Gaat vermoeidheid na borstkanker ooit weer helemaal weg

Gaat vermoeidheid na borstkanker ooit weer weg. Menig vrouw (en man) die geconfronteerd is met de ziekte en vooral de behandelingen zal zich dat afvragen. Want vooral de chemo hakt er vaak enorm in. Maar ook het bestralen en hormoontherapie kunnen zo hun sporen nalaten. Wanneer wordt die vermoeidheid na borstkanker weer minder en verdwijnt hij helemaal? En wat veroorzaakt die vermoeidheid na borstkanker?

Chronische vermoeidheid na borstkanker

Chronische vermoeidheid is iets dat veel voorkomt bij vrouwen die borstkanker hebben gehad (ook bij andere soorten kanker overigens). Dit heeft vaak te maken met een combinatie van zaken, maar vooral de chemotherapie hakt er bij de meeste patiënten enorm in. Het lijf heeft in de periode van chemo zo’n stop gemaakt, dat dit jaren later nog voelbaar is. Want niet alleen de verkeerde cellen werden afgeremd en gestopt, ook de goede cellen. Het lijf heeft een enorme opdonder gehad. Veel mensen voelen dat al tijdens de kuren zelf, waarbij ze soms maar een paar meter kunnen lopen. Maar dat de gevolgen op de langere termijn ook blijvend zijn, realiseren patiënten zich vaak niet. Daar komt nog bij dat ook de geestelijke gevolgen vaak blijvend zijn. De meeste kankerpatiënten zullen zich blijven afvragen of de ziekte terug komt.

Bestraling zorgt voor moeheid

Toch komt die vermoeidheid niet alleen van de chemo. Het heeft ook met de andere behandelingen te maken. Van bestralingen krijgen mensen vaak ook vermoeidheidsklachten. Een operatie, is ook niet bepaald bevorderlijk voor het lijf en hormoontherapie (dat hoeft niet iedereen) jaagt mensen de overgang in. Ook dit zorgt er vaak voor dat iemand nog vermoeider is dan voorheen. Want die versnelde overgang gaat gepaard met hevige opvliegers, stemmingswisselingen en vaak met slecht slapen. Wie z’n rust dan in de nacht niet krijgt, is nog vermoeider dan alleen van de behandelingen.

Chronische zenuwpijn en oedeem

Daar komt nog bij dat een deel van de vrouwen ook nog eens lijdt aan bijkomende zaken als chronische zenuwpijn van de operatie en lymfeoedeem omdat hun lymfeklieren zijn weggenomen. Iemand die altijd pijn heeft, voelt zich sowieso vermoeider. Ook lymfeoedeem zorgt voor een zwaar en pijnlijk gevoel en soms zelfs voor een heel dikke arm. Ook een geopereerde borst kan pijnklachten geven en ook daar kan oedeem ontstaan. Al met al redelijk veel oorzaken dus die de vermoeidheid kunnen veroorzaken.

Vergeetachtigheid

Door de chemo hebben veel patiënten ook last van geheugenverlies. Dat is een akelige bijkomstigheid, omdat het maakt dat alledaagse zaken opeens heel moeizaam verlopen. Het kan helpen om dan maar alles op te tekenen, maar het vergeten van namen, tijden, gebeurtenissen en zaken die gedaan moeten worden, vreten energie.

Weer aan het werk na kanker

Wie na verloop van tijd weer aan het werk wordt gestuurd na alle behandelingen, kan merken dat een dag eigenlijk veel te lang duurt. De vermoeidheid na kanker is er eentje die ook plotseling kan ontstaan: het ene moment zit je nog fris en fruitig te werken, het andere moment kun je werkelijk niets meer. Alsof alle zuurstof uit je weg is geblazen. Vaak helpt dan alleen maar om wat rust te pakken. In een werksituatie is dat echter moeilijk. Gespecialiseerde coaches kunnen overigens wel helpen om daarin een goede balans te vinden en om te kijken naar welke dingen een kankerpatiënt energie geven en welke zaken energie vreten. Want één ding is duidelijk en dat is dat borst kankerpatiënten zeker zullen moeten uitkijken met hun energie. Hij moet verdeeld worden. Zeker in het begin zal er voortdurend een afweging nodig zijn om te kijken wat er die dag gedaan kan worden. Wil iemand een avond iets leuks doen, dan is het slim om gedurende de dag voldoende rust in te bouwen.

Verdwijnt de vermoeidheid na kanker helemaal?

Omdat ieder mens anders is, is niet aan te geven over de vermoeidheid na kanker helemaal verdwijnt. De meeste mensen hebben zelfs na jaren nog steeds van die momenten dat ze weer helemaal vermoeid zijn. Ook hebben de meesten meer slaap nodig dan iemand die de ziekte en de behandelingen niet heeft ondergaan. Het lijkt er dus op dat de vermoeidheid nooit helemaal meer verdwijnt. Maar het goede nieuws is wel dat hij wel veel beter wordt na verloop van jaren.

Sporten

In dat hele verhaal is één ding van het grootste belang en dat is lichaamsbeweging. Het opbouwen van de conditie na de behandelingen gaat vaak langzaam, maar is cruciaal voor het herkrijgen van een gezond lijf en tegen die vermoeidheid. Vaak zitten mensen de eerste paar keer nog maar een paar minuten op de fiets als ze al doodmoe zijn. Maar dat mag. Het opbouwen van de conditie en het zeker 3 keer per week flink bewegen maakt dat de vermoeidheid echt vermindert. Wel tussendoor genoeg rust nemen. Dat is altijd belangrijk, maar zeker na de behandelingen voor kanker.

Dingen doen die energie geven

Verder is het voor kankerpatiënten belangrijk dat ze dingen doen die hen energie geven. Of dat nu sporten is, een avondje naar de film, lekker kletsen met iemand of een goed boek lezen. Dingen doen waar je van geniet, geven energie. Voor veel mensen is daarom de periode na de behandelingen dan ook een tijd waarin ze besluiten dat ze geen dingen meer doen die ze eigenlijk niet willen. Dat kost gewoon te veel energie. Ze vertellen hun baas dat ze nog maar een beperkt aantal uren kunnen en willen werken, ze vertellen mensen die alleen maar problemen geven dat ze daar geen zin meer in hebben en ze proberen meer in het heden te leven.

Goede voeding

Vanzelfsprekend is goede voeding ook van het grootste belang na borstkanker. Van de juiste brandstoffen in het lijf, krijgt ook een ex-kankerpatiënt weer energie. Samen met voldoende beweging, leuke dingen en proberen bij de dag te leven is zo de meeste energie te behalen.

Eigen ervaring: vermoeidheid en kanker

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik een dikke 2 jaar na de behandeling met chemo voor de operatie, de operatie en de bestraling voel dat ik weer meer energie krijg. Het is niet zoals voorheen, ik moet nog altijd mijn activiteiten plannen en er zijn dagen bij dat ik nog steeds het gevoel heb dat er een truck over me heen is gereden. Maar het gaat wel beter. Tijdens de chemo kon ik nog niet eens 10 meter lopen zo weinig energie had ik. Daarna volgde de operatie en de bestraling. Nog tijdens de bestraling ben ik gestart met sporten. In het begin kon ik amper 2 minuten fietsen, nu fiets ik 20 minuten, doe er nog 15 minuten loopband achteraan en doe ik nog oefeningen met gewichten. Mijn arm moet ik ontzien omdat mijn lymfeklieren zijn verwijderd. Mijn borst en arm zijn altijd pijnlijk en mag ik niet overbelasten. Verder zwem ik zeker eens in de week. Ik ken mijn beperkingen en werk niet meer zoveel. Ik neem veel meer rust, slaap meer en zorg ervoor dat ik genoeg leuke dingen heb te doen. Alcohol neem ik nog maar sporadisch. Omdat ik begrepen heb dat dit de terugkeer van borstkanker kan veroorzaken en omdat ik het niet meer waard vind om mijn toch al geteisterde lijf nog meer te teisteren. Soms neem ik een glaasje wijn, als het heel erg gezellig is en ik even mee wil delen in de vreugde. Maar dan geniet ik er ook tiendubbel van. Zoals ik van alles in het leven waarschijnlijk tiendubbel geniet nu ik nog leef.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekten: KankerZiekten: KankerAf en toe merk je wat op aan je lichaam wat je niet vaker hebt gezien. Je gaat je allerlei dingen in je hoofd zitten hal…
MammaPrinttest kijkt of borstkanker terug komtDe MammaPrinttest geeft uitsluitsel of bij een vrouw met borstkanker die net geopereerd is en geen uitzaaiingen naar de…
Kanker: de eerste symptomenHet is erg belangrijk dat kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. De overlevingskansen zijn immers veel groter als de…

Weerstand, wat is het en hoe verhoog je het?Weerstand, wat is het en hoe verhoog je het?Om ziektekiemen buiten te houden, beschermt onze huid ons. Echter door de vele bedreigingen van virussen, bacteriën, par…
Bronnen en referenties
  • Proreflection
  • Jose Provoost
  • KWF
Reactie

Belindaveendenburg, 01-11-2016
Bij mij is borstkanker in 2013 geconstateerd. Klieren verwijderd en beide borsten verwijderd waarvan 1 preventief. Chemo en hormoontherapie voor 10 jaar. In dezelfde tijd scheiding hartproblemen (chemo), verhuizen, de overgang, een heftig privé probleem en na twee jaar weer 4 dagen aan het werk. Ben op het moment einde latijn, alles is gelukkig zo herkenbaar in bovenstaand stuk.

Heel vaak moe, vergeetachtig veel slaap nodig en toch mijn leuke dingen willen doen, je verantwoorden naar de buitenwereld, dat het wel vermoeiend is een keer uit maar wel gezellig en dus een hele zondag nodig heb om uit te rusten. Dat het heerlijk is om je kleinkind op te vangen of te koken voor anderen, weer moe maar wil het niet missen.

Ben nu een paar weken niet aan het werk, veel stress daar en kan even niet meer. Alle buitenstaanders zouden dit artikel moeten lezen om wat meer begrip te hebben. Ook als je zonder dat je iets extra's doet zomaar moe kan zijn. Reactie infoteur, 02-11-2016
Ja zo herkenbaar. Die overweldigende vermoeidheid snappen mensen echt niet, maar ook niet dat die kanker je altijd achtervolgt.
Ik wens je heel veel sterkte en als het kan vermijd dan de stress. Die laat je helemaal leeglopen is mijn ervaring.
Voor jezelf kiezen is nu ook heel belangrijk. Ook als dat betekent dat je even een dutje doet, je even niet wilt oppassen, je op het laatste moment die afspraak af moet zeggen of je er juist wat vermoede dagen voor over hebt om wel even lekker wat leuks te doen.

Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.