Omgaan met depressie

Een depressie is een veelvoorkomend psychologische ziekte. Een depressie is een unipolaire stoornis (één emotionele richting) en valt onder de categorie stemmingsstoornissen. Het is een nare ziekte om te hebben, maar vaak wordt vergeten dat het ook heel vervelend is voor de naasten. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je het beste kan omgaan met iemand die een depressie heeft. Het is zowel belangrijk voor de persoon die een depressie heeft, als voor de naasten. Hoe ga je dus om met iemand die een depressie heeft en wat houdt een depressie nou eigenlijk in?

Typen unipolaire stoornissen

Er zijn twee typen unipolaire stoornissen, namelijk depressie en dysthyme stoornis. Deze twee stoornissen zorgen ervoor dat de persoon in een negatieve neerwaartse emotionele staat komt. Het verschil tussen deze twee stoornissen is dat bij een dysthyme stoornis de depressie in mindere mate voor komt, maar wel over een langere periode aanwezig is. Er moet dan gedacht worden aan meerdere jaren. Bij een depressie is de negatieve emotionele staat vaak hevig, maar duurt een paar maanden.

Bijzondere vormen van depressie die niet onderverdeeld worden als een unieke unipolaire stoornis, zijn:
 • Postnatale depressie: waarbij een pas bevallen vrouw depressief wordt.
 • Winterdepressie: waarbij iemand voordat de winter begint depressief wordt en na de winter weer helemaal opknapt. Als dit twee jaar achter elkaar terug komt, is er sprake van een winterdepressie.

Een depressieve episode heeft de volgende kenmerken

 1. Depressieve stemming
 2. Minder plezier in dagelijkse activiteiten. Zelfs activiteiten die vroeger wel leuk gevonden werden
 3. Gewichtstoename of afname zonder dat ze daarmee bezig zijn
 4. Slapeloosheid of juist veel slapen
 5. Heel opgewonden of onrustig of juist vertraging van bewegingsreacties
 6. Moe en verlies van energie
 7. Gevoelens van waardeloosheid of schuldgevoelens
 8. Verminderde concentratie, vermogen om na te denken of besluitvaardigheid
 9. Steeds terug komende gedachten aan de dood of zelfdoding

Vijf van de negen symptomen moeten voorkomen, waarvan één of twee in ieder geval voor moeten komen om de diagnose depressieve episode te kunnen vaststellen.

Prevalentie en duur van depressies

Hoe vaak komt het voor in Nederland? 13,1% bij mannen en 24,3% bij vrouwen krijgt ooit een depressie. De duur van een depressie verschilt per keer. 50% van de depressies duurt minder dan 3 maanden. 20% duurt langer dan twee jaar. Het is dus moeilijk om aan te geven hoelang een depressie duurt aangezien het bij iedereen anders is. Iemand die al eerder een depressie heeft gehad, krijgt vaak een nieuwe depressie (60% kans). De kans is ook groot dat de depressie in ernstigere mate terug komt. De depressie zal dan ook langer aanhouden door de hevigere symptomen.

Zorgen voor iemand met een depressie

Om zo goed mogelijk om te gaan met iemand die een depressie heeft, is het belangrijk rekening te houden met de communicatie en omgang.

 • Verzamel informatie over depressies. Zo krijg je een idee wat er in de persoon omgaat en kan je daar beter op reageren.
 • Toon begrip en geduld. Probeer een luisterend oor te zijn en laat hem of haar praten over wat er aan de hand is.
 • Wees troostend en toon genegenheid. Iemand die depressief is heeft behoefte nodig aan zorgzaamheid zodat er zo min mogelijk druk op die persoon staat.
 • Geef onvoorwaardelijke liefde. Blijf zeggen dat je van de persoon houdt.
 • Reageer positief. Geef complimentjes als hij of zij iets positiefs doet.
 • Geef geen onnodig advies. Dit kan alleen maar leiden tot irritaties ook al zijn ze goed bedoelt.
 • Probeer niet te kritisch, veroordelend of afkeurend te reageren. Zaken die anders lopen dan gepland werken moet niet negatief op gereageerd worden aangezien iemand die depressief is al genoeg gevoelens van waardeloosheid en zelfkritiek ervaart.
 • Hou je eigen problemen voor je. Zorg ervoor dat je eigen problemen over machteloosheid of andere problemen niet bespreekt met het depressieve familielid.
 • Motiveer de ander om hulp te zoeken. aangezien het praten met een deskundige prettig en belangrijk.
 • Onderneem samen dingen die voor ontspanning en afleiding zorgen.
 • Wees bedacht op suïcidale gedachten. Probeer er wel over te praten.

Zorg voor jezelf

Het is niet altijd makkelijk om te zorgen voor iemand met een depressie. Om de zorg te kunnen blijven volhouden, is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen.

 • Probeer de negatieve gedachten en sombere stemming niet over te nemen.
 • Zorg ervoor dat je niet overbelast raakt. Roep op tijd de hulp in van anderen.
 • Neem voldoende ontspanning.
 • Onderhoud voldoende sociale contacten.
 • Probeer rekening te houden met de eigen beperkingen.
 • Aanvaard de eigen gevoelens van machteloosheid en boosheid omwille van de situatie. Praat erover met een vertrouwenspersoon of desnoods met de betrokkene zelf.
 • Blijf bewust van de eigen beperkingen. Je kan niet blijven 'geven'.
© 2014 - 2024 Collindees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie: wat is depressiviteit?Depressiviteit is moeilijk te definiëren. Het wordt ook wel de ‘psychische verkoudheid’ genoemd, omdat zoveel mensen er…
Depressie: wat zijn de symptomenDepressie is meer dan de mentale ziekte die speelt met emoties en de depressieve persoon een permanent gevoel van ongelu…
Verschillende soorten depressiesVerschillende soorten depressiesEen depressieve periode is in het alledaagse spraakgebruik een vrij normale gemoedstoestand. Waarin bedroefdheid, pessim…

Manische depressieManisch depressieve stoornis is een stemmingsstoornis. Tegenwoordig is de naam manisch depressief vervangen door bipolai…
Weerstand, wat is het en hoe verhoog je het?Weerstand, wat is het en hoe verhoog je het?Om ziektekiemen buiten te houden, beschermt onze huid ons. Echter door de vele bedreigingen van virussen, bacteriën, par…
Bronnen en referenties
 • Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin , dokter Michiel Callens, uitgeverij Lannoo, 2009
Collindees (7 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.