Hoe ongezond is pizza, patat, chips en ander 'slecht' eten?
Patat, pizza en chips. Ongezond maar lekker eten. De een eet het bijna nooit, de ander bijna dagelijks. Onverstandig, wordt vaak gezegd, want het is erg ongezond. Hoe ongezond is dit soort 'slechte' eten eigenlijk? Wat zit erin en word je daar nu ook daadwerkelijk minder gezond van? Of steekt het toch iets anders in elkaar? Moet je dit eten altijd maar laten staan? En hoe zit het met onze kinderen?
Er is nog nooit eerder zoveel aandacht geweest voor gezond en ongezond eten als vandaag de dag. Vooral in onze westerse wereld waarin er zoveel te koop is, maar ook overgewicht en gezondheid steeds belangrijker worden. Ongezond eten kun je maar beter laten staan, is een eenvoudig en veelgehoord advies. Voorbeelden als patat, pizza, frituur, chips, ijs en dergelijke worden dan veelal gegeven. Is dit voedsel dan echt zo ongezond? Patat en chips zijn in wezen aardappel. En een pizza wordt gemaakt van deeg, met daarop allerlei ingrediënten, die op zichzelf toch niet zo slecht zijn, als kaas, vlees, uien, paprika en andersoortige groente.
Waarom is het zo ongezond?
Het probleem met veel van dit voedsel is dat er relatief grote hoeveelheden 'slechte' voedingsstoffen in zitten. Denk vooral aan vetten, zouten en suikers. Op zichzelf niet absoluut slecht, maar in grote porties toch niet zo gezond. En de vetten zijn vaak van het verzadigde soort. Daarbij zitten er juist weinig gezonde voedingstoffen in. Zoals vitamine en gezonde vezels. De reden is eenvoudig: op deze manier is de smaak sterker en dus lekkerder. Het gevaar is natuurlijk dat je aan dit soort voedsel gaat wennen. Gezond voedsel smaakt daardoor minder lekker en je grijpt sneller wederom naar dit ongezonde voedsel. Iets dat de voedselfabrikanten natuurlijk precies in de kaart speelt.
Teveel slechte stoffen en te weinig goede
Je krijgt daardoor veel zaken binnen waar je maar weinig van nodig hebt. En daarbij krijg je dus niet de voedingsstoffen die je lichaam wel nodig heeft om gezond te blijven. Alsof dat nog niet erg genoeg is, krijg je van dit 'slechte' eten vaak veel sneller weer trek. Zo zitten er vaak suikers in die de suikerspiegel snel doen stijgen. Helaas zakt de suikerspiegel na enige ook weer net zo snel, waardoor je lichaam als reactie weer nieuwe voeding wil. Als je niet uitkijkt kom je hierdoor al snel in een vicieuze cirkel terecht. Eet je meer gezond en natuurlijk voedsel, dan kan je juist veel langer teren op je eten.
Zo nu en dan kan niet veel kwaad
Toch hoef je dit ongezonde voedsel niet koste wat kost te vermijden. Eens een patatje of pizza op zijn tijd is niet een probleem. Maar zorg dat het met mate is en dat er een gezonde balans is met wel gezond voedsel. Juist op die manier kan je ook gemakkelijker genieten van het ongezonde eten. Eet je het regelmatig of zelfs dagelijks, dan wordt het al snel gewoon. Op die manier wordt het risico op hart- en vaatziekten een stuk groter. En er zijn steeds meer aanwijzingen dat typisch westerse ziektes, zoals kanker en herseninfarcten ook te wijten zijn aan slechte voeding.
Kinderen
Wees extra op je hoede met kinderen. Omdat zij nog opgroeien, is gezonde voeding erg belangrijk. Hun lichamen moeten zich nog vormen en daar zijn gezonde voedingsstoffen voor nodig. Daarbij zien kinderen zelf meestal niet het belang van gezond voedsel en vinden ze de minder gezonde zaken juist extra lekker. Als ouder wil je kind graag laten genieten en kan je zomaar teveel of te vaak slecht eten serveren. Vooral omdat het vaak ook gemakkelijker is klaar te maken.
Daarnaast is het ook juist belangrijk dat kinderen leren eten. Gezond voedsel leren waarderen en de vertrouwd raken met de verschillende smaken die er zijn. Hierdoor zullen ze zelf ook gemakkelijker een goed eetpatroon ontwikkelen. Door te vaak slechte zaken voor te schotelen, kan dat gemakkelijk ondermijnd worden. Om nog maar niet te spreken van de problemen die overgewicht op jonge leeftijd met zich mee brengt.
Lees verder