Vitamine D: Waarom, waarin en hoeveel

Vitamine D: Waarom, waarin en hoeveel Zoals de meeste mensen wel weten is vitamine D goed voor sterke botten en een goed gebit. Echter speelt vitamine D ook een grote rol in het voorkomen van veel ziekten. Steeds meer wetenschappelijke studies wijzen bijvoorbeeld in de richting van Kanker. Om voldoende vitamine D binnen te krijgen is het dan ook van belang om te weten in welke producten het zit. Maar wat doe je als je een tekort aan vitamine D hebt? En wat zijn de symptomen en klachten bij een tekort aan vitamine D?

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Zoals aangegeven speelt vitamine D een grote rol in het voorkomen van tal van ziekten. Denk hierbij aan (darm)kanker, diabetes, depressie, hart- en vaatziekten en Multiple Scelerose (MS). Vitamine D krijg je o.a. door het zonlicht (ook wel het zonlicht vitamine genoemd), echter hebben veel mensen zonder dat ze het weten een tekort aan vitamine D. Dit zorgt voor een verminderde weerstand en vergroot de kans aanzienlijk op bijvoorbeeld eerder genoemde ziekten. Bovendien zorgt vitamine D ervoor dat Calcium goed wordt opgenomen door ons lichaam. Ook verdwijnt hierdoor de Calcium minder snel uit onze botten, wat vooral op oudere leeftijd helpt om botfracturen te voorkomen.

Producten waar vitamine D in zit

Vitamine D zit slechts in kleine hoeveelheden in voeding, al zijn er een aantal uitzonderingen. Zo zul je veel vitamine D vinden in vette vis (haring, makreel, sardines, wilde zalm), halvarine, levertraan en bak- en braadproducten. Ook in eidooiers, vissenolielevers en paddenstoelen kun je vitamine D vinden.

Hoeveel vitamine D moet je innemen

Per dag heeft een mens tussen de vijf en tien microgram vitamine D nodig. Zestigplussers, jonge kinderen en vrouwen na hun menopauze wordt geadviseerd tien of meer microgram vitamine D in te nemen.

Een tekort aan vitamine D

Met name bij mensen die weinig buiten komen, mensen met een donkere huidskleur (pigment zorgt er namelijk voor dat je huid minder goed vitamine D kan aanmaken) en ouderen komt een tekort aan vitamine D veel voor. Dit komt mede doordat de zon invloed heeft op het vormen van vitamine D. Bij het ouder worden, wordt de huid ook dunner, daardoor wordt het vermogen om vitamine D te produceren een stuk verkleind. Het is onmogelijk om via voeding voldoende vitamine D binnen te krijgen, mensen die dus weinig zonlicht zien (denk hierbij ook aan gesluierde vrouwen) krijgen automatisch te maken met een tekort van dit goedje. Een extra risico geldt ook voor mensen met nierproblemen of nierfalen, omdat de nieren op deze manier niet voldoende vitamine D uit de voeding kunnen halen.

Ondanks dat je niet voldoende vitamine D binnen kan krijgen door middel van voedsel, is het toch heel belangrijk voeding binnen te krijgen waarin dit zit. Mensen die allergisch zijn voor melk, maar ook vegetariërs lopen een verhoogt risico om een tekort op te lopen.

Symptomen en klachten bij een tekort aan vitamine D

 • Een groot tekort aan vitamine D kan leiden tot zwakker botten
 • Pijn in de botten en zwakke spieren
 • Alzheimer of geheugenproblemen bij volwassenen
 • Kanker
 • Astma (met name bij kinderen)

Overdosis vitamine D

Een langdurige overdosis van vitamine D, kan gevaarlijke gevolgen hebben. Je hebt een veel grotere kans op aderverkalking, maar ook hart- en vaatziekten zullen sneller om de hoek komen kijken. Zorg er dan ook voor dat je nooit meer dan 20 microgram per dag gebruikt. Echter kun je nooit een overdosis vitamine D krijgen door te lang in de zon te zitten, omdat je lichaam bij voldoende vitamine D automatisch stopt om nieuwe aan te maken. Een overdosis is dan ook alleen mogelijk bij het innemen van supplementen.

Supplementen met vitamine D

Mensen met een tekort aan vitamine D kunnen ervoor kiezen om supplementen in te nemen. Raadpleeg hiervoor wel altijd eerst een apotheker of arts. Een teveel aan vitamine D kan, zoals hierboven beschreven, ernstige gevolgen hebben.
Jonge kinderen krijgen wel vaak extra vitamine D toegeschreven. Dit komt omdat ze uit enkel melk onvoldoende van dit goedje kunnen halen. Er wordt dan ook geadviseerd om veel naar buiten te gaan met kinderen. Voor kinderen kun je kauwbare of oplosbare vitamine D kopen in iedere apotheek en tevens ook in de meeste drogisterijen. Ook voor volwassen zijn deze te koop in pil of vloeibare vorm.

Wist je dat

 • Een tekort aan vitamine D de oorzaak kan zijn van een depressie?
 • Je nooit voldoende vitamine D uit voeding kan halen (ofwel moet je 1,5 kg margarine of boter per dag eten)?
 • Borstvoeding niet voldoende vitamine D voor je kindje bevat?
 • Maar te hoge concentraties vitamine D kan zorgen voor misselijkheid, dorst, vermindering van eetlust, overgeven of spierpijn bij je baby?
 • Je met een simpele bloedtest bij je dokter kun je kijken of jouw vitamine D gehalte goed is?
 • Mensen die in het Noordelijk gebied wonen een grotere kans op een tekort hebben dan mensen die in het Zuidelijke gebied wonen (het zit hem in het verschil van het aantal zonuren)?
© 2015 - 2020 Lica, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Vitamines en mineralen; Vitamine KVitamines en mineralen; Vitamine KDe belangrijkste functie van vitamine K is de bloedstolling. Baby’s krijgen de eerste drie maanden vitamine K, daarna is…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…
Symptomen Vitamine B12 tekortSymptomen Vitamine B12 tekortWat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort? Vitamines spelen een belangrijke rol in onze leven. Welke vitamine pr…
Herken en voorkom een vitamine B12-tekortHerken en voorkom een vitamine B12-tekortEen vitamine B12-tekort komt vrij regelmatig voor. Vaak hebben mensen vage klachten waarmee een dokter of arts in de eer…

5 tips om je eetpatroon te verbeteren5 tips om je eetpatroon te verbeterenDe meeste mensen hebben er wel eens over nagedacht: het veranderen van je eetpatroon. Veel mensen willen gezonder en gev…
Is Brinta gezond?Is Brinta gezond?Is Brinta gezond? Ja, Brinta heeft meerdere gezondheidsvoordelen. Brinta is onder andere goed voor de spijsvertering, de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Leftover bacon, Openclipart
 • http://www.degezondheidswinkel.be/blog/vitamine-d-voedingsbronnen

Reageer op het artikel "Vitamine D: Waarom, waarin en hoeveel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lica
Gepubliceerd: 02-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!