Vrouw en voeding: gezondheid

Vrouw en voeding: gezondheid Veel van ons dagelijks voedsel is bewerkt en geraffineerd. Er zit vaak te veel suiker en zout in. Essentiële voedingsstoffen en bouwstoffen wordt uit ons moderne voedsel verwijdert. Wat kunnen de gevolgen zijn voor de gezondheid van de vrouw als we dagelijks dit bewerkte en geraffineerde voedsel eten? Welke lichamelijke klachten kunnen er ontstaan door het dagelijks eten van bewerkt en geraffineerd voedsel?

Bewerkt voedsel

Veel van ons dagelijks voedsel is tegenwoordig bewerkt en geraffineerd. Het te kort aan onverteerbare stoffen (cellulose) in ons moderne, geraffineerde en bewerkte voedsel houdt vaak verband met een aantal bekende welvaartsziekten. Welvaartsziekten zoals (oa):
 • Blindedarmontsteking,
 • Galstenen en
 • Kanker van de dikke darm.
Maar ook een tekort aan voedingsstoffen in ons moderne en bewerkte voedsel van tegenwoordig houdt ook verband met welvaartsklachten, zoals (oa):
 • Verstopping en
 • Aambeien.

Wat is het?

Wat is bewerkt voedsel? Wat is modern voedsel? Wat is geraffineerd voedsel dat we allemaal dagelijks eten? Om een voorbeeld te geven: van nature komt er geen wit brood voor. Het tarwemeel wordt voor de bereiding van wit brood ontdaan van de kiem en van de zemelen. Het weghalen van de kiem en zemelen staat gelijk aan het verwijderen van alle noodzakelijke vitamine uit de B groep en door het weghalen van de zemelen krijgt de dikke darm het enorm moeilijk met de stoelgang.

Voedsel

Het voedsel wat men dagelijks tot zich neemt bevat te veel eiwitten uit dierlijk vet zoals dat voorkomt in vlees. Behalve dat, eten we tegenwoordig ook te vet: een mens heeft hoogstens 30 a 60 gram vet nodig per dag. Veel mensen gebruiken dagelijks meer dan 100 gram vet. Het gebruik van te veel vet verhoogd de risico op:
 • Borstkanker,
 • Longkanker en
 • Dikke darmkanker.
Voor vrouwen is het erg belangrijk om het risico op het krijgen van borstkanker zo veel mogelijk te vermijden. Let op het dagelijks vetgebruik.

Suiker

Ons voedsel van tegenwoordig dat bewerkt, modern en geraffineerd is, bevat echt veel te veel suiker. Door het eten en ons dagelijks voedsel te “zoeten” vinden we het lekker, eten de kinderen het en het allerbelangrijkste: de consument koopt het. Of het goed is voor onze gezondheid al die toevoegingen van suiker in ons voedsel?
Voor de omzetting van al dat suiker in ons bewerkte voedsel is vitamine B1 nodig. Iedereen die veel suiker gebruikt, verbruikt automatisch veel vitamine B1. Laat die vitamine nou net uit het meel gehaald zijn om wit brood te kunnen maken.

Geraffineerd

Iedere vrouw moet een goed afweersysteem hebben om gezond te zijn en te blijven, zodat ze kan voldoen aan alle verplichtingen en verwachtingen. Geraffineerd voedsel bevat echt te weinig:
 • Vitaminen,
 • Mineralen en
 • Spoorelementen.
Al deze stoffen zijn echter noodzakelijk om een goed werkend afweersysteem te hebben. Een goed werkend afweersysteem beschermt ons tegen:
 • Bacteriën,
 • Virussen.
Een goed werkend afweersysteem is ook zeer belangrijk voor een goed werkend spijsvertering. Kortom, geraffineerd voedsel is erg lekker, maar zeer twijfelachtig of het onze gezondheid ten goede komt.

Kunstmest

Groenten dat verbouwd is op grond dat bewerkt is met kunstmest, heeft echter ook een twijfelachtige status of het onze gezondheid ten goede komt: groente dat verbouwd is op grond waar veel kunstmest gebruikt wordt, bevat veel minder:
 • Mineralen en
 • Spoorelementen
Dan groenten dat verbouwd is op grond waar geen kunstmest gebruikt wordt. Bovendien bevat groente dat verbouwd is met kunstmest (te) veel nitraat.

Zout

Ook zouden we tegenwoordig echt te veel zout gebruiken in ons dagelijks voedsel. Klachten die veroorzaakt kunnen worden door het gebruik van (te) veel zout zijn oa:
 • Vocht vasthouden en
 • Stijging van de bloeddruk.
Vrouwen die veel vocht vasthouden of een (te) hoge bloeddruk hebben, zouden hun zoutgebruik eens goed in de gaten moeten houden. Vaak wordt zout extra toegevoegd in ons bewerkte voedsel, zonder dat we het beseffen.

Koffie

Ook zouden we tegenwoordig te veel koffie en/of cafeïne houdende producten gebruiken. Het dagelijks gebruik van (te) veel koffie, cola en andere cafeïne houdende producten, geeft vervelende lichamelijke klachten zoals:
 • Hartkloppingen,
 • Slapeloosheid,
 • Bloeddruk verhoging en
 • Nerveuze klachten.
Ook kan het gebruik van te veel koffie, cola en andere cafeïne producten de werking van eventuele homeopathische middelen tegengaan.

Geen tijd

Een nader groot probleem voor onze gezondheid is dat we eigenlijk geen tijd hebben om rustig van ons voedsel te genieten. We eten te gehaast en te snel. Soms is er zelfs geen tijd om te gaan zitten en hollen we van de ene afspraak naar de ander met een broodje in ons hand. Het voedsel wordt door het tijdgebrek vaak niet goed gekauwd, waardoor er (te) weinig speeksel wordt gevormd. Door een (te) weinige productie van speeksel wordt er automatisch te weinig enzymen aangemaakt. Deze enzymen zijn nodig om het zetmeel in de mond al af te breken. Hierdoor moeten de darmen en de maag harder werken en extra werk verzetten, wat de spijsvertering niet ten goede komt.
© 2011 - 2023 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedsel revolutie: Het Nieuwe EtenVoedsel revolutie: Het Nieuwe EtenIs het Nieuwe Eten een voedsel revolutie? Wat is gezond eten? Wat is gezonde voeding? Waar draait het om met het Nieuwe…
Vrouw en voeding: algemene voedingsadviezenVrouw en voeding: algemene voedingsadviezenAlgemene voedingsadviezen voor de vrouw om het lichaam in goede conditie te houden. Wat is een evenwichtig voedingspakke…
Vrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenVrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenWat zijn de voordelen van geen vlees en vis eten voor een vrouw? Kunnen er tekorten ontstaan in het dagelijkse voedingsp…
Hoe ongezond is pizza, patat, chips en ander 'slecht' eten?Hoe ongezond is pizza, patat, chips en ander 'slecht' eten?Patat, pizza en chips. Ongezond maar lekker eten. De een eet het bijna nooit, de ander bijna dagelijks. Onverstandig, wo…
Vrouw en voeding: maaltijdschijfVrouw en voeding: maaltijdschijfDe maaltijdschijf wordt vaak gebruikt als een indicatie voor een gezond voedingspatroon. In Nederland is de maaltijdschi…
Bronnen en referenties
 • De homeopathische vrouwen gids - voor een natuurlijke gezondheid - Marianne Meijer en Leo Huijsen - Homeovisie - Alkmaar - 1991
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 19-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.