straffeloos verhogen? Reactie infoteur, 07-07-2017
Zoek voor je antwoord eens op paleo websites, ik denk dat je daar wel informatie kunt vinden hierover. Heb je het idee dat een half blaadje niet genoeg is?

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 10-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.