Zijn mosselen gezond?
Mosselen zijn een lekkernij in de Nederlandse samenleving, ze komen daardoor regelmatig op tafel. De zilte, zoete smaak wordt door velen erg lekker gevonden. Toch kleven er nadelen bij het eten van mosselen, wat zijn deze nadelen? En zijn er eigenlijk wel voordelen voor je gezondheid als je mosselen eet?
Voedingswaarde
Het vlees van twintig mosselen bevat ongeveer 292 calorieën, hiervan is een groot gedeelte eiwit, namelijk 40,5 gram. Verder beschikken twintig mosselen over 7,6 gram vet, waarvan 1,4 gram verzadigd.
Selenium en mangaan
Mosselen hebben een goede hoeveelheid aan mineralen. Twintig gestoomde mosselen bevatten wel 152,3 mg aan selenium en 11,6 mg aan mangaan. Dit zorgt ervoor dat je voor deze mineralen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid al bereikt hebt. Het vele mangaan in mosselen helpt het lichaam om de geslachtshormonen te synthetiseren en regelt bovendien de bloeddruk, de suikerspiegel en de bloedstolling. Het selenium onderhoudt het immuunsysteem en fungeert als een antioxidant om cellulaire schade te bestrijden.
Vitamine B12 en C
Het toevoegen van mosselen aan je dieet zorgt ervoor dat je goede vitaminen binnenkrijgt, met name de vitaminen B12 en C. Vitamine B12 zorgt voor een stabieler humeur en speelt een rol in de communicatie van het zenuwstelsel. Bovendien helpt vitamine B12 het lichaam zodat het goed gebruik kan maken van ijzer. De vitamine C in mosselen helpt het versterken van de ligamenten en de pezen. Verder helpt vitamine C het gebit gezond te houden. Twintig mosselen zorgen voor 23,1 mg vitamine C, dit is ongeveer 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Twintig mosselen bevatten 40,8 mg vitamine B12 en zorgen daarmee meteen voor de volledige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine.
Pas op voor natrium en cholesterol
Mosselen beschikken over veel natrium (natrium is een onderdeel van zout). Dus moeten ze met mate gegeten worden. Twintig mosselen beschikken over 627 mg aan natrium en dat is meteen 42% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Als je van plan bent om mosselen te eten is het verstandig dat je die dag denkt om de hoeveelheid natrium die je uit andere producten haalt. Het is daarom niet verstandig om die dag fast food te consumeren. Het cholesterol in mosselen is 95 mg of 32% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Als je gevoelig voor cholesterol bent, zijn mosselen wellicht niet een goede keuze.
Allergisch voor mosselen?
Een allergie voor mosselen valt onder de schaal- en schelpdierenallergie. Dit is een veelvoorkomende vorm van voedselallergie. Een voedselallergie is een vorm van voedselovergevoeligheid. Bij schaal- en schelpdierenallergie reageert het lichaam op de eiwitten die hierin voorkomen. Een kleine hoeveelheid van het eiwit kan dan al een reactie uitlokken. Een reactie kan ernstig en in uitzonderlijke gevallen zelfs levensbedreigend zijn.
Je kunt ook intolerant voor mosselen zijn, dit betekent dat je geen allergische reactie krijgt, maar het zorgt er wel voor dat je er niet lekker van wordt. Het is dan beter voor je om mosselen te vermijden.
Norovirus?
Als je rauwe mosselen eet heb je kans dat je het norovirus oploopt. Hiervan kan je een voedselinfectie krijgen. Het norovirus zorgt voor opkomende misselijkheid, braken en diarree. Klachten beginnen tussen de 15 en 48 uur nadat iemand het virus binnenkrijgt. Ook koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp komen voor. Ongeveer 45% van de mensen die besmet is met het norovirus krijgt buikklachten. De andere 55% heeft er geen last van. Maar zij kunnen het virus wel overdragen. Om dit virus te vermijden is het verstandig om mosselen goed te verhitten.
Kwik in mosselen?
Mosselen zijn laag in methylkwik, je hoeft jezelf dus niet bang te maken dat je hier teveel van binnenkrijgt.
Lees verder