Vitamine C: Waarom, waarin en hoeveel

Vitamine C: Waarom, waarin en hoeveel Wanneer de koude maanden weer hun intrede hebben gedaan, lijkt de behoefte aan vitamine C groter dan ooit. Geadviseerd wordt om al vitamine C bij te slikken op het moment dat de ‘R’ in de maand zit, van september t/m april. Maar ook in de andere maanden is vitamine C van onschatbare waarde om fit en gezond te blijven. Met de juiste voeding, hoeveelheden en supplementen voorkom en verhelp jij veel kwaaltjes en ziekten.

Waarom is vitamine C zo belangrijk?

Voor de vorming van collageen speelt vitamine C een belangrijke rol. Collageen is een soort bindweefsel dat zorgt voor een goede wondgenezing. Maar ook voor het beschermen en repareren van tanden, botten en kraakbeen is collageen van groot belang. Collageen zorgt voor een optimale opname van ijzer uit voeding en helpt bij de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. Wanneer je een tekort aan vitamine C hebt, verhoogt dit de gevoeligheid voor infecties. Je krijgt snel een vermoeid gevoel omdat je weerstand achteruit gaat.

Producten waar vitamine C in zit

Alle planten en dieren maken hun eigen vitamine C aan. Samen met de cavia en de mensapen zijn mensen hierop een uitzondering. Wij zullen onze vitamine C moeten halen uit de voeding die wij innemen. Vitamine C zit voornamelijk in veel soorten fruit, met name citrusvruchten staan hierom bekend. Maar ook in aardbeien, kiwi’s, verschillende soorten bessen en frambozen zitten vol met dit gezonde goedje. Naast fruit kun je het ook vinden in koolgroenten, paprika’s en aardappelen. Minder voor de hand liggend zijn kruiden, zo zit er in een eetlepel chilipoeder al ruim 5 mg vitamine C. Ook in mosterdzaadjes, peterselie, saffraan en kruidnagel vind je een aanzienlijke hoeveelheid.

Hoeveel vitamine C moet je innemen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor volwassenen is tussen de 75 en 110 mg. Bij sommige groepen wordt aangeraden om meer in te nemen, denk hierbij aan vrouwen die borstvoeding geven, zwangere vrouwen, rokers maar ook topsporters. Behoor je niet tot één van deze groepen (of een andere groep waarbij de aangeraden hoeveelheid meer mag zijn), dan heeft het geen zin om meer in te nemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine C lost zich namelijk op in water, wanneer wij meer innemen dan we nodig zijn wordt dit dus niet opgeslagen maar verlaat het ons lichaam via urine. Belangrijk is dus ook dat je iedere dag de minimale hoeveelheid inneemt. Wanneer je verkouden bent helpt extra vitamine C je er wel sneller vanaf te raken en de symptomen wat draaglijker te maken. Tijdens de koudere wintermaanden kun je dus wel gerust wat meer innemen.

Een tekort aan vitamine C

Wanneer je te weinig vitamines met je voeding binnenkrijgt kan er een tekort aan vitamine C ontstaan. Met name mensen die weinig groenten en fruit nemen kunnen hier last van krijgen. Een afwisselende voeding is dus erg belangrijk. Vitamine C wordt ook wel het ascorbinezuur genoemd.

Vitamine C is goed voor:

 • Gezonde botten en tanden
 • Gezonde bloedvaten
 • Het versterken en het houden van een gezonde weerstand
 • Je ijzeropname
 • Het helpt je lichaam om zich te beschermen tegen antioxidanten, welke o.a. verantwoordelijk zijn voor veroudering

Ascorbinezuur betekent letterlijk 'tegen scheurbuik', één van de meest gekende ziektes uit de geschiedenis, waar vooral zeelieden van de VOC mee te maken kregen. Bij een langdurig tekort aan vitamine C, kan er ook nu nog steeds scheurbuik ontstaan.

Klachten en symptomen bij tekort aan vitamine C

 • Ontsteking van het tandvlees (ook wel gingivitis genoemd)
 • Bloedend tandvlees en loszittende tanden
 • Het verzwakt je tandglazuur
 • Een droge, schilferige, rode en ruwe huid
 • Je haar wordt droog en je zult een toename van gespleten haarpunten ervaren
 • Wonden zullen trager en slecht genezen
 • Je krijgt gemakkelijk blauwe plekken en bloedneuzen
 • Sneller last van gezwollen en pijnlijke gewrichten
 • Een verminderde weerstand
 • Slechtere genezing en bestrijding van infecties
 • Hartklachten
 • Je voelt je slap, moe en bent sneller prikkelbaar
 • Sommige mensen ervaren gewichtstoename door het ontstaan een vertraagde stofwisseling

Supplementen met vitamine C

Wanneer je aangeraden wordt om extra vitamine C in te nemen, kun je ervoor kiezen een supplement in te nemen. Meestal is dit in pil vorm, maar je kan er ook voor kiezen om bruistabletten te nemen. Voor het beste advies kun je het best even langs een drogisterij of apotheek. Zij kunnen je alle vormen en mogelijkheden om vitamine C in te nemen laten zien en weten ook wat het best past bij je levensstijl en voorkeur.

Wist je dat

 • In de 18de eeuw het belang van vitamine C werd ontdekt. De zeemansziekte scheurbuik werd veroorzaakt door een tekort aan vitamine C. De zeemanslieden zaten vaak maanden op zee, zonder verse groenten en fruit.
 • Bij het stomen of blancheren van je groenten gaat tot wel 35% van de vitamine C verloren. Het beste kun je groenten in een snelkookpan of microgolfoven koken. Het verlies is dan een stuk beperkter.
 • Een rode paprika bevat tot drie keer zoveel vitamine C als een sinaasappel.
 • Vitamine C is enorm goed voor je huid, het maakt je huid niet alleen een stuk strakker door de aanmaak van bindweefsel, maar het zorgt er ook voor dat je minder snel verbrand door de zon.
 • Voldoende inname van vitamine C vermindert de kans op een hartaanval.

Lees verder

© 2014 - 2024 Lica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine D: belangrijk voor calciumopname en de bottenVitamine D: belangrijk voor calciumopname en de bottenVitamine D is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij onder andere de calciumstofwisseling en botvorming. Vitami…
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…
Vitamines en mineralen; Vitamine KVitamines en mineralen; Vitamine KDe belangrijkste functie van vitamine K is de bloedstolling. Baby’s krijgen de eerste drie maanden vitamine K, daarna is…

Is gerookte zalm gezond?Is gerookte zalm gezond?Zalm staat er over het algemeen bekend om dat het gezond is. Het heeft een goede voedingswaarde. Gerookte zalm bevat ond…
Bronnen en referenties
 • http://www.degezondheidswinkel.be/blog/vitamine-c-kan-het-risico-op-een-hartaanval-verminderen
Lica (38 artikelen)
Laatste update: 11-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.