De voordelen van het stoppen met toegevoegde suikers
Het is niet zo eenvoudig om te stoppen met toegevoegde suiker maar het loont absoluut de moeite want de voordelen zijn groot. Stoppen of minderen met geraffineerde suiker zorgt voor een evenwichtigere bloedspiegel, de alvleesklier wordt minder belast en mogelijke insulineresistentie kan worden tegengegaan. Opgeslagen vetten zullen beter worden verbrand, dus je zal kunnen gaan afvallen. Stoppen met suiker is eveneens gunstig voor de concentratie, het zicht en het geheugen, tot slot krijg je meer energie.
Waarom het eten van toegevoegde geraffineerde suikers ongezond is
Als een suikerrijke boterham uit de supermarkt wordt voorzien van een ruime laag chocoladepasta of hagelslag dan eten we geen voedsel maar vulsel. Je zou net zo goed tien suikerklontjes kunnen eten in plaats van deze boterham, de voedingswaarde van beide producten ontlopen elkaar niet veel. Tijdens het eten van deze suikerbom schiet de bloedsuikerspiegel omhoog, de alvleesklier schiet meteen in de hoogste stand en gaat heel veel insuline aan maken om te voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt, want een hoge suikerspiegel is schadelijk voor het lichaam. De suikerspiegel daalt door de grote hoeveelheid insuline weer snel, iets te snel, hierdoor voelen we ons alweer snel futloos en vermoeid en haasten we ons weer naar de keuken om de volgende zoete hap te consumeren.
Uitputting alvleesklier
Uiteindelijk kan de alvleesklier overbelast en uitgeput raken, er wordt minder en te weinig insuline geproduceerd, eveneens kan als gevolg van het eten van teveel suiker insulineresistentie ontstaan, het lichaam is dan niet meer goed in staat om de bloedsuikerspiegel binnen gezonde aanvaardbare grenzen te houden. Er kan dan zelfs diabetes type 2 ontstaan, de grote welvaartsziekte van onze huidige moderne tijd. Klachten bij een te hoge suikerconsumptie zijn wazig zien, een slechter humeur, slechtere concentratie en chronische vermoeidheid. Het mag duidelijk zijn dat teveel toegevoegde suiker zorgt voor een te sterke schommeling van de bloedsuikerspiegel en in het ergste geval voor zelfs een te hoge bloedsuikerspiegel hetgeen dus schadelijk is voor het lichaam. Dit alles wil overigens niet zeggen dat helemaal geen suiker meer zou moeten worden gegeten, integendeel, het gaat er juist om dat vooral geraffineerde (door fabrikanten bewerkte en gefabriceerde) suikers worden vermeden, en dat vooral zoveel mogelijk natuurlijke suikers die in verse sinaasappels, kersen of pruimen aanwezig zijn worden geconsumeerd.
Stoppen met geraffineerde suiker is lastig
De Nederlander eet gemiddeld 35 kg toegevoegde suikers per jaar, slechts 15% hiervan bestaat uit suiker dat we zelf door middel van klontjes of strooisuiker toevoegen, de overige 85% wordt door fabrikanten in ons voedsel toegevoegd. Het is nog niet zo eenvoudig om flink te minderen of helemaal te stoppen met het eten van toegevoegde suikers. Suikers zitten namelijk overal in, niet alleen in zoetige waren als koekjes, peperkoek en chocola, maar ook in hartige producten als pastasauzen, kipsauzen, bewerkt vlees en in tomatenketchup. Het zit zelfs in groenten in glazen potten of in blik, in crackers, in toetjes, in yoghurt, in zuurkool en in brood. Gelukkig staat de meest gezonde voeding van een supermarkt meteen aan het begin, en dat is onbewerkte groente en fruit, het is deze voeding die je het beste kunt gebruiken om zo weinig mogelijk geraffineerde suikers binnen te krijgen.
Ook witmeelproducten als tortellini kunnen het beste worden vermeden /
Bron: Scott feldstein, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Hoe ga je te werk bij het stoppen met geraffineerde suiker?
Vermijd als het kan producten waar suiker in is toegevoegd. Dat betekent geen koekjes meer, geen chocoladepasta, jam of pindakaas en geen frisdrank of vruchtensappen. Een pastasaus kun je vervangen door verse tomaten, je zult al heel snel de veel betere smaak van verse producten gaan waarderen. Sinaasappelsap kun je door echte sinaasappels vervangen. Vermijd ook witmeelproducten als witbrood, blanke en gele spaghetti, witte rijst, en eet alleen nog volkorenproducten. Witmeel is namelijk net zo ongezond als geraffineerde suiker omdat het de bloedsuikerspiegel flink en snel doet stijgen.
Op etiketten is veel informatie te vinden
Soms is het niet helemaal te voorkomen dat je toch geraffineerde suikers binnenkrijgt, zoals bij het eten van brood. Kies dan voor het meest gezonde brood met zo weinig mogelijk suikers, kijk dus altijd goed op de etiketten. Goedkope chocoladepasta met 50% suiker kan worden vervangen door biologische hazelnootpasta met bijvoorbeeld 35% suiker, dit scheelt alweer iets. In biologische winkels is vaak pindakaas te koop dat alleen van pinda’s is gemaakt en geen toegevoegde suikers bevat, op dit soort dingen kun je gaan letten. Daarnaast is het goed om hartige producten te eten en te drinken als vette kaas, roomboter, kokosolie, volle melk en eieren, deze producten geven veel meer verzadigd gevoel dan suiker, maar vormen geen belasting voor de bloedsuikerspiegel en de alvleesklier. Ook is het goed om nee te zeggen tegen gebak op feestjes, je alvleesklier zal er blij mee zijn!
Een aantal voordelen van stoppen met geraffineerde suiker op een rij
Wanneer je stopt of flink mindert met toegevoegde suikers zal je energiepeil omhoog gaan en je zult vooral een stabieler energieniveau ervaren, de voortdurende schommelingen van je bloedsuikerspiegel gaan verdwijnen en je alvleesklier krijgt meer rust. Daarnaast zul je beter en dieper gaan slapen, je kan dus de volgende dag ook makkelijker weer opstaan en hoeft vaak ‘s middags geen dutje meer te doen.
Afvallen
Het lichaam gaat, wanneer met toegevoegde suiker wordt gestopt, weer over op het verbranden van vetten in plaats van suikers, dat betekent dat sporten en bewegen eindelijk zin heeft om goed af te kunnen vallen. Doordat vetten worden verbrand zal ook mogelijk ontstane leververvetting worden teruggedrongen, hierdoor zal de lever weer gezonder worden en beter gaan functioneren. Een betere gezondheid zal ervoor zorgen dat je meer tevreden wordt. Suiker onderdrukt het hormoon leptine dat ons een voldaan gevoel geeft, dit hormoon zal haar werk weer gaan doen wanneer we stoppen met suiker. Bij slecht of niet werkende leptine krijgen we minder snel een verzadigd gevoel, dat is ook de reden waarom mensen die verslaafd zijn aan suiker altijd een hongergevoel blijven houden en vervolgens een hele rol met koekjes opeten.
Met verse tomaten kan gezonde pastasaus worden gemaakt /
Bron: Ajmalavanix, Pixabay Beter en lekkerder koken
Wanneer je stopt met suiker zul je beter en bewuster gaan eten en koken, het geeft een enorm goed gevoel als je voor het eerst je eigen geheel suikervrije maaltijd hebt gekookt zonder daarbij potjes en zakjes van grote voedselconcerns te hebben gebruikt. Door het wegvallen van toegevoegde suikers zal ook je smaak er al heel snel op vooruitgaan. Mocht je dan na een tijd weer eens een glas goedkope sinaasappelsap van de supermarkt drinken dan zal je proeven hoe zoet dit goedje eigenlijk is als gevolg van toegevoegde suikers.
Verbeteren zicht van de ogen
Stoppen met suiker is ook beter voor je ogen, door overvloedig gebruik van geraffineerde suikers kun je namelijk waziger gaan zien. Bijziendheid is een veelvoorkomend verschijnsel bij mensen met een suikerrijk en westers voedingspatroon. Naast de positieve effecten voor de ogen gaat ook je gebit er op voorruit, een gezond gebit betekent ook een betere gezondheid voor veel andere lichaamsfuncties als het hart en bloedvaten.
Afweersysteem
Zodra je minder suiker gaat eten wordt het 'milieu' in de darmen verbeterd, de verhouding tussen eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen enerzijds en suiker anderzijds neemt immers toe. Met een betere darmflora neemt ook je weerstand toe, maar stoppen met suiker heeft ook op een andere manier een heel positief effect op je afweersysteem: suiker remt namelijk de werking van witte bloedlichaampjes af. Daarnaast is suiker een 'vitaminevreter'. Vitamines worden gebruikt bij de vertering van suikers, maar vitamines zijn ook erg belangrijk om je afweersysteem op peil te houden, wanneer geconsumeerde suiker de voorraad vitamines doet afnemen dan is dat niet gunstig voor het afweersysteem.
Diabetes type 2
Zoals gezegd vergroot ongezond eten en een te grote suikerconsumptie de kans op diabetes type 2, en het minderen en sterk beperken van suikerconsumptie verkleint dus mogelijk de kans op het krijgen van suikerziekte en het ontstaan van insulineresistentie. Let wel, diabetes type 2 kan ook ontstaan bij een gezond voedingspatroon, maar het is altijd zinvol om gezond te eten en daarbij veel te bewegen.
Alzheimer
Er bestaat een verband tussen het ontstaan van Alzheimer en een verhoogde bloedsuikerspiegel. De productie van het “alzheimereiwit” amyloid-beta gaat namelijk omhoog bij een verhoogde bloedsuikerspiegel en een teveel van dit eiwit zorgt voor ophoping van plaques in de hersenen en tast zo de functies van de hersenen aan. Ook of vooral bij mensen met diabetes wordt de suikerspiegel minder goed gereguleerd. Ook bij hen kunnen dus te hoge suikerspiegels voor een grote productie van het eiwit amyloid-beta zorgen, in die zin is er een verband tussen diabetes en Alzheimer, maar men hoeft geen diabetes te hebben om toch door te veel suikerconsumptie een grotere kans op het ontstaan van Alzheimer te krijgen. Het is dus altijd aan te raden om weinig toegevoegde suikers te consumeren.