Weerstand, wat is het en hoe verhoog je het?
Om ziektekiemen buiten te houden, beschermt onze huid ons. Echter door de vele bedreigingen van virussen, bacteriën, parasieten en schimmels, lukt het ze geregeld toch in ons lichaam te raken. Omdat we ook nog een biologisch afweersysteem hebben, worden we lang niet altijd ziek van al deze indringers. Echter wanneer we dit natuurlijke afweersysteem niet zouden hebben, zouden we constant ziek zijn. Mensen met een verminderde weerstand, zijn dan ook vatbaarder voor een virus of griepje. Gelukkig zijn er volop tips en trucs om je weerstand te verhogen.
Hoe werkt onze natuurlijke weerstand?
Doordat onze huid de meeste ziektekiemen van buitenaf al tegenhoudt, behoort de huid ook tot onze weerstand. Een gezonde huid zal namelijk veel meer ziektekiemen weten te weren dan een huid met wonden, ontstekingen en andere kwaaltjes. De ziektekiemen die toch langs de huid weten te raken zullen eerst nog het gevecht met ons intern afweersysteem aan moeten gaan. Dit afweersysteem zorgt voor de productie van witte bloedcellen, die in ons hele lichaam zweven om op zoek te gaan naar ziektekiemen. Wanneer ze deze gevonden hebben zullen ze de ziektekiemen doden en opruimen. Het is een waar beschermingsmechanisme die 24 uur per dag werkt, maar vrijwel onopgemerkt blijft. Toch kan dit door een vrij luguber voorbeeld heel duidelijk worden gemaakt. Wanneer mensen sterven, zie je al binnen enkele uren dat er allerlei indringers binnen zijn geraakt. Dit komt onder andere doordat je beschermingsmechanisme niet meer werkt, je huid, de eerste hindernis voor indringers van buitenaf zal iedere indringer eenvoudig naar binnen laten. De aftakeling van het lichaam is dan ook al snel zichtbaar.
Wanneer ben je extra gevoelig voor een lagere weerstand?
Voornamelijk mensen met een ongezonde levensstijl zullen snel een lagere weerstand krijgen en sneller ziek worden of een verkoudheid oplopen. Dat komt omdat het immuunsysteem nu niet alleen ziektekiemen moet uitschakelen, maar zich ook bezig houdt met alle ongezonde eigenschappen van deze persoon. Iemand die rookt heeft bijvoorbeeld een veel lagere afweer, omdat de trilhaartjes die in de luchtwegen zitten en ons beschermen tegen ziektekiemen onder de teer en roet zitten. Ze kunnen hun werk hierdoor niet meer goed uitvoeren en er zullen tal van bacteriën en virussen naar binnen dringen.
Ook kinderen zijn een stuk gevoeliger voor alle indringers van buitenaf dan een volwassene. Een kind wordt gemiddeld wel zes tot tien keer per jaar verkouden. Dit komt met name omdat het afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld is, waardoor ze dus een stuk vatbaarder zijn voor infecties van luchtwegen en de tal van indringers van buitenaf. Veel ziektekiemen zijn erg besmettelijk, bij een verkoudheid geldt dat ook. Kinderen hebben fysiek veel contact met elkaar en zullen elkaar hierdoor sneller aansteken. Toch is het niet erg dat kinderen vaker verkouden zijn, integendeel, deze onschuldige ‘ziekte’ zorgt er immers voor dat kinderen een sterk immuunsysteem opbouwen en in de toekomst minder vatbaar zijn voor deze ziektekiemen.
Net als kinderen hebben ook ouderen vaak een lagere weerstand. Grof gezegd gaan alle functies en organen van het oudere lichaam een steeds mindere werking hebben. Ook het afweersysteem valt hieronder, wat er dus voor zorgt dat steeds meer bacteriën, ziektekiemen en virussen hun lichaam kunnen binnen raken.
Wat kun je doen om je weerstand te versterken?
Er zijn tal van mogelijkheden om je weerstand te versterken en meestal zijn deze vrij voor de hand liggend. Voor iedereen is het mogelijk om met een paar eenvoudige stappen zijn weerstand te verhogen en zich beter te kunnen wapenen tegen alle indringers van buitenaf.
- Zorg dat je voldoende water drinkt
- Eet gezond, zorg dat je alle nodige vitaminen, mineralen en bouwstoffen binnenkrijgt
- Zorg ervoor dat je het huis goed ventileert
- Beweeg regelmatig in de buitenlucht
- Vermijd stress situaties
- Rook en drink niet of matig
- Zorg voor een goede nachtrust (slaap en rust voldoende)
- Denk aan je zelf, een ‘me-momentje’ kan wonderen doen.
Wat kun je doen als je toch een verkoudheid hebt te pakken?
Wanneer je ondanks een sterke weerstand verkouden bent geworden, zijn er toch ziektekiemen binnen gekomen. Ze zijn dan ook erg besmettelijk en wanneer iemand even niest of je hand pakt, kun je deze verkoudheid al overnemen. Helaas is er geen medicatie tegen een verkoudheid, wel kan je een verkoudheid sneller laten genezen of de symptomen verlichten. Voor zowel volwassenen als kinderen kun je het best paracetamol nemen. Als volwassene kan ibuprofen ook goed helpen. Wanneer je vooral last hebt van een neusverkoudheid, spoel je neus dan geregeld met fysiologisch water. Werkt dit niet, raadpleeg dan je arts om eventueel speciale neusdruppels voor te laten schrijven.