Is gerookte zalm gezond?

Is gerookte zalm gezond? Zalm staat er over het algemeen bekend om dat het gezond is. Het heeft een goede voedingswaarde. Gerookte zalm bevat onder andere veel eiwitten en gezonde vetten, toch is zalm in verschillende soorten beschikbaar. Eén van deze soorten is de gerookte zalm. Is de gerookte zalm eigenlijk wel zo gezond?

Nadelen

Verontreinigde oceanen

De oceanen zijn tegenwoordig sterk verontreinigd. Vis uit de oceaan kan zware metalen bevatten en reststoffen uit plastic. Kweekvis kan daarnaast antibiotica, chemische kleurstoffen en hormonen bevatten. Dit alles is niet erg goed voor je lichaam.

Veel natrium

Gerookte zalm beschikt over veel natrium. Een hoge inname van natrium kan ervoor zorgen dat je bloeddruk in de war komt. Dit kan ervoor zorgen dat je risico om een hartaanval te krijgen stijgt, dit kan helemaal gebeuren wanneer je hypertensie, suikerziekte of een chronische nierziekte hebt.

Chemicaliën

Je inname van polycyclische aromatische koolwaterstoffen gebeurt wanneer hout of kool is gebruikt voor het roken van de zalm. Hoe warmer het hout of de kool, des te meer polycyclische aromatische koolwaterstoffen er gecreëerd worden. Dit zijn chemicaliën die ervoor kunnen zorgen dat het risico dat je kanker krijgt stijgt.

Slechte bacteriën

Gerookte zalm kan pathologische bacteriën hebben, deze kunnen het risico verhogen om een potentieel fatale infectie te krijgen.
Gerookte zalm kan ook beschikken over listeria monocytogenes, dit kan voor de ziekte listeriose zorgen. De meeste gezonde mensen hebben geen last van deze voedselvergiftiging. Het wordt daarom ook als veilig gezien om te eten. Maar mensen met een verslechterd immuun systeem, zwangere vrouwen, ouderen en zuigelingen hebben een erg hoog sterftecijfer aan listeriose. Gekookte zalm heeft minder risico’s om over deze bacterie te beschikken, maar het wordt niet geadviseerd om dit te eten als je in één van de vorig beschreven groepen valt.

Voordelen

In gerookte zalm zit veel eiwit. Eiwit zorgt ervoor dat je spieren sterk en gezond blijven. Wanneer je niet genoeg eiwit binnenkrijgt begint je lichaam spierweefsel af te breken. In gerookte zalm zit ook veel vet, maar wel de goede vetten. De meeste vetten uit gerookte zalm zijn enkelvoudig en meervoudige onverzadigde vetten. Ook zitten er gezonde mineralen in, waaronder ijzer. IJzer is noodzakelijk om iedere dag gezond door te komen. Het zorgt er namelijk voor dat de je weefsels worden voorzien van zuurstof wat de stofwisseling helpt. Het te weinig binnenkrijgen van ijzer zorgt voor een vermoeide en verhoogde hartslag.

Conclusie

Ondanks de goede voedingswaarde van gerookte zalm wegen de negatieve zaken zwaarder. Vooral het feit dat gerookte zalm antibiotica, chemische kleurstoffen en over chemicaliën, die ziektes kunnen veroorzaken, beschikt. Welke zalm kan je dan wel eten? De gezondste zalm is de wilde zalm uit Alaska, dit omdat het leeft in één van de schoonste oceanen ter wereld met gezonde voeding. Deze zalm is echter niet op veel plaatsen te koop, in de gewone supermarkt zal je het niet tegenkomen. Het is wel te koop in biologische supermarkten als Ekoplaza.

Lees verder

© 2014 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mag je gerookte zalm eten tijdens de zwangerschap?Mag je gerookte zalm eten tijdens de zwangerschap?Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap. Dat is een vraag waar veel zwangere vrouwen keer op keer mee worste…
Zwanger en gerookte zalmZwanger en gerookte zalmVeel zwangere vrouwen mijden gerookte zalm omdat dit product gevaarlijk zou kunnen zijn voor het ongeboren kind. Dit adv…
Heerlijke zalmreceptenZalm is langzaam maar zeker voldoende ingeburgerd dat we het thuis en in het restaurant regelmatig bestellen. Het is vee…
Zalmsoep of zalm in de soep!Zalmsoep of zalm in de soep!Zalm is een veel gegeten vissoort en zacht van smaak. We beleggen er toastjes mee, eten het als voor- of hoofdgerecht of…

Het nut van voedingsvezelsVroeger werden voedingsvezels beschouwd als bijproducten van voedingsmiddelen die voor ons lichaam geen enkel nut hadden…
Vitamine C: Waarom, waarin en hoeveelVitamine C: Waarom, waarin en hoeveelWanneer de koude maanden weer hun intrede hebben gedaan, lijkt de behoefte aan vitamine C groter dan ooit. Geadviseerd w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.livestrong.com/article/460651-the-risks-of-eating-smoked-salmon/
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=dailytip&dbid=320
  • http://www.ingevanhaselen.nl/voeding/zijn-sushi-gerookte-zalm-en-gestoomde-makreel-gezond/
  • http://www.ninefornews.nl/alles-wat-je-liever-niet-wilde-weten-de-zalm-op-je-bord/
Freshprince (112 artikelen)
Laatste update: 30-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.