Zwanger en gerookte zalm

Zwanger en gerookte zalm Veel zwangere vrouwen mijden gerookte zalm omdat dit product gevaarlijk zou kunnen zijn voor het ongeboren kind. Dit advies is niet voor niets: maar liefst 15 procent van de vacuüm verpakte gerookte zalm is besmet met Listeria, waarvan 3 procent zelfs gevaarlijke hoeveelheden bevat. Het gaat echter wel alleen om vacuüm verpakte koud gerookte zalm die rauw gegeten wordt. Door andere bereidingswijze of andere opslag kan de kans op Listeria besmetting drastisch afnemen, waardoor de gerookte zalm ook geschikt wordt voor zwangere vrouwen.

Gerookte zalm

Er zijn twee verschillende soorten gerookte zalm, koud gerookte zalm en warm gerookte zalm.

Koud gerookte zalm

De koud gerookte zalm wordt gemaakt door deze te zouten, te drogen en koud te roken. Bij het zouten wordt de zalm van boven en onder bedekt met zout, wat ongeveer 3 tot 6 uur moet intrekken. Afhankelijk van het recept kan het zout gemengd worden met kruiden. De zalm zal door het zout vocht verliezen en de smaak van het zout met de eventuele kruiden aannemen. Na het zouten wordt de zalm verder gedroogd bij kamertemperatuur en koud gerookt in een rookkast. Door het roken krijgt de zalm een specifieke rooksmaak. Normaliter komt de temperatuur bij koud gerookte zalm niet boven de 25 graden. Koud gerookte zalm is vanwege het hogere zoutgehalte en het lagere vochtgehalte langer houdbaar dan verse zalm.

Warm gerookte zalm

Ook warm gerookte zalm wordt vaak eerst gezouten en gedroogd voordat deze gerookt wordt. Het grote verschil tussen warm en koud gerookte zalm ligt in het feit dat warm gerookte zalm bij een temperatuur van 75 tot 95 graden gerookt wordt. Hierdoor gaart de zalm en krijgt deze een heel andere smaak dan de koud gerookte variant. Een voordeel van deze methode is dat bacteriën door de hoge temperatuur gedood worden.

Voordelen van gerookte zalm tijdens de zwangerschap

Zwanger en vis eten gaan heel goed samen. Vis, en met name vette vis zoals zalm, bevatten vele goede stoffen die bijdrage aan een goede ontwikkeling van het kind. Zo bevat zalm de essentiële vetzuren DHA en EPA, welke belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen. De vitamine A, D en B12 uit zalm zijn goed voor de ogen, de huid, het skelet en het zenuwstelsel. Met name vitamine D blijkt zeer belangrijk te zijn voor zwangere vrouwen. Tenslotte zijn de mineralen zink, jodium en selenium nodig voor de ontwikkeling van de smaak, de reuk, het gezichtsvermogen, het zenuwstelsel en een goed werkende schildklier.

Gevaren van gerookte zalm tijdens de zwangerschap

Er zijn velen die adviseren om gerookte zalm tijdens de zwangerschap te mijden. Of dit waar is hangt echter af van vele factoren. Er zijn een aantal risico's van bacteriën en parasieten tijdens de zwangerschap. Voor gerookte zalm geldt dat Listeria een bedreiging vormt voor zwangere vrouwen. Listeria vormt met name een risico in producten die langere tijd in de koeling bewaard worden, zoals vacuüm verpakte gerookte zalm. Uit onderzoek van de consumentenbond uit 2012 bleek dat maar liefst 15 procent van de vacuüm verpakte koud gerookte zalm besmet was met de Listeria bacterie. Deze soort zalm wordt dan ook door verloskundige en overheidsinstanties afgeraden om te eten tijdens de zwangerschap. Dit betekent niet dat er helemaal geen gerookte zalm gegeten mag worden. Het gevaar van een listeria besmetting is namelijk grotendeels afhankelijk van de bereiding, de opslag en de hygiëne maatregelen.

Wanneer is gerookte zalm veilig?

Gerookte zalm is in een aantal gevallen veilig om te eten. De kans op besmetting is in een aantal gevallen minimaal.

Warm gerookte zalm

Ondanks dat de bacteriën bij de bereiding zijn gedood, bestaat er nog wel een kans op nabesmetting. Warm gerookte zalm die in de koeling enige tijd vacuüm of gasverpakt bewaard wordt kan hierdoor besmet zijn, maar de kans is vele malen kleiner dan bij koud gerookte vacuümverpakte zalm. Het beste kan je kiezen voor verse warm gerookte zalm.

Verse gerookte zalm

Verse zalm kan rauw gegeten worden, ook door zwangere vrouwen. De vis moet dan wel 24 uur ingevroren zijn geweest, zoals ook in het artikel Zwanger en sushi is beschreven. Als deze vis zelf gerookt wordt, dit kan bijvoorbeeld ook een visboer doen, en daarna direct wordt gegeten, heeft Listeria geen kans gehad om te kunnen groeien.

Verhitte koud gerookte zalm

Dit is bijvoorbeeld het geval als de zalm verwerkt wordt in een pastasaus of ovengerecht. Listeria wordt door het verwarmen boven een temperatuur van 75 graden gedood.

Lees verder

© 2015 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mag je gerookte zalm eten tijdens de zwangerschap?Mag je gerookte zalm eten tijdens de zwangerschap?Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap. Dat is een vraag waar veel zwangere vrouwen keer op keer mee worste…
Is gerookte zalm gezond?Is gerookte zalm gezond?Zalm staat er over het algemeen bekend om dat het gezond is. Het heeft een goede voedingswaarde. Gerookte zalm bevat ond…
Zwanger en zalmZwanger en zalmZalm is een heel veelzijdige vissoort. Naast bakken, stomen en grillen van een stuk verse zalm, wordt zalm ook vaak koud…
Zwanger en quicheZwanger en quicheQuiches bevatten vaak rauwe eieren en kaas, maar ook gerookte zalm en rauwe ham vind je regelmatig terug in quiches. Som…

Secundaire onvruchtbaarheid: Als een tweede kindje niet luktSecundaire onvruchtbaarheid: Als een tweede kindje niet luktZwanger worden is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Steeds vaker gebeurt het dat stellen die al een kindje hebben, ook…
Carpaal tunnel syndroom tijdens de zwangerschapCarpaal tunnel syndroom tijdens de zwangerschapVeel vrouwen krijgen tijden hun zwangerschap te maken met lichamelijke ongemakken. Tintelende, dove of dode vingers zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TanteTati, Pixabay
  • http://pixabay.com/nl/hors-d-oeuvres-zalm-dill-toast-217234/
  • http://www.nu.nl/gezondheid/2982899/gerookte-zalm-geregeld-besmet-met-listeria.html
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 01-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.