Collageen type II gebruiken bij gewrichtsontstekingen

Collageen type II gebruiken bij gewrichtsontstekingen Collageen type II komt van nature voor in het lichaam. In het geval van gewrichtsontstekingen bij bijvoorbeeld reuma, artrose, fibromyalgie of jicht kan men gebaat zijn bij de inname van een collageen type II-supplement. Onderzoekers van Harvard University ontdekten dat gebruik ervan de zwelling en pijn als gevolgen van de ontsteking in de gewrichten voor langere tijd significant kan verminderen. Het is dan wel belangrijk dat het supplement zo puur mogelijk is.

Collageen type II


Over collageen

Collageen is een lijmvormend eiwit dat een belangrijke bouwsteen is van bindweefsel in het menselijk lichaam. Collageen is onder meer belangrijk voor het elastisch houden van de huid. Omdat de collageenproductie van het menselijk lichaam vanaf het 25ste levensjaar afneemt, neemt ook de elasticiteit van de huid af en kunnen rimpels gaan ontstaan. Om deze reden bestaan er veel cosmetische producten met collageen om de huid jong te houden. Dit is echter bij lange na niet de enige toepassing van collageen. Er bestaan veel verschillende typen collageen. Enkele daarvan hebben een zeer belangrijke invloed op de soepelheid van de gewrichten en de weerstand tegen gewrichtsontstekingen.

Het collageen wordt onderverdeeld in 28 typen. De eerste vier zijn daarvan veruit het belangrijkst. 90% van de collagenen valt onder type I. De soorten collageen die voorkomen in het menselijk lichaam kunnen als volgt worden onderscheiden:
  • Collageen type I: huid, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen, bloedvaten
  • Collageen type II: gewrichten, tussenwervelschijven, strottenhoofd, luchtpijp, ribben, neus
  • Collageen type III: huid, bloedvaten, weefsels nodig voor wondherstel
  • Collageen type IV: vliezen rondom organen, capillairen

Inname van collageen type II-supplement helpt gewrichtsontstekingen tegen te gaan

Collageen wordt door het lichaam zelf aangemaakt, maar wie last heeft van gewrichtsontstekingen kan ook gebaat zijn bij de inname van extra collageen type II in de vorm van een supplement. Onderzoekers van de gerenommeerde Harvard University ontdekten begin jaren 90 dat het gebruik van ongedenatureerd gezuiverde collageen type II de pijn en zwelling bij gewrichtsontstekingen significant kan verminderen. Bij patiënten die lijden aan artrose werkt collageen type II bovendien sneller dan glucosamine en chondroïtine (Trentham c.s., 1993).

Wanneer er beschadigingen optreden in het kraakbeen in bijvoorbeeld de knieën, enkels, handen of schouders dan reageert het immuunsysteem hierop, wat resulteert in een ontstekingsreactie. Als deze ontsteking onbehandeld blijft dan kan dit ertoe leiden dat er antilichamen tegen het natuurlijke collageen type II worden gevormd. Dit kan het gewrichtskraakbeen ernstige, blijvende schade toebrengen. Orale inname van collageen type II kan hierbij een oplossing zijn. Het supplement is namelijk in staat om de afweercellen uit te schakelen waardoor de collageenafbraak wordt gestopt. Dit is gebleken uit onderzoek door de universiteit van Harvard. Dit onderzoek betrof een kleine groep met zestig proefpersonen die allen leden aan reuma, waarbij 60% van de patiënten een reductie van meer dan 50% van de klachten had en vier patiënten na drie maanden gebruik van een collageen type II-supplement zelfs volledig klachtenvrij bleven. Het onderzoek is in 2002 nog eens op grotere schaal overgedaan en verder uitgediept aan het Creighton University Medical Center in Omaha (Verenigde Staten), met vergelijkbare resultaten (Bagchi c.s., 2002).

Voor wie is een collageen type II-supplement geschikt?

Een supplement met collageen type II kan soelaas bieden aan patiënten met verschillende soorten aandoeningen die resulteren in ontstekingen in de gewrichten. Denk bijvoorbeeld aan reumatoïde artritis, artrose, fibromyalgie, chronische posttraumatische pijn en jicht. Ben je onder behandeling van een arts en gebruik je voorgeschreven medicijnen, stop dan nooit zonder overleg met deze medicatie. Gebruik je geen medicatie en wil je zelf proberen of een collageen type II-supplement jou van je klachten afhelpt dan kun je het product zelf aanschaffen. Hiervoor is geen recept nodig. Van collageen type II zijn geen bijwerkingen bekend.

Verkrijgbaarheid

Het is belangrijk dat een collageen type II-supplement zo zuiver mogelijk is. Idealiter is het collageen dat hiervoor gebruikt wordt afkomstig uit borstbeenderen (kraakbeen) van kippen. Een dergelijk product is helaas niet geschikt voor vegetariërs. Supplementen zijn onder meer verkrijgbaar van de merken NOW, Aov, Natupure, SNP en Healthy Vitamins. De supplementen zijn meestal in capsulevorm. Heb je moeite met het doorslikken van capsules dan kun je ook kiezen voor een smelttablet. Hou je daarbij altijd aan de voorgeschreven dagelijkse dosis.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is collageen?Wat is collageen?Collageen is een eiwit dat wordt aangemaakt door fibroblasten. Naarmate de huid ouder wordt raakt de aanmaak van collage…
Collalift Drinkbaar collageen - Ervaringen en resultatenCollalift Drinkbaar collageen - Ervaringen en resultatenCollalift Drinkbaar collageen is een voedingssupplement in de vorm van zakjes (sachets) dat als doel heeft de collageenp…
Bamboe-extract: goed voor collageen, kraakbeen en bottenBamboe-extract: goed voor collageen, kraakbeen en bottenBamboe is erg rijk aan silicium. Dit mineraal wordt gewonnen uit de stengels en bladeren van de bamboe en verwerkt tot e…
Verbindingen tussen bottenHet skelet van volwassenen bestaat uit 206 beenderen. De plaats waar de beenderen bij elkaar komen, worden gewrichten ge…
De voordelen van het stoppen met toegevoegde suikersDe voordelen van het stoppen met toegevoegde suikersHet is niet zo eenvoudig om te stoppen met toegevoegde suiker maar het loont absoluut de moeite want de voordelen zijn g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Naturwohl-gesundheit, Pixabay
  • Trentham D, c.s. (1993) 'Effects of Oral Administration of Type-II Collagen on Rheumatoid Arthritis', Science, 261:1727-1730.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12837047 (Bagchi c.s., 2002)
  • https://www.finitro.be/collageen-type-ii-studieresultaten
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Collageen
  • http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=657
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.